Husmanskost. Många gillar surkålslåda som tillbehör till köttbullarna. Foto: Hanna Gullichsen

”Safkaa är våra viktigaste recept”

Våra käraste minnen är intimt förknippade med bokens smakupplevelser. Dem vill vi inte vara utan och därför finns Safkaa.

– Det blev ett bokprojekt där vi producerade text, lagade mat, skrev recept, tog bilder och till sist åt upp maten. Det var slitsamt och tufft men vi gjorde det kärleksfullt, var och en på sitt sätt. Den erfarenheten vill vi inte vara utan.

Översätter man texten mellan raderna kunde Alexander och Hanna Gullichsen ha inlett hälsningen till läsarna ungefär som ovan – om de hade gett ut kokboken Safkaa på svenska.

I boken har Gullichsens samlat sina bästa vardagsrecept på hemlagad mat, husmanskost, barndomens favoriter, sydeuropeiska smaker och skärgårdsmat samt klassiker från de egna restaurangerna Rafla och Maxill. De utgår från säsongens bästa råvaror som ska vara rena och äkta och fyllda med smak. Maten ska vara enkel, god och riktig.

Vi tror dem. Bättre än så här kan det inte bli. Boken har en klassisk indelning i förrätt, sallader, soppor, pastarätter, kött och fisk, tillbehör och efterrätter. Den är tryckt på återvunnet papper. På vissa sidor har en svart tuschpenna varit framme och märkt ut viktiga tips med pilar och ringar.

Alexander och Hanna Gullichsen: Safkaa, parempaa arkiruokaa, 128 sidor. 2012. Otava

Recept ur boken:

Avokadopasta

För 4 personer: 1 vitlöksklyfta, ½ chili, 1 lime, 2 mogna avokador, salt och svartpeppar, ½ dl olivolja, en handfull basilika och en handfull bladpersilja, 1 dl riven fårost (pecorino), 1 dl riven parmesanost, 400–500 g spagetti.

Hacka vitlök och chili och lägg i en skål. Pressa limesaft. Öppna avokadorna och ta ut kärnan, gröp ur fruktköttet med en sked och lägg i skålen. Finhacka örterna och riv osten. Krydda med salt och peppar, örter, häll i olivolja samt pecorino- och parmesanosten. Blanda, smaka av. Såsen ska vara tillräckligt salt.

Koka spagetti i saltat vatten, al dente. Ta tillvara kokvattnet och låt pastan rinna av. Blanda lite pastavatten i såsen och vänd ner spagettin i avokadosåsen. Krydda med parmesanost och svartpeppar.

Surkålslåda

För 4 personer:500 g surkål, salt och vitpeppar, 3 ägg, 5 dl mjölk, muskot, skorpor (skorpmjöl), smör

Sätt ugnen på 200 grader. Koka surkålen i vatten cirka 5 minuter. Låt rinna av och pressa ur det sista av vattnet.

Krydda surkålen med salt och vitpeppar och lägg över i en smord form. Blanda ägg, mjölk, salt, vitpeppar och en aning muskotpulver i en skål. Häll mjölkblandningen över surkålen, riv skorpmjöl över och klicka över smör.

Cirka 25 minuter i ugnen.