Här var det mums på chokladfabriken. Foto: David Andersson

Drömuppdraget på chokladfabriken

Efter ett par små missöden anländer vi äntligen till Fazer. Chokladdoften slår emot oss och vi skyndar på stegen. Den här artikeln är en del av Hbl:s specialsatsning på Helsingforsdagen den 12 juni 2012. Texten är skriven av femteklassare i Haga lågstadieskola.

Vid dörren möts vi av en leende guide vid namn Anna Haltiala. Hon frågar oss om projektet med Hbl, och vi går uppför trapporna till ett rum där vi får se en historiefilm om Fazer. Den tog ungefär 7 minuter och börjar med en slogan: ”Smakupplevelser går aldrig ur modet”. Familjen Fazer flyttade från Schweiz till Finland. De ansåg att nordborna behövde ordentliga pälsar och Fazers pälsar blev mycket uppskattade. Men familjen Fazers yngsta son, Karl Fazer, ville något annat. Han ville bli sockerbagare.

Han åkte omkring och studerade i många av Europas länder. Först var fadern inte så belåten över iden. Hur ska man kunna bygga upp ett framgångsrikt företag när man är sockerbagare?

Men när Karl grundade Fazer år 1891 och det blev det snabbt mycket populärt och överlägset.

Många av Fazers produkter har funnits ända sen sekelskiftet och den äldsta är rönnbärsmarmeladkaramellerna.

När Sven Fazer tog över efter sin far, utvidgades Fazer. Han började använda maskiner i tillverkningen. Maskintillverkaren hade en son, som led av en ögonsjukdom. Men Sven Fazer lyckades hitta en läkare som kunde bota sonen.  Maskintillverkaren blev mycket tacksam och gav Sven ett recept på choklad som han hade fått av en chokladmästare. Och det är historien om Fazers blå.

Peter Fazer tog över efter Sven.


Vi gick runt och Anna berättade mycket för oss. Till exempel att Fazer har en egen barnträdgård på området för de anställdas barn. Och att fabriken är så stor att det skulle rymmas två stycken Borgbacken i den.

Vi fick också smaka på Fazers äldsta produkt, rönnbärsmarmeladen. Anna berättade också att Fazer är den enda chokladtillverkaren i Norden som använder färsk mjölk till sin choklad, alla andra använder mjölkpulver. Det går åt cirka 100 000 liter mjölk per dag.

Tre gånger per år producerar Fazer någon ny sort. Vi fick titta på modeller av kakaoträd, och sen var det dags att gå in i fabriken. Vi fick ta på oss vita kläder och ta av alla smycken. Vi gick in i den modernaste delen av fabriken som heter Sirius. I den jobbar massor av maskiner, men bara två människor per skift.

Vi följde med när man gjorde Fazers mint. Först chokladen, sedan fyllningen och till sist bottnen. Anna plockade ut ur maskinen en av plattorna som chokladen låg på. Chokladen var alldeles blank och det var verkligen en helt annan Fazers mint än den vi ibland äter hemma. Smaken var mycket starkare och godare.

Efter det gick vi och tittade på när chokladen förpackades, fastän det var svårt att se när maskinerna var så snabba. De förpackar ungefär 1000 stycken chokladbitar per minut. Det är ofattbart att man förr förpackade allting för hand.

Sedan ser vi ett par damer som sitter och tittar på bandet med den färdiga chokladen. Då och då plockar de bort en chokladbit och slänger den i en låda. Det är för att den på något vis är dåligt förpackad. De verkar vara väldigt skickliga.

Ljudnivån inne i fabriken är rätt så hög, men de anställda använder öronproppar. Vi behövde inga öronproppar, då vi inte var utsatta för ljudet en längre stund. Kakaon man gör Fazers choklad av kommer från Elfenbenskusten och Ecuador. Bönan man gör Fazers blå av heter Arriba. Fazer är med i ett projekt som heter World Cocoa Foundation, som strävar efter bättre förhållanden för kakaoodlarna och företaget har en fadderby där man bland annat lär kakaoodlarna att odla på rätt sätt så att de inte förstör naturen, och då får de samtidigt jobb. Fazer stöder byns skolor och barnen lär sig att odla på rätt sätt, under säkerställda förhållanden. Det finns ungefär 5miljoner kakaoodlare i världen.

Efter att ha varit i fabriken fick vi äta så mycket choklad vi ville. De anställda har förresten ”chokladpauser” i stället för ”kaffepauser”.
Intervju med Anna Haltiala, vår guide:
 Varför började du jobba på Fazer?
    För att jag tyckte att Fazer var ett väldigt trevligt ställe, och så sökte jag anställning och fick jobb som guide.

Vad är din favorit godis?
 Fazers blå och lakrits.


Vilken är er nyaste produkt?
Angry Birds godiset lanserar vi just nu.

Hur mycket tillverkar fabriken i timmen?
2400 kilo.


 Vem designar chokladomslagen?
Vår reklambyrå, marknadsföringen, försäljningen, någon här inifrån, alla tillsammans egentligen.

 

Vilket är ditt favorit chokladomslag?

Geishas omslag.


Hur är det att jobba på Fazer?
Jätteroligt. Jag tror att alla trivs här. Det är ett familjeföretag, och det märks.

Har det någon gång hänt något misstag när ni gjort chokladen?

Det händer små misstag då och då.

  Hur ofta äter du choklad?
  Jag äter lite varje dag.

Vad jobbar du med här på Fazer?
Jag är guide.

Får ni anställda mycket gratis choklad?
Vi får varje dag äta så mycket choklad som vi vill och orkar.