Foto: Cata Portin

Kvantfysik nytt vapen mot rynkor

Bruket av botox för att släta ut rynkor i ansiktet har ökat explosionsartat. Vid sidan om nervgiftet gror nischer för ingrepp utan injektioner och kniv. Den senaste baserar sig på kvantfysik. – Huden kan inte göras yngre, säger hudläkaren Håkan Granlund

Hudvård

På sjunde våningen i varuhuset Stockmann finns det nyaste i kampen mot åldrandet – energi.
Det går till så här: Kunden sätter sig bekvämt i en stol i skönhetssalongen, en rymdaktig plastkåpa placeras på huvudet och diplomkosmetologen Aila Merranto-Lindholm knäpper på strömmen av negativa syrejoner. Innanför kåpan är koncentrationen av syrejoner mångfaldigt större än utanför den. Jonerna tränger ner i dermis, det mellersta av de tre hudskikten. Där ska de negativa syrejonerna förse huden med energi, vilket i sin tur ska snabba på celldelningen och förnyelsen av huden.
Behandlingen tar en halv timme, inga förberedelser behövs och eventuellt smink behöver inte tvättas bort.
– Jonerna kan också förbättra minnet, säger Merranto-Lindholm, upprymd över det positiva mottagande som ”rymdkåpan” fått bland kunderna.

Kvantfysikens principer styr: Människan är en varelse med positiv laddning och för att neutralisera laddningen får vi via inandningsluften negativ laddning. Det här är grunden till ämnesomsättningen. När vi blir äldre behöver vi mera energi än våra lungor kan ge oss. Orsaken är naturligt åldrande. Först i kön att få energi är inte huden utan andra organ som till exempel hjärtat. Alltså får huden för lite energi och åldras.

Enligt Merranto-Lindholm har många av hennes kunder tidigare prövat på botox, men efter oönskade följder vänt sig till salongen för mera jordnära alternativ, må så vara att rymden är med på ett hörn.

Dermofacial, som den här metoden också heter, kommer från Tyskland.
– Enligt en dansk studie ska redan två behandlingar ha effekt, säger Merranto-Lindholm.

Medicin och humbug
Hudläkaren Håkan Granlund som har ett långt förflutet inom läkemedelsindustrin konstaterar kallt:
– Huden kan inte göras yngre, men man kan fördröja åldrandet genom att förebygga.
Den tyska nyheten kommenterar han med en suck.
– Varför inte gamla hederliga bastun i stället?
Bastun fungerar enligt samma principer.

För att sinka åldrandet räcker gamla sanningar långt enligt Granlund. För mycket sol får huden att åldras snabbare, rökning likaså. Sunda levnadsvanor med motion och hälsosam kost ger friskare hud.
– Sedan är det en annan sak att snygga upp en åldrad hud. För detta finns det många metoder, som botox, kniv och kemikalier. Detta är kosmetik, både förståeligt och acceptabelt, men gör inte huden yngre. Den får bara huden att se bättre ut, för en tid.

På marknaden finns trots allt en drös med produkter och metoder som utlovar stordåd. Allt från dyrbara krämer med guldpartiklar, till metoder som beskrivs i formuleringar som är för komplicerade för att en vanlig konsument ska förstå vad det handlar om.

Här är ett plock från en sajt på nätet:
... akustiska ljudvågsbehandlingar som pressar ner Hyaluronsyra genom epidermis och vidare ner till dermis. En kombination av exfoliering och värmetriggande vidgning av blodkärlen ökar syresättningen och näringstillförseln, för att optimera cellens tillstånd.

Granlund som under tio års tid granskat reklam som gått ut till läkarkåren är tyst en stund när ovanstående mening läses upp.
– Jag företräder vetenskapligt dokumenterad medicin och i mina öron låter texten nog som humbug. Om det var fråga om ett läkemedel skulle det krävas långtgående vetenskaplig bevisning av ett dylikt påstående.

– Befintliga rynkor kan slätas ut genom att åstadkomma till exempel en tillfällig svullnad. De flesta kemikaliska behandlingarna mot rynkor fungerar på detta sätt, säger Granlund.

Om laser har en utslätande effekt på rynkor eller inte vill Granlund inte ta ställning till.
– Den laser som kosmetologen använder går inte på djupet och jag betvivlar att den har någon effekt på rynkorna.
I behandlingen av akne, hudsjukdomar och ärr ger Granlund däremot den laser som läkare är berättigade att hantera stor betydelse.
Guld i hudprodukter avfärdar han.
– Jag känner inte till att guld skulle ha någon effekt på huden. I injicerad form har guld använts i årtionden för behandling av reuma. Guldutslag är en känd möjlig biverkning av guldbehandling.

Kniven på hyllan?
Servicedirektör Annuli Airaskorpi på Eira säger att allt fler kunder hellre väljer naturenliga metoder än ingrepp.
– När vi talar om estetisk kirurgi är lättare vårdformer helt klart på kommande, säger Airaskorpi.
Till lättare vårdformer räknar hon injektioner, laser och olika typer av peeling utförda av läkare.
– Med olika injektionsbehandlingar och medicinsk hudvård kan vi korrigera delar av ansiktet som man är inte nöjd med.

– Det är också trend att allt yngre, 35-åringar, frågar efter vård.

Intresset för botox och andra ämnen som fyller ut rynkor har inte avtagit. Botox och Vistabel sprutas in i muskeln och fungerar muskelavslappnande och kan den vägen få rynkor att slätas ut. En injektion Restylan kan fylla ut gropar i huden eller göra läpparna fylligare.

Botoxpartyn

Annuli Airaskorpi förhåller sig avvaktande till så kallade botoxpartyn där många samlas för att umgås kring mat och dryck och samtidigt få en injektion.
– Det föds en föreställning om att det inte är så stor sak att injicera lite botox. Det handlar ändå om att ändra det personliga utseendet och man bör anlita sakkunskap. Kunskap i anatomi är nödvändigt för att inte sticka fel och man bör använda tid för ingreppet.
Botox är en utspädd variant av nervgiftet botulinumtoxin.
Också laserbehandlingar efterfrågas i allt större utsträckning, bland annat för att vårda svår acne.
– En grundsten för välmående hy är att blodcirkulationen är god och att gammal hud avlägsnas genom till exempel peeling. Det bäddar för att huden får det syre den behöver och tar emot fuktighetskrämerna.
– Det spelar inte så stor roll vilken fuktighetskräm man använder, eller om den kostar 20 eller 200 euro. Det viktiga är att man använder den regelbundet, säger Annuli Airaskorpi.
Vill man titta efter någon speciell ingrediens i krämen så skulle det i så fall vara Retinol, A-vitamin, tipsar Airaskorpi. Hudkräm med A-vitamin skall ha utvecklats av den organiska kemisten Evert Berlin på 1950-talet, då för tandläkarnas skull. Enligt Berlin har A-krämen ”en viss effekt” på fina rynkor och gör även kraftiga rynkor något grundare. Det beror på att kollagenet sväller i huden.

Det här kan trots allt inte användas hur som helst i marknadsföringen. Marknadsdomstolen i Sverige fällde i december 2009 L’Oreal Sverige AB för att påstå att deras ansiktskrämer kan minska eller ta bort rynkor utan att ha bevis för det. Reklamen har inte försvunnit trots domen och juristen Gabriella Fenger-Krog har fortfarande ärendet på sitt bord.

Krämer stannar på ytan
– När det kommer till rynkor är det svårt att åstadkomma förändringar med ämnen som smetas på huden. Om man vill påverka de undre skikten krävs mesoterapi, säger Timo Pakkanen, plastikkirurg på Siluetti i Helsingfors.
Mesoterapi är behandlingar som genom mikroinjektioner eller elektriska impulser tillför huden ämnen som vitaminer, hyaluronsyra och mineraler. Andra metoder är infraröd strålning, radiofrekvenser och laser.
De här metoderna baserar sig på att stimulera hudens kollagenproduktion och att aktivera hudens egen förnyelseförmåga.
– Kroppens eget fett från magen kan också tillföras i ansiktet för att släta ut rynkorna. Det sker genom injektioner, säger Pakkanen.
Timo Pakkanen verifierar det som statistiken från FN och International Society of Aesthetic Plastic Surgery säger: Botox toppar statistiken världen över som den vanligaste läkaradministrerade skönhetsbehandlingen.