Foto: Colourbox

Pumpa är inte bara spöken i helgen

Pumpa är inte bara ett råmaterial för lyktor och något att spöka med utan minst lika användbar i köket. Pumpakött är gott och oväntat nyttigt.

Hösten är fattig på helgdagar. Att ordna en pumpafest i slutet av oktober och ställa en stor skål med soppa på bordet har blivit tradition för många. Enligt amerikansk tradition infaller halloween alltid sista oktober, men själva firandet infaller oftast av praktiska skäl på veckoslutet. Halloween är en salig blandning av kristna och hedniska traditioner.

Pumpan har sitt ursprung i Amerika där den odlats i 10 000 år i området mellan nuvarande Guatemala och Mexiko i Centralamerika. Frukten var en stor favorit bland indianerna. Redan för 9 000 år sedan användes den som prydnad och nyttoföremål.

Frukterna torkades och användes bland annat som musikinstrument, som kärl och askar som sedan målades och dekorerades vilket görs än i dag. Pumpan hör till de gurkväxter som ger skydd mot olika sjukdomar.
Till Europa kom pumpan på 1500-talet.

Det började på de brittiska öarna som något i stil med vår Mickelsmäss. I det gamla bondesamhället var Mickelsmäss en av de största helgerna på året. Det var en skördefest med förkristet ursprung då man tog farväl av sommaren och tackade för allt den givit.

Samtidigt hedrade man de döda och skrämde bort djävlar och and­ra otäckingar under olika former. Det var också vanligt att ljuskällor av olika slag fick tändas efter denna helg, för att sedan brinna under vinterhalvåret.

På Irland gröpte man ur kålrötter för att få lyktor, och när delar av Irlands befolkning emigrerade till Amerika tog de med sig traditionen, även om kålrötterna byttes ut mot pumpor i det nya landet.

Lyktorna utformades som otäcka huvuden för att skrämma onda andar på flykten. På allt hokus pokus följde en mängd lekar som alla gick ut på att spöka och skrämma sin omgivning. För barnen handlar det om bus eller godis, skräckinjagande utstyrslar som spöken, andar, vålnader men också höga hattar och masker.

 

RECEPT MED PUMPA

Sallad med ugnsbakad pumpa
För 4 personer:
500 g pumpa utan skal och kärnor,
2 msk olivolja,
1 tsk salt.
Att äta till: blandade salladsblad i färg och smak, 4 tomater, 1 liten gurka.
Till dressingen: 2 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 1 msk vatten, 1 msk finhackad färsk timjan.
Att äta till: grillad kyckling, stekt kött eller korv.

Gör så här:
Skala och ta bort kärnor från pumpan. Skär pumpaköttet i ett par centimeter tjocka skivor. Pensla bottnen på en ugnsfast form med olja. Lägg pumpaskivorna i ett lager och pensla också dem med olja. Salta lätt. Baka pumpaskivorna i 200 graders ugn i cirka 30 minuter eller till dess pumpan är gyllenbrun och mjuk. Pensla med mer olja en, eller ett par gånger under bakningen. De mjukstekta pumpabitarna får svalna innan de blandas med olika blad, tomatbitar och gurkskivor. Toppa med lätt vinägrett på olivolja, vinäger och vatten smaksatt med timjan. Den som vill blandar i bitar av kyckling, kött eller korv.


Chilirostade rotsaker och paprikasalsa
För 4 personer: ca 1 kg blandade rotsaker, exempelvis potatis, morot, rotselleri, kålrot, palsternacka, persiljerot eller rova,
2 gula lökar,
½  purjolök,
1-2 vitlöksklyftor,
2-3 msk olivolja,
1 ½  msk finhackad chili,
3 msk finhackad timjan,
salt och svartpeppar.
Till salsan: 2 röda paprikor, 2 dl tomatjuice, röd tabasco.
Att äta till: skinkstek, rostbiff eller kryddig korv.

Gör så här:
Skala och skär rotsakerna i två centimeter stora tärningar. Skala och skär den gula löken i klyftor och purjolöken i bitar. Sprid ut grönsakerna i långpannan. Dela paprikorna i halvor, ta bort fästet och lägg dem överst. Hacka vitlök, chilin och timjan. Blanda hacket med olja och häll över rotsakerna. Salta, peppra och rör om. Sätt in allt i 175 graders ugn. Efter 20 minuter höjs värmen till 250 grader. Rosta grönsakerna i den högre värmen cirka 10 minuter. De ska få färg men inte bli överdrivet brända. Lägg paprikahalvorna i mixer och kör ihop med tomatjuice och tabasco. Värm blandningen lätt och bjud den till rotsakerna. Det är gott som det är men den som vill kompletterar med kött eller korv.


Biff- och pumpawok med chili
För 4 personer:
600 g lövbiff eller utskuren biff,
500 g pumpa utan skal och kärnor,
2 rödlökar,
1-2 vitlöksklyftor,
150 g haricots verts,
1 liten chili,
1 msk strösocker,
1 tsk vittvinsvinäger,
2 dl vatten,
1 msk kinesisk soja,
1 tsk kalvfond,
1 tsk majsstärkelse,
rypsolja, salt.

Gör så här:
Strimla köttet. Skär rent pumpaköttet från skal och kärnor. Skär pumpan i strimlor, rödlökarna i klyftor och chilin så fint som möjligt. Blanda chili, socker, vinäger, vatten, soja, kalvfond och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp och sjud ett par minuter. Stek pumpan i rypsolja i medelvarm panna cirka 10 minuter. Rör ofta så att bitarna inte bränns vid. Lyft upp pumpan, höj värmen och lägg i köttet. När det fått färg åker pumpan tillbaka tillsammans med haricots verts, rödlök och finhackad vitlök. Slå på såsen och låt allt bli varmt. Serveras med ris eller enbart sallad.


Älgstek med gräddsås
För 4 personer:
1 kg älgstek,
2 lagerblad,
1 tsk salt,
1 krm mald svartpeppar,
1 msk smör + 1 msk rypsolja,
2 gula lökar,
vatten,
1 msk kalvfond.
Till såsen: 3 dl silad sky, 2 dl grädde, 2 msk svartvinbärsgelé, 1 ½ msk majsstärkelse + 2 msk vatten, 1 msk soja.
Att äta till: ugnsrostade potatisklyftor, gröna bönor eller sallad med ugnsbakad pumpa.

Gör så här:
Salta, peppra och bryn köttet runt om i en stekgryta med lika delar smör och rypsolja. Lägg i ett par grovt hackade gula lökar och lagerblad. Slå på vatten och fond så det går upp till halva köttet. Efter 30 minuter vänds köttet och en stektermometer sticks in. När den visar 75 grader är köttet klart. Det brukar ta en dryg timme. Ta upp köttet och låt det vila under folie. Sila av sky till såsen och koka upp med grädde. Red av med majsstärkelse löst i vatten och låt såsen sjuda i 5 minuter. Smaka av med soja, svartvinbärsgelé, salt och peppar. Skiva upp köttet och servera det med sås, gelé, ugnsrostade potatisklyftor, sallad och bönor.


Honungskryddad pumpasås
För 4 personer:
500 g renskuren pumpa utan skal och kärnor,
5 dl vatten,
1 dl socker,
2 kanelstänger.
Till smaksättning: 1 msk honung.
Att äta till: choklad, glass, riven mörk choklad, vispad, osötad grädde.

Gör så här:
Skär bort skal och kärnhus från pumpan och dela fruktköttet i bitar som läggs i en kastrull. Tillsätt socker, hela kanelstänger och vatten. Koka upp och sjud pumpan mjuk under lock, det tar cirka 20 minuter. Ställ pumpan att svalna i sin lag. Sila av sockerlagen och kör pumpan helt slät i mixer. Arbeta in honung och servera såsen kall till en god chokladglass toppad med riven mörk choklad och eventuellt en klick grädde.


Pumpasoppa med chiliräkor
För 4–6 personer:
30-40 färdigt marinerade chiliräkor,
1 hackad silverlök,
3 hackade vitlöksklyftor,
2 msk riven ingefära,
1-2 röd medelstark, hackad chili, 1 kanelstång, 6 kryddnejlikor,
olivolja,
4 morötter i bitar,
1 ¼ kg pumpakött utan skal i tärningar,
5 dl vatten +1 buljongtärning,
4 dl kokosmjölk,
1 dl grädde,
1 pressad lime, vitt vin, salt och peppar.
Till servering: 1 dl vispgrädde, 1 dl kvarg, sirap och en färsk krydda.

Gör så här:
Bryn lök och kryddor i olja. Lägg i morötter och pumpa och fräs 5 minuter. Tillsätt vatten och buljongtärning, koka cirka 15 minuter. Låt svalna, ta ut kanelstången och nejlikorna och mixa soppan i omgångar. Häll i kokosmjölk, grädde och lime. Koka upp och smaka av. Tillsätt gärna lite vitt vin. Trä upp de marinerade chiliräkorna på spett. Häll upp soppan i skålar, klicka på gräddkvarg och ringla över sirap. Lägg räkspetten över kanten på soppskålen, klipp färska kryddor i soppan.


Rostad pumpa med grynpilaff och citronkräm
För 2-4 personer:
1 pumpa, helst butternut eller 2-3 bakpotatisar,
2 msk olivolja,
1 tsk repad färsk timjan,
¼ tsk salt, ½ krm svartpeppar.
Grynpilaff:
1 dl couscous + knappt 1 dl kokande vatten,
1 dl quinoagryn eller matvete + 1 ½ dl vatten,
1 mango,
4 tomater,
1 röd paprika,
2 salladslökar,
1 dl örter (timjan, persilja),
1 tsk salt, 1 krm svartpeppar.
Citronkräm:
2 dl kvarg,
1 msk pressad citron,
½ tsk salt.
Gör så här:
Skala pumpan eller potatisen och dela den i 4 stora klyftor. Koka i lättsaltat vatten, 15 minuter. Torka klyftorna och lägg dem på ugnssäkert fat. Pensla med olja. Strö över salt, peppar, timjan och baka dem i ugn 225 grader, cirka 10 minuter.
Grynpilaff: Häll kokande vatten över couscousgrynen och låt dem dra 3 minuter. Koka quinoa eller matvete 10-15 minuter under lock. Hetta upp en teflonpanna och torrosta grynen 3-5 minuter under omrörning.
Skär mango, tomater och paprika i kuber, skiva löken och stek upp grönsakerna i het, torr teflonpanna. Blanda grynen med grönsakerna, hackade örter, salt och svartpeppar.
Citronkräm: Smaksätt kvarg med citron och salt och servera den till pilaffriset och pumpan.