FOTO: Cata Portin

Studentens ABC för citylivet

Den här veckan inleder kring 10 000 personer sina studier i Helsingfors. Här följer några budord för bättre navigering i huvudstadens studieliv.

BOENDE
Att bo i Helsingforsregionen är dyrt – om man bor ensam måste man räkna med att punga ut allt från 400–800 euro per månad, beroende på var man kan tänka sig att bo och med hur kort varsel man söker boende. På hösten när studierna börjar är det svårt att hitta den perfekta lyan, och priserna trissas upp.
– Även om man inte hittar det perfekta genast – ta emot det första som du får! Man kan byta senare, säger Sofia Lindqvist som är sakkunnig i boendefrågor vid Helsingfors universitets studentkår.
Det är bara kring en femtedel av alla som söker som får klorna i en studielägenhet via Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse (HOAS). På högskolornas webbsidor finns det ofta forum där lägenheter prånglas ut och där sökande anmäler sitt intresse.
Det lönar sig även att höra sig av till olika stiftelser, nationer och föreningar som kan ha lediga lägenheter – ju fler krokar man lägger ut desto sannolikare är det att man hittar en passande bostad. Ett bra sätt att hålla kostnaderna i styr är att bo med kompisar, större lägenheter har ofta lägre hyra.
Tips! Kom ihåg att se till att ha alla papper i skick – gå noggrant igenom hyreskontraktet, ha gärna någon annan med erfarenhet att läsa igenom det. 
www.hoas.fi, majstranden.fi, lyyra.fi, vuokraturva.fi/svenska, ayy.fi

 

FÖRMÅNER
Det är fattigt att vara studerande, men tur nog får man också många saker billigare. Som studerande får man bland annat köpa datorer förmånligare, äta billigt och ibland också festa billigt. Vissa klubbar har speciella kvällar för studerande då man endera får komma in gratis eller billigare. Glöm inte heller att många studentföreningar har egna barer med studerandevänliga priser.
Med studiekortet kan du resa inom landet, klippa håret, köpa kaffe och gå på museum förmånligare. Passa på att utnyttja möjligheten till att sporta och gå på gym till minimala summor medan du studerar, och åk på billigare resor med andra studerande.
Tips! Fråga alltid, vart du är går, ifall de erbjuder studeranderabatt. Många ställen som man inte skulle tro har det!
unisport.fi, hupellus.net

 

TRANSPORT
Kom ihåg den viktigaste tumregeln – lämna bilen hemma. Ifall du inte råkar studera i Otnäs eller Vik. Om du inte tappar nerverna i trafikstockningen gör du det senast när du plockar upp böteslappen från vindrutan. I stället lönar det sig att bekanta sig med spårvagnen, tåget och den mytomspunna metron.
Kollektivtrafiken i Helsingforsregionen tar dig dit du vill, till och med på nätterna, och den är trygg. Om du är skriven i huvudstadsregionen får du som studerande din bussbiljett till halva priset, ett faktum som det lönar sig att överväga om ens hemkommun erbjuder finansiellt stöd för studerande under förutsättningen att man är skriven där.
Ett billigt alternativ är att cykla! Det finns olika möjligheter för att hitta en bra cykel – kolla in olika webbforum och anslagstavlor, polisens cykelauktion som ordnas nästa gång i mitten av september, och Återandvändningscentralen i Esbo – de har ett stort utbud cyklar. Satsa på två bra lås, cyklar har en tendens att bli stulna.
Tips! Visa ditt resekort med jämna mellanrum för biljettmaskinen även om du åker spårtrafik. Biljettkontrollanterna är extra aktiva vid månadsskiftena, och då är det lätt hänt att man glömt att ladda ny period på sitt kort. Böterna på 80 euro svider rejält i studiebudgeten.
Följ med på sidan www.pantti.fi/huutokauppa, där kan du se när polisen nästa gång arrangerar en cykelauktion och bekanta dig med cyklarna som säljs. På HUS anslagstavla, www.helsinki.fi/bin/phorum kan du lägga upp annonser och kolla in vad som finns till salu.



UMGÅS
När höstnätterna kryper på och tentamenslitteraturen tornar upp sig över en kan det kännas ensamt på trasmattan i studielyan. Som tur är studerande bra på att hitta på grejer att göra.
– Under Helsingfors universitets studentkår (HUS) finns det 250 föreningar, allt från ämnesföreningar till föreningar för olika hobbyn och nationer, påminner Sofia Lindqvist vid HUS.
Nationerna är öppna för alla som fyller kriterierna, och där kan man till exempel ta en paus från den förargliga helsingforsiskan och glida tillbaka till den hemtama dialekten.  På de olika högskolorna myllrar det med föreningar och evenemang, det gäller bara att hålla ögon och öron uppe. Dessutom ordnas det spel- och filmkvällar där man inte behöver stärka sig med dryckjom för att bekanta sig med nya människor.
Tips! Våga tala finska! Skolfinskan är inte alls så hackig som du tror, och bättre blir den av att öva upp den. Dessutom finns det många som också vill få öva på sin svenska, våga prova på olika språk!
nyyti.fi (bara på finska), hus.fi, ayy.fi, asken.fi
 


BARHÄNG
Akta dig för de dyra klubbarna i centrum av Helsingfors. Hoppa på spårvagnen och åk till Berghäll! Där kan du botanisera bland sunkiga hak, biljardbord, mysiga krypin inredda med återanvända möbler, punkspelningar och inneställen där dryckerna håller sig till rimliga priser.
Passa också på att gå på sitsar som studentföreningarna ordnar – för 10–15 euro kan du få en trerätters middag med tillhörande dryck, och samtidigt passa på att sjunga ut för brinnkära livet.
Ifall du vill hålla dig till centrum, bekanta dig med after work-erbjudanden och kolla in krogar kring de gamla sjömansdistrikten i Rödbergen.
Tips! Ta det lugnt med snapsandet på sitsarna om du är ovan – det kan bli en otrevlig överraskning vid efterrätten!


SJUKVÅRD
Trots att Helsingfors kan verka stort och jobbigt är det bara att lita på sina rättigheter och köra hårt – det gäller också när man behöver uppsöka läkare.
På den ort där du är skriven har du rätt att söka kommunal läkar- och tandvård, och ifall du studerar vid ett universitet kan du använda dig av Studenternas hälsovårdsstiftelse YTHS (avgiftsfritt för allt utom tandvård), som har mottagning bland annat i Tölö och i Otnäs. Ett undantag är yrkeshögskolorna, som inte har avtal med Studenthälsan.
Tips! För att få en tid samma dag lönar det sig att ringa direkt klockan 8 på morgonen.
www.yths.fi, www.hel.fi/hki/helsinki/sv, http://www.espoo.fi/sv-FI/
 

BILLIG LUNCH
När du väl fått studiekortet i handen är det bara att kila till närmaste studentrestaurang när magen börjar kurra. För under fem euro kan du få i dig en hel måltid, vilket är en bra investering om man lever på de 800 euro som man maximalt kan få i stöd och lån som studerande.
Håll dig inte till samma matsal varje dag – passa på att besöka de mer udda ställena! Oberoende om du har ett studiekort utfärdat av Lyyra eller av Samok så har du rätt at äta till studerandepris i alla högskolors matsalar. Kolla in hur bra du smälter in på finska handelshögskolan, bland konstuderandena i Arabia eller på Sibelius-Akademin.
Tips! Vid stängningsdags säljer vissa studentkaféer ut sina bakverk för halva priset!
lyyra.fi, amica.fi, unicafe.fi