Foto: Leif Weckström. Boken handlar både om att fynda bra kvalitet på loppis och göra om de befintliga kläderna i sitt eget klädskåp.

Miljö, mode, medvetenhet

Då trenderna byter av varandra i allt snabbare takt och de stora klädkedjorna pumpar ut allt större kvantiteter i allt sämre kvalitet ser det illa ut för både miljön och känslan för stil. Bloggaren Outi Pyy har gjort boken Trashion – Tee itse huippumuotisi där hon tipsar om hur man kan kombinera miljömedvetenhet med mode.

För ett par år sedan kom Sofia Hedströms bok Modemanifestet, de stilsmartas handbok ut. I boken genomlider moderedaktören Hedström ett helt år utan att köpa ett enda nytt plagg. I början har hon ångest över sitt shopstop, sedan inser hon att hon kan göra fynd i sin egen garderob och till slut börjar hon designa om sina gamla kläder. Bloggaren Outi Pyy tänker i samma banor. I stället för att köpa nya kläder fyndar hon second hand och gör om plaggen. Sedan visar hon upp designen och syinstruktionerna på sin blogg.

För knappt sju år sedan ville Outi Pyy starta en webbsida där hon kunde dela med sig av sina handarbetstips. Det visade sig vara svårt att bygga en egen sida och i stället för att anlita en kodare startade Pyy en blogg. Nu för tiden har hon ungefär 150 000 besökare i veckan. Nio av tio kommer från andra länder än Finland.

Kan själv!

Outi Pyy är utbildad sömmerska, men säger själv att man inte måste studera sömnad i fyra år för att designa plagg. Man behöver inte ens äga en symaskin, i många fall fungerar textillim precis lika bra som tråd. Huvudsaken är att det blir snyggt och att det är roligt.

– Ingen kommer fram i bussen för att dubbelchecka fållarna på din kjol, säger Pyy glatt.

Pyy berättar att hon alltid varit intresserad av mode och en ekologisk livsstil, men att det var svårt att hitta trendiga kläder som var gjorda enligt DIY (Do It Yourself)-principen. Därför började hon göra sina kläder själv.

– För tjugo år sedan kunde jag loppisfynda vad som helst för en mark, nu hittar jag mest urtvättade T-tröjor från de stora klädkedjorna för en euro. Det är hemskt! Mitt tips är att leta efter läderrockar från 80-talet. De är så fula att ingen vill köpa dem, men materialet är ofta så bra att man kan göra väldigt fina kreationer av dem.

Blev bok

Först hade Pyy tänkt göra ett häfte med sina bästa tips och handarbetsbeskrivningar, men när hon kontaktade fotografen Mikko Rasila hade han större planer än så.

– Mikko sade att vi naturligtvis ska göra en hel bok och så blev det!

När grafikern Hanna Linkola sällande sig till arbetsgruppen blev projektet ännu mer konkret.

– Det var Hanna som förklarade skillnaden mellan bok och blogg för mig. Jag kunde lätt ha öst in oändligt många bilder och tips, men en bok har ju vissa begränsningar i form av sidantal och pärmar.

Outi Pyy säger att hon vill inspirera folk att konsumera mindre nytt och i stället göra om sina egna kläder. Och hon är inte det minsta intresserad av att skapa en klädkollektion i sitt eget namn.

– Det är mycket bättre att dela med sig sina instruktioner och tips så folk får göra sina egna kläder. Jag tror på open source-filosofin också i designbranschen.