Blått är gott. Blåbärstårta med vispgrädde. Foto: Dan Strandqvist

En handfull bär i kakan gör susen

Bär är fantastiska näringskällor fulla av fibrer, vitaminer och mineraler. Ett av de viktigaste näringsämnen som finns i bär är antioxidanter. De skyddar kroppen från fria radikaler som uppkommer när vi andas och får i oss näringsämnen.

Alla årstider är fina, men sommaren är i särklass bäst. Då lever vi upp, vi blir mera harmoniska och får mera kraft och energi. I överflödets, ljusets och värmens tid känner vi oss närmare naturen och allt som lever.

Skogen är fortfarande full av mogna blåbär. Man kan plocka hur mycket som helst av dem. Samtidigt dignar hallonbuskarna av bär och snart är det dags för lingonen.  Allt är gratis. Även om bären oftast är godast och nyttigast att äta nyplockade, kan man använda dem i matlagningen där de ger härliga och syrliga smakupplevelser.

Krusbärspaj

Smuldegen:  75 g smör, 1 dl kvarg, ½ dl grahamsmjöl, 1 dl vetemjöl, 1 dl müsliblandning, 1 dl blandning av hackade nötter, russin och solroskärnor.

Fyllningen: 12 dl krusbär, 1 ½ msk potatismjöl, 1 dl råsocker.

Blanda krusbär, potatismjöl och råsocker i en pajform. Blanda sedan ihop ingredienserna till smuldegen och fördela den över bären. Grädda smulpajen i cirka 20 minuter och 225 grader. Servera med lika delar vispad grädde och kvarg, smaksatt med vaniljsocker eller honung.

Rabarberisch
Dryck: 600 g rabarber, 1 ½ dl vatten, 2  ½ dl florsocker, 1 granatäpple, sprite eller mousserande vin.

Skölj, skala och skär rabarbern i bitar. Koka upp vattnet och florsockret. Lägg i rabarbern och koka några minuter. Mixa rabarberkoket med kärnor och saft från granatäpplet och lägg blandningen i frysen. Kör blandningen i mixer igen före serveringen så att den blir fluffig.  Lägg upp i kylda glas och häll på vin eller sprite.

Vinbärsbruchetta med vinbärsdrink

Smörgås: Bröd, smör, honung, vinbär, mozzarellaost, mandel.

För 2 glas: 5 dl vinbär, 3 dl sojamjölk, ½ lime, honung, vinbärsblad, lime.

Rosta eller grilla bitar av vitt blandbröd eller lantbröd. Bred på smör och honung. Lägg på vinbär och skivor av mozzarellaost. Gratinera 6 minuter i 250 grader och strö på rostad hackad mandel.

Mixa vinbären och sojamjölken, eller vanlig mjölk. Tillsätt saft av lime och honung, eller socker efter smak. Lägg i isbitar och garnera med vinbärsblad och limeskivor.

Lingonparfait med kyld ingefärssås

För 4 personer: 4 äggulor, 1 ½ dl florsocker, 1 vaniljstång, 3 dl grädde, 100 g rensade lingon

Ingefärssåsen: 1 dl grädde, 50 g smör, ½ dl strösocker, ½ dl sirap, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk mald ingefära.

Snitta och skrapa ut det svarta innehållet i vaniljstången. Blanda med äggulor och florsocker som sedan vispas kraftigt över mycket låg värme. Smeten ska bli fluffig och drygt fingervarm, cirka 50 grader. Ta kastrullen från värmen men fortsätt att vispa tills temperaturen har sjunkit till cirka 20 grader. Ett kallt vattenbad gör att det går ganska snabbt. Vispa grädden och vänd ned den tillsammans med lingonen.

Klä en rak sockerkaksform eller liknande med plastfilm. Häll i smeten och frys in.

Ingefärssåsen görs i en kastrull på spisen. Blanda grädde, smör, strösocker och sirap. Värm under omrörning så att allt smälter samman. Tillsätt vaniljsocker och mald ingefära. Kyl såsen före servering. Såsen håller sig flera dagar i kylskåp.

Blåbärstårta med vaniljkräm

10-12 bitar. Till tårtbottnen: 4 ägg, 2 dl strösocker, 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl, ½ tsk bakpulver.

Vaniljkrämen: 1 dl mjölk, 2 msk vaniljsocker, 2 tsk potatismjöl, 1 tsk vetemjöl, 1 äggula, 25 g smör.

Smaksättning½ liter blåbär + ev. blåbärssylt, 4 dl vispad grädde.

Börja med tårtbottnen. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl och potatismjöl med bakpulver. Rör försiktigt ned blandningen i den pösiga äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form med raka kanter. Grädda av i cirka 30 minuter i en 175 graders ugn. När tårtbottnen släpper från kanterna är den färdiggräddad.

Stjälp upp och låt den kallna.  Vispa samman vaniljkrämen. Blanda samtliga ingredienser i en rostfri kastrull. Värm utan att koka och rör hela tiden tills att det blir en ganska tjock kräm. Låt krämen svalna.

Dela den kalla tårtbottnen i tre delar. På första delen läggs lätt mosade blåbär, eventuellt blandade med lite blåbärssylt och på den andra vaniljkräm.

Vispa grädden ganska hårt. Täck tårtans kanter och ovansida med ett tunt lager grädde.

Dekorera ovansidan med blåbär och dekorspritsa grädde runt och på kanterna. Kyl tårtan före servering.

Lättfixade drottningbakelser

Cirka 10 stycken. Till rulltårtan: 3 ägg, 1 ½ dl strösocker, 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver.

Fyllningen: 1 ½ dl god hallonsylt

Att äta till: 3 dl vispad grädde, hallon och blåbär.

Knäck äggen i en vispvänlig skål. Tillsätt sockret och vispa blandningen till en fluffig smet. Blanda vetemjöl och bakpulver för sig. Vänd försiktigt ned mjölblandningen i smeten.

Lägg ett bakplåtspapper i långpannan. Slå ut smeten på pappret och bred ut till en rektangel. Grädda mitt i en 250 graders ugn i cirka 5 minuter.

Strö en tesked socker över kakan. Lägg ett nytt bakplåtspapper över kakan och på det en ugnsplåt. Vänd hela paketet. Ta bort långpannan och dra försiktigt loss det första bakplåtspappret. Om det inte vill släppa kan man pensla lätt med kallt vatten och sedan lossa pappret försiktigt.

Bred ut hallonsylt över den ännu varma kakan och rulla ihop den med det kvarvarande bakplåtspappret som lyft- och rullhjälp. Låt kakan svalna innan den läggs i en plastpåse eller en tät burk.

Vispa grädden fast. Skär rulltårtan i 2 centimeter tjocka skivor. Lägg en rejäl gräddklick på rulltårtsskivorna och toppa med hallon och blåbär.

Vinbärskaka med toscatäcke

För 8–10 personer: 150 g smör, 1 ½ dl strösocker, 3 ägg, 3 ½ dl vetemjöl, 1 ½ tsk bakpulver, 3 msk mjölk, 4 dl vinbär (röda, svarta, vita).

Toscatäcke: 75 g smör, 3 msk strösocker, 1 msk vetemjöl. 1 msk mjölk, 50 g mandelspån.

Servering: vaniljglass eller vaniljvisp.

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Rör ner äggen ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och rör ner i smeten. Blanda i mjölken och sist vinbären och häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform med löstagbar kant. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter.

Under tiden kan du smälta smöret i en kastrull. Rör ner de övriga ingredienser till toscasmeten. Låt sjuda i någon minut.  Fördela toscasmeten över kakan och grädda den sedan i ytterligare 10–15 minuter, lite högre upp i ugnen tills toscatäcket fått en gyllenbrun färg.

Låt svalna eller servera kakan ljummen med vaniljvisp eller vaniljglass till.

Recept:
TT Spektra, Icakuriren, Hbl.