Guldkant på dagen. Teet är dukat i engelsk stil. Foto: Dan Strandqvist

Koppla av med afternoon tea

Samla vännerna kring tekannan, välj gärna ett riktig gott te och brygg i kanna där tebladen ges tid att sätta smak på drycken. Nybakade scones med god marmelad och clotted cream, tre små snittar, ostar, pajer – bjud på något för alla smaklökar.

Något annat än te går inte att dricka till afternoon tea. Tepåsar går bra, men då bör man ha flera smaker så att alla kan välja sin favorit. Ett traditionellt afternoon tea mellan klockan 15 och 17 är den klassiska formen av tebjudning.

Tepåsar är tillåtna till och med i England, men ska det vara afternoon tea på riktigt är det te bryggt i kanna som gäller.

Te är en dryck som passar då finländarna vill varva ner hemma. Många, som måste ha sitt morgonkaffe för att komma i gång, övergår sedan till mildare te när kvällen kommer.

Te lindrar ofta när man inte mår bra, och tedrickandet förknippas ofta med hälsoeffekter. I en enkät som gjorts i Finland förknippades tedrickande starkt med välbefinnande.

Det traditionella teet som alla säkert känna till är det svarta teet. Engelsmännen, som är storkonsumenter av te, brygger beskt svart te och dricker det ofta med mjölk, socker, honung eller annat sötningsmedel för att smaken ska bli mjukare.

Vi finländare gillar smaksatta versioner bäst. Andelen smaksatt svart te av den inhemska tekonsumtionen överskrider hela 40 procent.

Sandwich med ost

För 4 personer: 2 skivor vitt formbröd, 2 skivor mörkt formbröd,  ½ gurka, ½ tsk salt, 100 g färskost,  2 msk finhackad smörgåskrasse.

Riv gurkan i ett durkslag. Pressa ut vattnet försiktigt och tippa upp den rivna gurkan på dubbelt hushållspapper för att bli av med så mycket vatten som möjligt. Salta gurkan. Blanda gurkan med färskost och finhackad smörgåskrasse. Bred ut blandningen på de mörka brödskivorna. Lägg på det vita brödet och skär bort kanterna. Skär bröden på snedden från hörn till hörn.

Sandwich med lax

För 4 personer: 2 skivor vitt formbröd, 2 skivor mörkt formbröd,  100 g kallrökt lax, 1 msk riven pepparrot, 1 dl kvarg eller neutral färskost.

Blanda kvarg eller färskost och riven pepparrot. Bred ut pepparrotsblandningen på samtliga brödskivor. Täck med rökt lax i tunna skivor. Lägg ihop bröden så laxen kommer i mitten. Skär bort kanterna och dela därefter bröden diagonalt.

Lax- och gurksandwich

12 stycken: 12 skivor ljust formbröd, smör, 100 g färskost, 2 msk crème fraiche, 100 g kallrökt lax,  2 msk dill, salt och nymalen vitpeppar, 8 cm gurka, skalad och tunt skivad, 1 dl vatten, 4 msk strösocker, 1 msk ättika, 12 salladsblad.

Skär bort kanterna på brödet och smöra ena sidan på alla. Vispa upp färskost och crème fraiche. Finhacka laxen och dillen, blanda ner i färskoströran. Smaka av med salt och vitpeppar. Skala gurkan och skiva den tunt. Blanda gurkan med vattnet, strösockret och ättikan. Låt gurkan dra i lagen i minst 10 minuter. Bred ut laxkrämen på hälften av bröden, lägg på gurka och salladsblad. Tryck på den andra hälften av bröden som lock. Skär tvärs över varje smörgås så att det blir 12 trekantiga smörgåsar.

Getostsandwich

12 stycken: 12 skivor ljust formbröd eller blandbröd, smör, 100 g färskost, 2 msk crème fraiche, 200 g getost, 2 msk finhackad gräslök, salt och nymalen vitpeppar, 12 svarta oliver.

Skär bort kanterna på brödet och smöra ena sidan på alla. Mixa färskost, crème fraiche och getost till en slät kräm. Tillsätt gräslök och smaka av med salt och vitpeppar. Bred ut getostkrämen på hälften av bröden och tryck på den andra hälften som lock. Skär tvärs över varje smörgås så att det blir 12 trekantiga sandwichar. Stick en tandpetare med en oliv i varje smörgås.

Scones med förenklad clotted cream

12–16 bitar: 8 dl vetemjöl, 1 ½ msk bakpulver, 1 tsk salt, 1 tsk strösocker, 100 g smör, 3 dl filmjölk.

Till krämen: 3 dl vispgrädde, 1 dl crème fraiche.

Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och socker. Dela smöret i små bitar och ”nyp” ihop degen med fingrarna eller med en kraftig gaffel. Tillsätt filmjölken och arbeta snabbt ihop degen.
Platta ut degen på en plåt täckt med bakplåtspapper. OBS! Degen kommer inte att täcka hela plåten utan bör vara 1–2 centimeter tjock. Nagga med en gaffel. Grädda brödet mitt i 250 graders ugn, 10–12 minuter. Degen kan klickas ut i muffinsform av metall eller i pappersformar.

Ta ut runda scones med en utstickare eller ett glas med ungefär 8 centimeters diameter. Servera bröden varma med clotted cream. Vispa grädden hårt, nästan till smör. Blanda den vispade grädden med crème fraiche. Servera blandningen till varma scones.

Clotted cream

1 sats: 6 dl vispgrädde, 1 msk vaniljsocker.

Häll vispgrädde i en bunke och ställ den över ett vattenbad. Låt grädden reducera på svag värme, cirka 2–3 timmar. Grädden får inte börja koka. Ställ in gräddskålen i kylen över natten. Skeda upp den övre tjocka delen som har bildats på toppen av grädden och vispa den till en kräm tillsammans med vaniljsockret.

Grova russinscones

6 stycken: 2 ½ dl vetemjöl, 2 ½ dl grahamsmjöl, 1 ½ tsk bakpulver, ½ tsk salt, 2 msk ströbröd, 60 g rumsvarmt smör, 1 dl russin.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och nyp ihop dem med smöret. Tillsätt mjölk och russin. Rör försiktigt ihop till en deg. Platta ut degen på ett mjölat bakbord och skär ut 6 jämnstora scones. Baka i ugn i 220 grader, 12–15 minuter.

Syltmuffins

12–15 små muffins: 100 g smör, 1 ½ dl mjölk, 1 ½ dl strösocker, 2 ägg, 3 dl vetemjöl, 1 ½ tsk bakpulver.

Till fyllningen: 100 g god sylt, gärna hallon.

Till glasyr och dekor: 2 dl florsocker, 2 msk vatten, 12–15 färska bär, gärna hallon.

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda smör och mjölk och vispa ner det i äggblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det med stor sked. Överarbeta inte smeten. Fördela smeten i muffinsformar. Gör en liten grop mitt i varje muffins med baksidan av en kaffesked och lägg en klick sylt i gropen. Grädda muffinsen mitt i 250 graders ugn i cirka 10 minuter. Ställ muffinsen att svalna Blanda florsocker och vatten till en tjock glasyrsmet. Bred lite av glasyren på varje muffins och tryck fast ett bär på toppen.

Minimarängpaj  med citrussmak

12 stycken: 150 g smör, 3 dl vetemjöl, 3 msk florsocker, 1 nypa salt.

Fyllning: lemon curd (citronkräm): 100 g smör, 2 ägg, 2 dl socker, saft och skal av 1 ½ citroner.

Maräng: 2 äggvitor, 2 krm citronsaft, 1 dl strösocker.

Tärna smöret och nyp snabbt ihop med de torra ingredienserna till en fin och jämn deg. Fördela och tryck ut degen i 12 små pajformar. Nagga pajskalen med en gaffel och blindbaka dem genom att först täcka vart och ett med aluminiumfolie och sedan fylla bottnarna med torkade ärter. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, cirka 10–15 minuter. Lyft bort aluminiumfolien och ärterna och låt pajskalen svalna. Fördela därefter citronkrämen i pajskalen.

Lemon curd: Finriv citronskalet och pressa saften ur citronerna. Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör tills allt löst sig. Låt svalna lite. Vispa ägg och 1 dl socker poröst och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka. Häll upp på rena burkar, låt svalna och sätt på lock. Förvara i kylskåp. Hållbarheten är 10–12 dagar.

Maräng: Vispa äggvitorna skummiga med citronsaften och tillsätt sockret lite i taget. Vispa tills marängen är styv och glansig. Spritsa ut marängen över pajskalet och bränn av marängerna med en brulébrännare eller väldigt snabbt under grillen i ugnen på 200 grader. Vakta noga så att marängen inte bränns vid.

Afternoon tea

Traditionen har sina rötter hos den engelska adeln vid mitten av 1800-talet. Då började man inta ett mål, mellan lunchen och kvällsmålet, som kom att kallas afternoon tea.

Testunden på eftermiddagen bestod traditionellt av te som bryggdes i kanna och serverades med mjölk och socker.

Till det bjöds det på sandwichar med till exempel ägg och gurka, alternativt rökt lax eller skinka. Numera går det också bra med mörkare bröd och till exempel soltorkade tomater.

Klassiska scones med marmelad och clotted cream, en sorts mellanting mellan vispad grädde och smör, hör till.

Därefter följer en eller ett par små bakverk, varför inte en enkel mördegskaka, en liten halloncrumble (smulpaj med nötter) eller något mer bakelselikt som till exempel halloncupcakes eller minimarängpajer.