Özkan Yildirim lagar mat i Sibbo. Foto: Christina Bäckman

"I matlagningen får jag använda min fantasi"

Özkan Yildirim har utländska rötter. Han lagar god mat till oss. Artikeln är en del av Hbl:s specialsatsning på Helsingforsdagen den 12 juni 2012. Texten är skriven av en femteklassare i Haga lågstadieskola.


När och varför flyttade du från Turkiet till Finland?
– Jag flyttade år 1990 för  jag ville ha lite äventyr.

Var det ett tungt beslut?
– Nej, för jag var mycket motiverad.

Vad arbetar du med nuförtiden?
– Jag har en liten lunchrestaurang som heter Dolly´s. Den ligger i Söderkulla, Sibbo. Där arbetar jag med att laga mat.

Vad är det bästa med ditt arbete?
– Det bästa med mitt arbete är att jag får använda min fantasi.

 Vad är det tråkigaste med ditt arbete?
– Att betala alla räkningar.

Är matkulturen på något sätt likadan i Finland och Turkiet?
– De är olika, för matkulturen i Finland är baserad på kött och mjölk produkter, medan det i Turkiet mera är frågan om färska grönsaker och korn.

Vilken är din egen favoriträtt?
– Strömming som man har stekt i smör.

Hurdan var du själv i femte klassen?
– Jag var mycket intresserad av naturvetenskap och jag var mycket äventyrlig.

Vilken är skillnaden mellan familjelivet i Turkiet och i Finland?
 – Det turkiska familjelivet grundar sig på samfundet, medan det finländska familjelivet består mer av individualitet.

Hur skulle du beskriva finländarna?
– Finländarna är utifrån tysta och blyga, men inifrån är de mycket vänliga, välvilliga och äkta.    

Och till slut, är du nöjd med det som du har åstadkommit här?
– Jag är mer än nöjd!