Empiriska studier visar att hormonerna påverkar hur kvinnor väljer sina partner. Foto: Colourbox

P-pillren kan få dig att välja fel kille

P-pillren som borde underlätta livet kan i själva verket leda till att man väljer fel man – och att det kan bli svårt att få barn.

P-pillret har setts som den största medicinska uppfinningen under det senaste århundradet och har gett kvinnor en tidigare okänd frihet att kontrollera sitt liv. Trots det finns det många frågetecken och obesvarade frågor kring vilka långtidseffekterna av att äta hormoner är – inte bara fysiologiskt utan även med tanke på framtida generationer.

Nu pekar evolutionsforskare på empiriska studier som visar att hormonerna påverkar hur kvinnor väljer sina partner.

– När man ändrar på hormonnivåerna har det en effekt på beteendet – frågan är hur stor den är och hur den ser ut. Hormonerna påverkar allt från hårväxten till var fettet lagras på kroppen, säger Markus Rantala som är evolutionsforskare vid Åbo universitet.

Biologiska orsaker ligger bakom
Tanken bakom varför p-piller påverkar vilken typs män en kvinna attraheras av hänger ihop med hur p-pillren fungerar.

Det finns olika sorters p-piller, men tanken bakom dem alla är att de påverkar menstruationscykeln så att en ovulation inte sker, vilket gör att det inte finns ett ägg som kan befruktas. Effekten kan jämföras med att hjärnan luras att tro att man är gravid.

Inom evolutionsforskning har man hittat resultat som tyder på att kvinnor attraheras av män som "luktar fel" när de äter p-piller. I stället för att attraheras av män som luktar annorlunda, och då bär på andra gener än kvinnan, attraheras kvinnor till män som har alltför lika gener.

Forskning har visat att kvinnor som äter p-piller inte har olika preferenser under menstruationscykeln när det gäller hur maskulina drag en man har – däremot tycker kvinnor som inte äter hormonpreparat om olika utseenden i olika stadier av menscykeln.

Samtidigt har forskning bland annat vid Jyväskylä universitet visat att män kan "dofta" sig till när kvinnor har sin ägglossning och är som mest fertila – något som faller bort då man äter p-piller.

Orsakar barnlöshet?
Problemen för parförhållanden uppstår enligt Rantala när man slutar äta pillren. När man försöker hitta den genetiskt optimala mannen blandar sig p-pillren i processen – plötsligt kan den underbara killen verka helt fel.

– Det betyder inte nödvändigtvis att man gör slut, men det kan leda till att det blir svårt att få barn tillsammans eller till missfall, säger Rantala.

Aila Tiitinen som är professor vid Kvinnokliniken vid Helsingfors universitet har svårt att se ett samband mellan p-piller och hur man väljer sin partner. Hon sväljer inte heller med hull och hår forskningen som påvisar att p-piller härmar graviditet.
– Moderkakan producerar nog så mycket mer hormoner än vad pillren gör.

Hon påpekar att p-piller orsakar olika biverkningar hos alla som använder dem, och att man måste pröva sig fram.

Sexologen Osmo Kontula som forskar vid Helsingfors universitet och jobbar på Väestöliitto är inte lika avogt inställd.

– Huvudsakligen antar man att kvinnor som äter p-piller har mindre sexlust och inte söker så maskulina män.

Brist på forskning
Markus Rantala beklagar att det finns så lite resurser för att forska i ämnet – och att det finns så lite samarbete mellan de olika vetenskapsgrenarna.

– Gynekologerna är inte intresserade av hur man väljer partner. Läkarna medger inte de möjliga nackdelarna och det är ett problem, när vi ändå har forskning som visar på att det finns effekter.

Samtidigt påminner Rantala om pillrens positiva effekter.

– P-pillren är en bra sak, man måste överväga nackdelarna med fördelarna. P-pillren påverkar mycket jämställdhet ute i världen. Men man kan till exempel i stället använda hormonspiraler som har en mycket mindre hormonell påverkan på kroppen.

Forskningen är problematisk – det finns ett tjugotal olika p-pillermärken, som alla fungerar lite olika – dessutom är det svårt och etiskt problematiskt att hitta försökspersoner. P-pillren har existerat i femtio år, men trots det har det forskats lite i hur de påverkar kvinnor på andra sätt än direkt hälsomässigt.

– Det har att göra med att de flesta forskare är män, konstaterar Rantala.

Det finns andra aspekter av p-piller och andra preventivmedel som kan komma att påverka framtida generationer.

– Om 500 år kommer generna av de kvinnor som aktivt har gjort barn att vara i majoritet, vilket betyder att det i framtiden kommer att finnas mer kvinnor som vill ha barn – det naturliga urvalet går emot dem som inte vill föröka sig.

Läs en summering av olika studier inom parval på tidskriften Trends in ecology and evolution.