Foto: Colourbox

Biskop Björn Vikströms kramdjur heter Jösse

Ett mjukisdjur är inte bara en hög med tyg och lite bomull. Varje mjukisdjur har en egen personlighet som oftast tagit lång tid att bygga upp. Även många vuxna tycks sova med ett mjukisdjur i sängen.

Den här artikeln är en del av Hbl:s specialsatsning på Helsingforsdagen den 12 juni 2012 och är skriven av femteklassare i Haga lågstadieskola.

Väldigt många sover med mjukisdjur. Till och med Axel (vår 21-årige assistent) sover med en groda i sin säng.
Jag frågade klass 5 om de sover med mjukisdjur och resultatet blev:

Ja: 17 stycken.
Nej: 6.
Ibland: 1.

Nästan alla i klass 5 sover alltså med mjukisdjur. Också pojkarna!

Mitt eget mjukisdjur heter Draki­skrutt. Hon är en drake, även om de flesta tror att hon är en krokodil. Jag fick henne när jag fyllde fem år. Hon är ungefär 306 år gammal, men hon är ändå en unge.

Jag mejlade också olika personer i Finland och frågade om deras mjukisdjur. Så här svarade två:

Björn Vikström, biskop:
– Jag har inga mjukisdjur just nu, men som barn hade jag en gul kanin med blåvitrandiga hängselbyxor. Den hette Jösse och var jätteviktig för mig. Dessutom hade jag en gul teddybjörn som hette Nalle.
– Även om jag inte sover med dem längre har jag sparat dem, och ibland tar jag fram dem och tänker på allt som de har betytt för mig.

Pasi Hiihtola,  medlem i Sås och Kopp:
– Jag har egentligen bara ett mjukis­djur kvar från barndomen, det är en björn som heter Anne. Namnet kom sig av att jag inte kunde säga nalle när jag var 1,5 år utan sade i stället Anne.

Anne finns fortfarande kvar men har tappat rösten, det kom nämligen ett ljud när man vände på den. Anne är en betydelsefull gammal björndam som bor på sommarstugan.

– Jag sover inte med mitt mjukis­djur, hon föredrar att sova i egen säng. Jag har för mig att jag hade en mindre nalle innan jag fick Anne. Sen hade jag en Bambi av gummi. Andra mjukisdjur kommer jag inte ihåg.

– Min dotter Liv har ett mjukisdjur som heter Ankanine. Vi trodde nämligen först att det var en anka, men sen märkte vi att djuret hade kanin­öron. Mjukisdjur är ju trevliga att ha. Bättre ett mjukisdjur i sängen än tio i skogen (fritt efter gammalt ordspråk).

Kanske man blir en mjukare person om man har mjukisdjur. Om man hade stenar i sängen som liten kan det ju hända att man skulle bli hård. Jag är övertygad om att många vuxna sover med sina mjukisdjur. Jag tror att kanske just björnar är bra att ha som modell för mjukisdjur, men varför inte också kaniner eller elefanter eller lejon eller …