Pojomarthornas maträtter

Boken innehåller beprövade recept som flitigt har använts i hemmen i Pojo. Nu finns de i tryck för läsning och användning också för en större publik.

När Pojo svenska Marthaförening ger ut en liten kokbok Pojo Marthors bästa recept med plastpärm och spiralrygg är det med en viss eftertanke. Boken, som innehåller ett trettiotal matrecept, lyfter fram traditionella recept och matlagningstraditioner i Pojo.

Projektet har varit inspirerande för dem som varit med, skriver Agneta Lindroos, ordförande för Pojo svenska Marthaförening. Men det har samtidigt gett marthor i olika åldrar orsak att samarbeta kring ett projekt som väckt stor glädje. Många av marthorna är inflyttade till bygden, andra har bott här länge men det hindrar inte att nya läckerheter från resor runtom i världen presenterats i boken.

Här finns traditioner att minnas, bland annat Grönvalla husmodersskola som var verksam 1945–59 och som lärde traktens unga flickor att hushålla och ta tillvara allt som var ätbart. En annan föregångare var fru Edith Olsson från Fiskars som gav ut Vegetarisk kokbok 1913, med billig och enkel mat och med sparsamheten som ledstjärna.

Och visst finns här traditionella recept, både rulltårta, drömtårta, plommonkräm och äppelgott. Men också recept som flygande Jacob, kållåda, kantarellsoppa och världens bästa lingonsylt, publicerade i Hbl 1984 av Marianne Uggeldahl. Det är mat som vi känner igen och mat som vi vet är god och närande husmanskost.

Pojo Marthors bästa recept fås via Pojo svenska Marthaförening.