Honungskakehjärtan. Danskt småbröd.

Brödet är basen i vår kost

Med hembakat bröd går njutning och förnuft hand i hand. Hembakt är hälsosamt.

Det bor en bagare i de flesta av oss. Alla håller inte med om det, men det finns en stor tillfredsställelse i att arbeta med en deg, känna doften av hembakat och få sätta tänderna i en skiva bröd med knaprig skorpa eller i en mjuk kaka.

Vare sig det gäller vardagsbrödet, pajen, tårtan eller bullarna till barnens födelsedag är det förstås bättre att själv ha bakat och därmed ha någorlunda kontroll över mjölkvaliteten och råvarorna. Näringsexperterna uppmanar oss att äta mera grovt bröd och spara in på smör, matfett och socker. Det kan inte vara så svårt när brödet i sig självt är en njutning.

Stora boken om bakning, doften av nybakat är en älskad klassiker som under många år har varit familjens stora bibel i Danmark. Det är en tung och kompakt bok, men inbjudande trots drygt 500 recept. Det är en basbok i bakning, men den är absolut inte tråkig. Boken är försedd med en uppslagsdel med tips och varje kapitel inleds med grundläggande anvisningar och tillvägagångssätt. Både nybörjaren och den erfarna hemmabagaren får grundlig information om olika baktekniker, ugnen och redskapen som behövs.

Sigrid Fugl och Anna Skovgaard-Petersen: Stora boken om bakning, doften av nybakat, 400 sidor. 2012. Norstedts.

Honungskake­hjärtan

25 stycken: 150 g honung, 150 g farinsocker, 125 g smör, 2 ägg, 1 (ekologisk) citron, rivet skal, 1 tsk malen kryddnejlika, 1 tsk hjorthornssalt, 550 g vetemjöl. Glasyr: 150 g florsocker, ½ äggvita, 1 tsk pressad citronsaft eller vinäger.


Smält honung, socker och smör på svag värme i en kastrull. Rör tills sockret har smält och låt blandningen bli ljummen. Vispa ihop äggen lätt och blanda ner dem och det rivna citronskalet i honungsblandningen. Ta undan lite mjöl till utkavlingen och blanda resten med kryddnejlika och hjorthornssalt. Rör i mjölblandningen och knåda degen väl.

Låt den vila några timmar. Kavla ut degen cirka 1 centimeter tjock på ett mjölat bakbord och ta ut hjärtan med en pepparkaksform. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader cirka 10 minuter. Låt svalna på galler. Sikta florsockret och rör ihop med äggvita och citronsaft. Rör tills blandningen är blank och så tjock att den håller formen. Glasyren kan eventuellt färgas med lite kakao.

Fyll en liten pappersstrut med glasyren. Klipp ett litet hål i spetsen och spritsa ut glasyren i mönster på honungskakorna.