Foto: Colourbox

Dagbok över vardagen

Fem femteklassare förde dagbok över sin vardag: sömn, mat, motion och hobbyer. Visst, det blir en hel del tid framför olika skärmar men även frisk luft och fysiska aktiviteter. Den här artikeln är en del av Hbl:s specialsatsning på Helsingforsdagen den 12 juni 2012 och skriven av femteklassare i Haga lågstadieskola.

Christina Bäckmans dagbok över vecka 20


Måndag 14.5.2012.  Jag vaknade 6.30 och var väldigt trött men steg upp och åt morgonmål fast jag inte skulle ha velat och gav mig sedan i väg till skolan.
Skolan slutade klockan 15 eftersom vi skrev på våra Hbl-artiklar och efter det for jag hem och åt makaronilåda. Jag gjorde läxorna och var på datorn i ungefär en timme. Sedan såg jag på tv i ungefär två timmar, bland annat på Reseguiderna. Efter en lång dag gick jag till sängs, men läste lite först. Jag slutade läsa 20.45.


Tisdag 15.5.2012.  Jag vaknade och min mamma lagade gröt till mig.
I skolan hade vi först finska och sedan fysik och kemi där vi gjorde ett bakpulverexperiment. Sedan skrev vi på våra artiklar igen. Efter lunchen hade vi en timme handarbete och jag stickade på en orm. När skolan var slut åkte jag hem, glad över att vi slutade 12.15.
Min tennisträning skulle börja först klockan 15.30, så jag åt och åkte till träningarna. Det gick helt bra fast alla andra i min tennisgrupp var elaka. Hemma åt jag kvällsmål, var på datorn och såg på tv. Lite innan jag skulle lägga mig läste jag till biologiprovet.


Torsdag 17.5.2012. Jag sov några extra minuter för att vi hade ledigt från skolan och började morgonen som jag brukar, alltså med att se på tv och äta morgonmål.
Ungefär 9.30 åkte hela familjen för att hälsa på min mommo och mofa. Stugan ligger i Mellersta Finland. Jag åkte båt med min mofa för att titta om det fanns fisk i katsan.
Sedan åt vi och efter det gick jag ut för att leka med min lillebror.
Nästan hela vägen hem regnade det jättemycket och när vi äntligen var hemma niotiden åt vi kvällsmål. Jag somnade ungefär klockan 22.00.

Tobias Hellströms dagbok över vecka 20


Måndag 14.5.2012. Vaknade 7.30 och cyklade sedan till skolan. I skolan jobbade vi bland annat med Hbl och det är superroligt. Jag hoppas det går bra för då kan man bli populär.
Sen cyklade jag hem för att äta och sedan på målvaktsträningar där vi tränade skott och passningar. Efter träningarna klockan 20 åkte jag till Lidl och sen hem och tittade på tv. Jag gick till sängs 22.20.
Tisdag 15.5.2012. Skolan började 8.15. I skolan hade vi en superrolig andra timme där vi gjorde experiment. Man skulle fylla ett litet glas med vatten ungefär till hälften och sen skulle man sätta bakpulver i glaset där det fanns något man hade blandat. Jag lyckades varje gång men ena gången flög den högst tre meter. Jag hjälpte till att putsa altanen för den blev mycket smutsig.
Klockan 18 åkte jag till ishockeylagets uteträningar där vi gjorde armhävningar och magmuskelträningar. Sen fick jag skjuts hem av min kompis föräldrar. Jag åt och var på datorn och tittade lite på tv innan jag somnade klockan 22.


Lördag 19.5.2012 Jag vaknade som vanligt sent och åkte genast till Malm och butiken. Sen åkte vi hem för att laga mat och efter det på någon konstig fest i Kottby. Den var konstig för att där fanns mycket berusade människor. Sen åkte jag hem för att göra plättar.


Tega Okes dagbok över vecka 21

Måndag 22.5.2012.  Jag vaknade och kom ihåg att min pappa var på resa. Till morgonmål åt jag laktosfri mjölk och flingor. Sedan tittade jag och min lillebror Ochuko på programmet Revenge. Min 7-åriga lillebror lämnade huset några minuter före mig för att hinna till sin buss. Jag startade lite senare på min kickboard och hann till samma buss som lillebror.
Efter finskalektionen hade vi en vikarie. Det visade sig vara ”Darth Vader”. Han lärde oss om satsdelar. Sedan hade vi lunch. Maten var inget vidare, makaroner med köttfärssås.
Efter skolan åkte jag till Moa. Vi gick och tog sen buss. Hos henne åt vi mellanmål, gick till en park och sedan tillbaka till Moa och spelade Singstar.
När jag kom hem åt jag makaroner och malet kött igen (fast den här gången var maten bättre) med mina två lillebröder och med min mamma Martina. Mamma och min äldre lillebror åkte till hans fotbollsträning, och lämnade mig hemma med min yngsta lillebror – monstret. Eftersom Pretty Little Liars just skulle börja på tv blev jag väldigt irriterad för Kevwe (lillebror) började tjata om att gå ut.


Tisdag 23.5.2012 Vaknade klockan 7.00 och tio före åtta gick jag till busshållplatsen.
I dag började vi också med finska men det här var sista lektionen för det här året så jag var lite ledsen, för finska är ett av mina favoritämnen. Efter finskan jobbade vi med våra Hbl-skriverier och sedan var det lunch. Maten var inget värt att nämna.
Efter slöjdlektionen åkte jag med buss till Munksnäs där vår franskalektion ordnas.
Efter franskalektionen gick jag till en butik där jag köpte mellanmål och kex och sedan gick jag tillbaka till hemspråksundervisningen. Efter den tog jag en buss till Sandels där min körövning ordnas. Jag går i två körer, mini-kalimba och kalimba.
Efter körlektionen gick jag hem och gick till sängs.

 

Alvar Pöytäniemis dagbok över vecka 21


Tisdag 23.5.2012. Väckarklockan ringde klockan 6.57. Jag var inte så trött som jag brukar men låg i min säng en halv timme. Åt cornflakes till morgonmål. Det smakade inte så bra efter en dålig natt, men jag åt ändå allting. Klockan 7.44 startade jag med min cykel.
Andra och tredje timmen arbetade vi med vårt spännande Hbl-projekt. Maten var inte speciellt god men slöjdtimmarna räddade dagen, fast jag limmade snett.
Hem på cykeln. Åt mycket ost till mellanmål och sedan 16.45 supertråkiga gymnastikträningar. Kom hem och gick i duschen.


Fredag 25.5.2012. Vaknade och visste att det skulle bli en rolig dag. Det var Stafettkarnevalen som skulle göra den här dagen rolig. Ringde Jean för vi hade bestämt att han skulle komma till mig och hoppa på trampolinen före skolan. Vår skola började klockan 10:45 och skoldagen började med lunch. Sedan tog vi tråkiga tåget till Böle och fortsatte med spårvagn.
Äntligen framme vid Stadion, sökte platser till oss på läktaren. Min skola (Haga lågstadieskola) klarade sig ganska bra.
Tillbakavägen var helt sjukt rolig. På tåget knöt vi fast Danis skor i varandra.

 

Tim Törnbloms dagbok över vecka 22

Måndag 28.5.2012. Jag vaknade klockan 6.05 och var jättetrött. Jag satt på datorn och surfade på Youtube. Jag åt skinkpaj till morgonmål. Jag fick skjuts till skolan klockan 8.05.
Först hade vi vårfestövning, sen var det genomgång av matteprovet och biologiförhöret. Efter det var det dags att skriva för Hbl.
Efter skolan hämtade min mamma mig och vi gick på pizza. Jag orkade för första gången äta en hel pizza. Sen spelade jag på dator tillsammans med min bror, ett spel som hette Realm of the mad god. Sen fortsatte jag spela själv och därefter gick jag till sängs.


Lördag 2.6.2012. Sista skoldagen, jippii. Vi fick betyg och ett par elever i vår klass fick också stipendium. Alla elever uppflyttas till årskurs 6. Mitt betyg var helt okej.
I dag var det också min kompis födelsedagskalas, vi gick dit direkt efter skolan. Jag ska också ha mitt födelsedagskalas på sommaren och jag delade ut inbjudan till klassens pojkar.
På eftermiddagen åkte vi till Sibbo för att gratulera pappas kusins son som fick sin studentmössa. Där fick jag hoppa på trampolin. Vi kom hem och jag spelade på datorn på kvällen.


Söndag 3.6.2012. Jag sov ganska länge och vaknade sent. Den här dagen har jag inte orkat göra något speciellt. Jag bara tittade på tv och spelade på datorn. Men sommarlovet börjar nu och jag kan göra allt trevligt: åka båt, simma, cykla och vara ute om det är soligt och varmt. Och jag behöver inte göra läxor. Nu är det dags att sluta skriva och gå till sängs.

 

Vuxna kommenterar dagböckerna:

"Om alla barn i Finland hade det lika bra som de här barnen verkar ha det, skulle det inte finnas något att oroa sig för. Det verkar som om barnen skulle ha både goda rutiner (mat, skola, hobbyer och någorlunda i tid i säng), kamrater, fritid och närvarande föräldrar.
Det som helt klart verkar ha försvunnit ur barnens vardag är det spontana ”gick ut på gården och lekte med kompisarna” som var vanligt då jag själv var barn. I dag är fritiden mera arrangerad via olika slag av träningar.
Mycket dator och tv blir det oundvikligen men vi ska komma ihåg att barnen lär sig en hel del tack vare det också. Men de här eleverna tycks göra en massa annat också.
Och så hoppas jag att Christinas tennislärare ser till att de andra barnen slutar att vara elaka!"
Micaela Romantschuk, verksamhetsledare vid förbundet Hem och Skola

"Det händer mycket i barnens liv och de berättar gärna. Som vuxna kan vi bli mycket bättre på att lyssna på barnen, sätta oss in i deras verklighet och uppmuntra till samtal. 
Det är fint att märka att dessa barn har kompisar. En förutsättning för hälsa och välmående är att vi bryr oss om andra och om oss själva. 
De här eleverna verkar ha sunda vanor. Allmänna rekommendationerna är att barn dagligen ska äta minst 5 nävar frukt, bär och grönsaker, att de rör på sig minst 1–2 timmar och att de sover 10 timmar per natt.
Men vi ska inte fixera oss för mycket på enskilda vanor – det viktiga är helheten som bildar en god vardag. I vardagen ingår tid vid datorn och tv:n. Båda erbjuder också möjlighet att lära sig och att umgås tillsammans med vänner och familj."
Stefan Mutanen, verkställande direktör vid Folkhälsan