Grillade räkor. Foto: TT Spektra/Ulrika Pousette

Suveräna …succéer och …vegansött

Om du vore en sallad, vad skulle du vara för en då? Den frågan kan du ställa till din vän och se vad svaret blir.

Gör som matentusiasterna Sonja Bock och Tina Scheftelowitz, som sätter sallader och grönsaksrätter i centrum och serverar kött och fisk som tillbehör.

Med uppfriskande nya idéer försöker de vända upp och ner på den klassiska måltiden i kokboken Suveräna succéer.

– Det finns ingen motsättning mellan god och hälsosam mat. De går faktiskt hand i hand, förklarar de. För konsumenterna kan det kännas som en utmaning att äta enligt säsong eftersom många grönsaker finns att köpa året om. Men det finns ju ett säsongschema att följa som kan ge inspiration.

Följer man årstidernas växlingar smakar grönsaker och frukt som allra bäst, belastningen på miljön minskar i takt med att transporterna blir kortare.

Och det är värt mer än man tror att satsa på ekologiska råvaror.

– Om vi har råd med platt-tv, datorer och mobiltelefoner i mängd finns det också pengar till att köpa ekologiska råvaror, förklarar de. Handla ekologiskt för kommande generationer, för din egen och dina egna barns hälsa.

Den här danska kokboken, som är översatt av Ulla Tillgren, är rolig och har en personlig framförhållning. Massor av information, idéer och fina recept. Bilderna är skarpa och närgångna med pratbubblor och figurer som tränger sig på.

En kortare version på samma salladstema har utkommit på finska, översatt av Sirkka Hirvonen: Salaatti­suosikit ja parhaat buffetit.

Sommarens grillbok

I Grillboken från mattidningen Allt om mat finns över 200 recept som lagas till på grillen. Boken bjuder på allt från färdiga menyer till grillarens ABC, fördrinkar och desserter.

Vegansötsaker

Det är inte vettigt att stödja livsmedelskedjor som förstör miljön, manipulerar vår föda och lurar oss att tro att det är det enda riktiga. Det finns alternativ och de grundar sig på hälsosamma och växtbaserade råvaror som till på köpet fyller alla möjliga kulinariska behov och önskemål.

Det är ledtråden i söta boken för veganer som sammanställts av Emily Mainquist i kokboken Sweet Vegan (2011).

Boken är översatt till finska av Siiri Susitaival under rubriken Vegeherkkuja. Den innehåller 70 recept på bakverk och efterrätter för veganer. För fyra år sedan grundade Emily Mainquist bageriet Emilys Desserts för veganmat, främst söta efterrätter och kakor. Hon lever som hon lär och låter en del av intäkterna från boken gå till djurskyddsorganisationen Farm Sanctuary.

Emily Mainquist är uppvuxen i en italiensk familj i USA. Som vuxen övergick hon först till vegetarisk föda och sedan blev hon vegan.

Efterrätterna för veganer erbjuder något för alla, också icke-veganer. Här finns glutenfria recept, recept för mjölk- och äggallergiker och inte minst rå föda. I slutet av boken presenteras djurskyddsorganisationer som Farm Sanctuary, Animalia, Fauna och Oikeutta Eläimille.

Recept:

Grillade räkor

Till 8 personer på buffé: 1 kilo räkor med skal, 1 kruka koriander, 1 kruka thaibasilika, 1 röd chili, t.ex. spansk peppar, 2 vitlöksklyftor, 3 msk fisksås, 1 lime – pressad saft, 1/2 dl sesamolja, 1 krm nymald svartpeppar.

Finhacka koriander och basilika. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Blanda örter, chili och vitlök. Tillsätt fisksås, limesaft och sesamolja. Krydda med peppar. Grilla räkorna direkt över glöden i cirka 1 minut på varje sida. Vänd ner räkorna i dressingen och servera genast.

Sonja Bock & Tina Scheftelowitz: Suveräna succéer, en kokbok med extra allt! 500 s. 2012. Norstedts.
Sonja Bock & Tina Scheftelowitz: Salaattisuosikit ja parhaat buffetit, 170 s. 20112. WSOY.
Emily Mainquist: Vegeherkkuja: 70 ihanaa leivonnaista ja jälkiruokaa vegaanille, 140 s. 2012. Tammi.
Grillboken från Allt om mat, 2012. Norstedts.