Mättande. I valborgstider går det utmärkt att klämma ihop en våffelsmörgås av ost och skinka. Foto: Dan Strandqvist.

Våfflor och wåfflor

Frasvåfflor ska vara nygräddade. De blir bäst när man inte är så många och kan grädda efter hand.

Varma smörgåsar i ett elektriskt våffeljärn – det är väl inte möjligt? En vanlig våffelsmet går riktigt bra som underlag till en matigare rätt med salta tillbehör. Idén är att antingen lägga skinka och annat gott mellan två vita formbrödsskivor och grilla i ett välupphettat våffeljärn. Eller lägga fyllningen mellan ett par färdigt gräddade våfflor och hastigt värma dem i våffeljärnet. Räkna med cirka en minut per ”smörgås”. Smörgåsarna är allra godast om de serveras direkt. Det är praktiskt att hålla dem i nypan i en dubbelvikt pappersservett, då slipper man disk.

Wåfflor

8–10 laggar: 3 ½ dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 2 dl mjölk, gärna ekologisk, 2 ½ dl vatten, 100 g smält avsvalnat smör.

Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt mjölken och vispa till en jämn smet. Häll sedan i vattnet och smöret. Hetta upp våffeljärnet. Pensla första laggen med lite smör. Grädda våfflorna och servera med sylt eller bär och vispad grädde eller glass. Eller servera med matiga tillbehör till förrätt, som rökt lax med pepparrotsfärskost och klyftor av avocado.

Fullkornsvåfflor

Cirka 10 laggar: 2 dl vetemjöl, 2 dl grahamsmjöl, 1 dl fiberhavregryn, ½ tsk salt, 7 dl mjölk, 2 ägg, 2 msk smält smör.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Häll först i hälften av mjölken och vispa till en slät smet, sedan resterande mjölk och äggen. Låt smeten dra en stund. Grädda i hett våffeljärn. Häll på drygt ½ dl smet. Kläm ihop och grädda tills våfflan är gyllenfärgad. Lägg de färdiga våfflorna på ett ugnsgaller.

Glutenfria …mixvåfflor

Cirka 8 laggar: 3 dl glutenfri mix, 2 dl kallt vatten, 3 dl vispgrädde eller gräddfil, 1–2 msk margarin.

Blanda vatten och mix väl. Rör ner den hårt vispade grädden eller gräddfilen. Pensla våffeljärnet väl med matfett första gången, sedan behöver det inte penslas. Om man använder gräddfil så behövs lite matfett för varje lagg. Grädda våfflorna ljusgula i våffeljärnet. Lägg dem var för sig, helst på ett galler.

Glutenfria …frasvåfflor

6–7 laggar: 75 g smör eller margarin, 2 dl majsstärkelse, Maizena, 1 dl fin glutenfri mjölblandning, 1 tsk bakpulver, ½ tsk vaniljsocker, 1 krm salt, 1 ¼ dl mjölk, 1 dl vatten, matfett till våffeljärnet.

Smält smöret. Blanda majsstärkelse, mjölblandning, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten under kraftig omrörning. Blanda ner smöret och rör smeten tills den är slät och klimpfri.
Gräddning: Pensla våffeljärnet med smält matfett. Har du ett välanvänt våffeljärn behöver du oftast bara pensla det för den första våfflan. Häll på drygt ½ dl smet. Kläm ihop och grädda tills våfflan är gyllenfärgad. Lägg de färdiga våfflorna på ett ugnsgaller och håll dem varma, cirka 100 grader, tills de serveras. Rör om smeten innan nästa våffla gräddas.

Våffelsmörgås

För 1 person: 2 formbrödsskivor, smör, senap, rökt skinka, ostskivor, tomater.

Bred ett tunt lager smör och därefter ett tunt lager senap på brödskivorna. Lägg på ostskivor på vardera brödet, en skiva skinka och tunna skivor av tomat emellan. Grädda i våffeljärnet.

Källa: TT spektra, Hbl-arkiv, Arvedson, Ekroth, Strandvik: Bra mat utan gluten och mjölk.