Maria Martikainen trivs som fisken i vattnet på sitt jobb. Foto: Markus Martikainen

Solen som aldrig går ned är ett dragplåster

Maria Martikainen träffar utlänningar varje dag på sitt jobb och vet vad de fascineras mest av i vårt land. Den här artikeln är en del av Hbl:s specialsatsning på Helsingforsdagen den 12 juni 2012. Texten är skriven av en femteklassare i Haga lågstadieskola.

Vem: Maria Martikainen
Var: Receptionist på Holiday Inn Helsinki, Mässcentrum i Böle
Hur länge: I drygt två år
Utbildning: Hotell- och restaurangadministratör



Är det roligt att jobba på ett hotell?

-Visst är det!. Den viktigaste punkten gällande mitt yrkesval var att det skulle handla om ett kundnära yrke, att sitta bakom ett skrivbord dagarna i ända skulle aldrig passa mig. Eftersom jag dessutom älskar att resa och är intresserad av språk föll det sig ganska naturligt att jag skulle söka mig till hotell- och turismbranschen. En av de största orsakerna är också att man ständigt kommer i kontakt med nya människor. Speciellt med tanke på att hotellet ligger alldeles bredvid Helsingfors Mässcentrum och således är ett populärt övernattningsval för konferens- och mässgäster träffar man människor från alla jordens hörn, vilket i sin tur innebär att man ständigt lär sig om nya kulturer och kan se saker ur ett bredare perspektiv.

Kommer det mycket turister?

Vårt hotell är ett typiskt mäss- och kongresshotell. Under största delen av året består våra kunder således av olika slags affärsresenärer, men då sommaren kommer tar även mässbranschen sommarlov.

Varifrån kommer det mest turister?

- Liksom i säkert hela Helsingfors så är våra närmaste grannländer väl representerade vid sidan om de inhemska hotellgästerna.

Vad brukar turisterna gilla mest?

Turisterna gillar och fascineras speciellt vid den här årstiden av sommarens ljus, hur solen aldrig går ner. Många som är i Finland för första gången och som vill ta reda på och uppleva allt hickar även till då man berättar att man i Finland brukar bada bastu naken. Många berömmer även hur hjälpsamma och språkkunniga det finska folket är, vilket är roligt att höra med tanke på att det alltid talas om hur dålig engelska finnarna pratar samt hur osociala personer vi är.

Vad är din favoritlemonad?

- Coca cola.


Hurudan var du i femman?

Jaa … det har jag väl förträngt  Ett barn som gick omkring i Disney-tröjor och som inte hade så stor vetskap om vuxenvärlden som dagens femmor säkerligen har.

Har hotellet en simbassäng?

-Nej, men vi har en bastu.

Vad är det viktigaste med ditt jobb?

-Det viktigaste är att älska det man gör! Om man har ett leende på läpparna varje dag man går till jobbet vet man att man jobbar på rätt ställe. Att jobba på ett hotell och i en reception är ändå så mycket mer än man kan tro, det räcker inte att man ler vackert och ger hotellgästerna rumsnycklar. Det viktigaste är att man måste kunna lite av allt, eller i alla fall ge en sådan bild till gästen att man behärskar allt eller nästan allt och att problem som problem kan lösas. Trots att det ibland kan kännas som ett kaos inom en själv då det är så mycket man borde göra på en och samma gång är det viktigt att man litar på sina egna och sina kollegors kunskaper. Det är vi som hjälper till att forma gästernas upplevelser och genom vårt sätt att agera kan vi hjälpa gästerna att skapa minnen för livet. Under bråda dagar är det även viktigt att komma ihåg att välkomna även dagens sista gäst med ett lika varmt leende som man gav till dagens första gäst. 

För vem kan du rekommendera yrket?

- För människor som tycker om att arbeta i ständig kundkontakt och som vill utvecklas i och med att det i alla fall i mitt arbete känns som om man lär sig något nytt varje dag. Att arbeta på ett hotell passar även sådana som inte vill vara inrutade i ett 8-16 jobb och för någon som inte är rädd för nya utmaningar. Man kan aldrig veta vad följande dag för med sig. Att komma in i branschen är relativt lätt i och med att man under studietiden redan har inlärning i arbetet. Själv har jag fått minnen för livet från mina praktikperioder i Italien, Österrike, Tyskland och här hemma i Finland. Praktikperioderna har lärt mig mer än jag någonsin skulle kunna lära mig på skolbänken! Vid sidan om oförglömliga upplevelser har jag även via dem fått lära mig att livet inte alltid är en dans på rosor. Nuförtiden kan man även välja att studera till receptionist genast efter grundskolan eller också studera hotell och turism på yrkeshögskolenivå.

Hur tror du att sommaren turistmässigt kommer att se ut?

- Jag hoppas att Helsingfors som designhuvudstad påverkar turismen på ett positivt sätt och jag hoppas att man även ser designåret i gatubilden. Personligen tror jag även att detta tillsammans med till exempel EM i fridrott hämtar mer inhemska turister till Helsingfors denna sommar. Ishockey-VM syntes enligt mig alltför lite i gatubilden så jag hoppas att de kommande storevenemangen får lite mera synlighet än ishockeyn fick.