Hetast på lyxkryssare: Botox i smyg

Rekordmånga internationella kryssningsfartyg har i år anlöpt Helsingfors, ett av dem större än de andra. Hbl var med och filmade på 317 meter långa Celebrity Eclipse.

En strid ström passagerare fyller Melkökajen i Helsingfors. Engelska, tyska, franska blandas med varandra.

Celebrity Eclipse, ett av de cirka 300 internationella kryssningsfartyg som anlöpt Helsingfors i sommar har just anlänt. Hon är det största kryssningsfartyget som hittills besökt Finland.

Ombord finns 3 050 passagerare och de flesta går i land för att se på staden.  Det är en av de detaljer som skiljer varumärket Celebrity från rederiet Royal Caribbean Cruises jättefartyg, Oasis och Allure.

Celebrity Cruises passagerare är i regel intresserade av destinationerna, inte enbart av nöjena ombord. 
Det betyder inte att skutan skulle sakna förnöjelser: Här finns allt från bio, teater, internationellt casino modell mini-Las Vegas till tiotalet restauranger och spa-avdelning. Sistnämnda är mycket populär men den populäraste produkten är botox-injektioner.

- Många passar på att ta behandlingen under kryssningen, de vill göra den i smyg för vänner och bekanta. Och så är det förmånligare här än i land, säger Eslie Ongkeko som själv fyllt ut både veck i panna och mungipa sin unga ålder till trots. Samma gäller hennes trettioårige manliga kollega Tinder Singh, som intygar att män är minst lika flitiga som damerna på att använda botox.

Finländarna stiger ombord

Också finländarna har fått upp ögonen för kryssningsresor som går längre än till Stockholm. 
- Ungefär 6000 finländare reser med Royal Caribbean Cruise Line varje år, säger Petri Sirén som ansvarar för det amerikanska kryssningsrederiets försäljning i Finland.
Siffran har tredubblats under de tre år han jobbat för rederiet.

Det är i första hand intresset för Världens största kryssningsfartyg, Oasis of the Sea och Allure of the Seas som fått finländarna att kliva ombord, inte minst för att fartygen byggts i Åbo.

Olika varumärken

Brandet Celebrity Cruises skiljer sig från de två jättefartygen Oasis och Allure som erbjuder till exempel zipline, surfing och skridskoåkning ombord för aktivitetssugna och karuseller och lekyta för barn. Celebrity är tystare, vuxnare, elegantare.
- Celebritiy är vår premiumprodukt som satsar med på service och mångsidigare utbud, säger Sirén.