Studentens sommartårta med de godaste bären. Foto: Dan Strandqvist

Läckert festbord till vårens avslutningar

En av livets gladaste dagar ska firas med mat och sång, kramar och välgångsönskningar.

Vatten och saft släcker törsten när vårsommarsolen gassar. Alkoholfria alternativ vid sidan av rött och vitt vin och öl höjer stämningen. Tänk på salladen som en blombukett. Plocka ihop en enkel, men frodig skörd av körsbärstomater i alla färger, små mozzarellakulor blandade med basilikablad och oliver. Skaka ihop dressingen i god tid före men blanda salladsingredienserna samma dag. Toppa med nötter och frön.

Toast Skagen

För 6 personer: 6 skivor vitt formbröd, 2 msk smör, 200 g nyskalade räkor, 3 msk majonnäs, 3 msk crème fraiche, 6 msk löjrom (eller annan fiskrom), 6 tunna citronklyftor, dillkvistar.

Hacka räkorna grovt. Blanda räkor, crème fraiche och majonnäs. Skär bort kanterna och stek brödskivorna i smör i en stekpanna. Låt dem svalna en och en och lägg dem var för sig eller efter varand­ra i en lång rad. Lägg på räkröran och toppa med en rejäl löjromsklick. Garnera eventuellt med dillkvistar och citronklyfta.

Tacorulle

För 4–6 personer: 4 ägg, 5 dl mjölk, 2 dl vetemjöl, 1 tsk salt.

Fyllning: 2 msk smör, 500 g blandfärs, 1 påse tacokryddor, 2 dl crème fraiche.

Topping: 100 g mozzarellaost, 1 dl krossade tomater med chili.

Garnering: tortillachips.

Ställ ugnen på 225 grader. Lägg två bakplåtspapper omlott i en långpanna, cirka 30x40 cm. Vispa äggen med hälften av mjölken, mjölet och salt till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken. Häll smeten i långpannan. Grädda i nedre delen av ugnen tills bottnen fått fin färg, cirka 30 minuter.

Hetta upp smör i en stekpanna och bryn färsen. Rör med en trägaffel tills färsen är smulig. Tillsätt tacokrydda och crème fraiche. Låt koka ihop 2–3 minuter. Stjälp upp bottnen på ett nytt papper. Och dra bort gräddningspappret. Släpper det inte så lägg en fuktad handduk över och försök igen. Bred ut tacofärsen på bottnen och rulla ihop den som en rulltårta från långsidan. Lägg rullen med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper. Riv osten. Pensla rullen med tomatkross och strö över ost. Gratinera i övre delen av ugnen tills osten har smält och rullen fått fin färg, cirka 5 minuter. Garnera med chips.

Studentens  sommartårta

1 tårta för 6–8 personer: 4 dl vetemjöl, 5 msk strösocker, 200 g smör, 1 äggula.

Till fyllningen: 200 g lemon curd (finns att köpa, leta på hyllan för marmelader), 1 dl grädde, blandade bär, exempelvis jordgubbar, hallon, blåbär, körsbär eller vad man har till hands, 1 dl gelésocker, 1 dl vatten, 2 msk cit­rus- eller vaniljlikör.

Ställ ugnen på 175 grader. Blanda bitar av smör med mjöl och socker i matberedaren. Avsluta med en ägggula och se till att degen går ihop vilket kan innebära att man måste hälla ut den på bakbordet och knåda. Lägg degen svalt en halvtimme. Smöra en låg pajform, gärna med löstagbar kant. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Täck bottnen på formen med deg och grädda cirka 15 minuter. Låt tårtbottnen svalna i formen. Rör samman lemon curd och grädde till en slät kräm. Bred ut den på den avsvalnade tårtbottnen.

Skölj och ansa bären. Blanda dem i en skål och tippa upp allt på tårtan. Koka upp vatten och tillsätt gelésocker. Låt allt koka upp och sjuda i ett par minuter. Dra kastrullen från värmen och låt sockerlösningen svalna något. Tillsätt likör om det känns rätt. När sockerlösningen börjar stelna skedas den över frukten. Kyl tårtan före servering. Vispad grädde eller vaniljglass passar utmärkt till.

Rabarbertårta med jordgubbar

Kaka, ca 15 bitar: 150 g rumsvarmt smör, 2 dl strösocker, 3 ägg, 2 dl vetemjöl, 2 dl havregryn, 2 tsk bakpulver, 1 ½ dl naturell yoghurt, ca 200 g rabarber, 1 msk vaniljsocker, 2 tsk Maizena majsstärkelse.

Toppning: 1 burk (250 g) kvarg, 1 dl jordgubbsmarmelad eller sylt, färska jordgubbar.

Ställ ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Rör smöret mjukt tillsammans med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och rör ihop till en smet. Blanda vetemjöl, havregryn och bakpulver och rör ner i smörblandningen tillsammans med yoghurten.

Häll smeten i formen. Putsa, tvätta och skär rabarberstjälkarna i mindre bitar och blanda med vaniljsocker och majsstärkelse. Tryck ner rabarbern i smeten och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35–45 minuter. Låt kakan svalna. Lossa kakan ur formen och blanda kvargen och jordgubbsmarmeladen. Bred toppningen över kakan och låt den rinna ner lite över kanterna. Ställ kakan kallt tills den ska serveras och dekorera med färska jordgubbar.

Himmelsk paj

För 6–8 personer: 3 dl siktat speltmjöl, 150 g smör, 2 msk sesamfrön, 2 msk kallt vatten.

Fyllning: 200 g krämig färskost, 2 dl crème fraiche, 2 ägg, 1 lime, 2 msk riven ingefära, ½ dl finklippt gräslök.

Välj mellan:

Pajsallad med räkor: 1 kg räkor med skal, 100 g tärnad mango, djupfryst (eller färsk), 1 avokado, 1 lime, 3 msk klippt gräslök eller salladslök, 3 msk sesamfrön.

Pajsallad med kallrökt lax: 400 g kallrökt lax, 100 g tärnad ananas, 1 avokado, 1 lime, 3 msk klippt gräslök eller salladslök, 3 msk sesamfrön.

Pajsallad med halloumiost: 100 g tärnat äpple, 1 avokado, 1 lime, 3 msk klippt gräslök eller salladslök, 3 msk sesamfrön.

Ställ ugnen på 225 grader. Arbeta samman speltmjöl, smör och sesamfrön i matberedare eller för hand. Tillsätt vatten och kör tills degen bildar en boll. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Låt stå kallt 30 minuter.

Fyllning: Blanda färskost, crème fraiche och ägg. Riv skalet av limen och pressa ur saften. Rör ner detta tillsammans med ingefära och gräslök. Häll smeten i pajskalet och grädda mitt i ugnen tills fyllningen har blivit fast, cirka 30 minuter. Låt kallna.

Välj en av salladerna som i sista stund läggs ovanpå pajen:

Räksallad. Skala räkorna. Låt mangon rinna av i durkslag. Skala och tärna avokadon. Skär ett par tunna klyftor av limen och pressa saften ur resten. Blanda räkor, mango och avokado med limesaft och gräslök.

Laxsallad: Klipp den kallrökta laxen i bitar. Låt ananasen rinna av i durkslag. Skala och tärna avokadon. Skär ett par tunna klyftor av limen och pressa saften ur resten. Blanda lax, mango och avokado med limesaft och gräslök.

Vegetarisk sallad: Skär osten i bitar och stek hastigt i stekpanna. Tärna äpplet. Skala och tärna avokadon. Skär ett par tunna klyftor av limen och pressa saften ur resten. Blanda ost, äpple och avokado med limesaft och gräslök.
Toppa pajen med den valda salladen inför serveringen.

Mandeltårta med citronmousse

12–15 bitar: 300 g mandelmassa, 3 ägg.

Toppning: 4 gelatinblad, 3 ägg, ½ dl florsocker, 2 dl vispgrädde, 1 stor citron, 1 dl kvarg, 1–2 l jordgubbar.

Ställ ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Vispa samman den med äggen. Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 24 centimeter i diameter, med löstagbar kant.

Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt kakan kallna. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten cirka 10 minuter. Riv skalet av en halv citron och pressa saften ur hela citronen. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna tillsammans med florsockret så att det blir pösigt. Vispa äggvitorna till hårt skum i en ren skål. Vispa grädden hårt i en annan skål.

Häll citronsaften i en liten kastrull. Krama vätskan ur gelatinbladen och lägg ner dem i citronsaften. Värm på svag värme och låt gelatinbladen smälta. Låt det svalna lite. Rör ner gelatinblandningen i äggulesmeten. Tillsätt rivet citronskal och kvarg. Rör sedan ner grädden och till sist äggvitorna. Häll smeten över kakan och täck med folie. Ställ formen att stelna i kylen minst 4 timmar. Garnera med jordgubbar skurna i skivor.

Källor: TT Spektra, Maria Öhrn: Tårtor, Clara Desser: Klaras hälsomat, Hemmets bästa bjudrätter