Foto: Benjamin Suomela. På Restaurant Ask serverar Linda och Filip Langhoff närodlad och ekologisk finmat.

Ekologiska filosofer i köket på Ask

En stor del av befolkningen i västvärlden drömmer om att skriva en bok, grunda ett band eller öppna en egen restaurang. Linda och Filip Langhoff funderade på restaurangalternativet i nästan tio år och för några veckor sedan slog Restaurant Ask upp sina dörrar.

– Vi flyttade hem till Finland för två år sedan. Då hade vi bott och jobbat inom restaurangbranschen i Oslo i nästan tio år och dessutom hunnit med en avstickare till Barcelona. Vi letade inte aktivt efter en lokal, men plötsligt kom den till oss, säger Filip Langhoff

En kväll i mars satt Linda och Filip och åt middag på en restaurang. Vid grannbordet pratades det om att restauranglokalen på Estnäsgatan 8 skulle bli ledig.
Paret Stenman-Langhoff beslöt sig för att det nu var dags att slå till.

Den 15 maj fick de nycklarna och under sommaren bytte de ut köket och gav matsalen ett ordentligt ansiktslyft.

– Vår matfilosofi är att inte slösa på någonting. Vi vill använda alla råvaror vi köper in och inte slänga bort någonting. Samma sak gällde möblemanget och servisen.

Allt går i 50-talsstil, vi har samarbetat med olika antikvitetsaffärer för att få äkta gamla möbler, lampor och kärl. Vi satsar på en hållbar livsstil, säger Linda Langhoff.

Grönt och rötter just nu

Filip tillägger att restaurangens filosofi kunde kallas ekosofi, ett begrepp normannen Arne Næss lanserat.

– I matlagningen använder vi oss av säsongvaror, närproducerat och ekologiska produkter. Vi vill att råvarorna är så oprocesserade som möjligt och försöker servera dem så naturliga så att råvarans egna smaker får tala för sig själva.

– Just nu är det mycket grön- och rotsaker på vår menyn. Jag tycker inte att en portion mat måste bestå av 60–70 procent kött, säger Filip Langhoff som står i köket.

Linda Langhoff berätta att paret strävar efter att ha en restaurang med högklassig mat, men ändå ett personligt tilltal. Under en middag ska alla bord få besök av kocken.

– Vi berättar också hellre om personen och historien bakom en råvara än ger en massa teknisk information om maten eller tillredningen, säger Filip.

Det händer i Helsingfors

Restaurangerna i Helsingfors står sig bra i jämförelse med de andra nordiska länderna, enligt paret Stenman-Langhoff. 

– Under de senaste två–tre åren har det varit stiltje på restaurangfronten, men nu har det börjat hända saker igen. Traditionellt har Helsingfors varit en stad med många större kedjor, men på sistone har det börjat dyka upp flera mindre och mer personliga restauranger. En sådan vill vi vara, säger Filip.

Namnet Ask kommer från den nordiska mytologin där trädet Yggdrasil som bar upp hela världen var en ask. 

– Det är också kul att ask betyder fråga på engelska. Vi vill gärna att internationella gäster kommer in och frågar oss vad vi serverar, säger Linda Langhoff.