På Lekholmen ordnas skriftskolläger, barnläger, familjeläger och sommarfester.

Lekholmen i våra hjärtan

Varför just jag, undrade Magnus Lindholm när han blev ombedd att skriva boken om Lekholmen. Varför inte?

Trots att han aldrig hade varit på Lekholmen, så finlandssvensk helsingforsare han än är, har han med värme och insikt sammanställt en mångsidig och intressant bok om Lekholmen. En dokumentation som de flesta kan känna igen sig i.

Magnus ”Mao” Lindholm har intervjuat ett trettiotal personer som under olika decennier varit verksamma på Lekholmen. Boken All tid på Lekholmen svämmar över av minnen. Det är berättelsen om ett sommarställe där många känner sig hemma. De flesta har tillbringat en kortare eller längre tid på Lekholmen på skriftskolläger, barnläger, familjeläger eller sommarferier.

Överraskande intressant är historien om Lekholmens första boende, fiskaren Johan Michael Wikström och hans hustru Maria Sofia. De var fattiga invandrare med rötter i Estland som slog sig ner på holmen och bildade familj. I början av 1900-talet sålde Wikström sina ägor som sommarnöje till den blivande presidenten K. J. Ståhlberg. När och till vem Ståhlberg sålde byggnaderna vidare är oklart, men 1917 hette ägaren Fritz Schepeler, en danskfödd affärsman. Han sålde i sin tur Lekholmens byggnader till Helsingforsförsamlingarna 1936.

Redan följande år beslöt kyrkoförvaltningsnämnden att resa en flaggstång på holmen och bygga småstugor eller baracker och en gemensam ekonomibyggnad. I år har det gått 75 år sedan Lekholmen invigdes som Helsingforsförsamlingarnas sommarö och sommarhem.

Det är många som fått komma till tals i boken, kända och okända. Alla har någonting att berätta och allt är lika viktigt. Kärleken till sommaren och livet på holmen är uppenbar. Naturen är fantastisk och alla upplever Lekholmen som en enda stor ynnest eftersom den fyller en så viktig funktion för ungdomarna och deras ledare.

Om detta komplexa sommarliv ger pärmbildens bildcollage en vink och fortsättningen ska man läsa med andakt. Layouten är både mångsidig och enkel. Här förenas svartvita fotografier med moderna, färgstarka närbilder, och inte minst bildtexterna vill man gärna studera ingående.

Magnus Lindholm: All tid på Lekholmen, 143 sidor, 2012. Fontana Media.