Norden som arbetsfält. Michael Björklund och Sonja Kailassaari är programledare i Mat så in i Norden som visas i höst. Foto: Richard Nordgren.

Nordisk mat är bäst på ort och ställe

I höstas inleddes en serie nya inspelningar av matprogrammet Mat så in i Norden. Fyra avsnitt spelades in under hösten och vintern och fyra spelas in i vår och på försommaren med Michael Björklund och Sonja Kailassaari som programledare.

Matprogrammen går ut i höst med start den 7 oktober och tittarna kommer att känna igen sig.

– Den här gången blir det lite mera kvinnlig fägring, vilket är en klar förbättring för mig, försäkrar Michael Björklund med glimten i ögat. Jag är säker på att Sonja kommer att hålla på mig i alla tävlingar.
Sonja Kailassaari är en av programledarna i morgonprogrammet Min Morgon på Yle Fem.

– Jag är ingen lätt människa att arbeta med när det gäller tv-produktioner, där allt är färdigt strukturerat på förhand. Då gör jag tvärtom, känner först på atmosfären, kollar in råvarorna och jobbar sedan spontant. Jag gör jobbet på mitt sätt, säger Micke Björklund.

– Men det går fint, säger Sonja Kailassaari. Det är lugnt, och hur enkelt som helst att samarbeta med Micke.
Susanne Skata, programmets regissör, är av samma åsikt.

– Micke är proffsig i sin spontanitet. Till min glädje fungerar de två programvärdarna fint tillsammans och kompletterar varandra.

I det första avsnittet som spelades in i Göteborg i höstas handlade det om skaldjur och inte minst om mästerkocken Leif Mannerström, som är programmets gästkock.

– I oktober gjorde tv-teamet ett besök i Ribe i Danmark, en knepig inspelningsvecka. Vi hade otur med vädret, men lyckligtvis kunde vi i alla fall genomföra tre stora inslag den sista dagen: fårslakten, ostronvandringen och Mickes middag. Dessutom besökte vi Nordens största vikingaby, säger regissören Susanne Skata.

– Tidvattnet förde med sig oerhörda mängder ostron, det kändes helt galet att nästan kunna vada upp till knäna i ostron, säger Sonja Kailassaari. Hon hade aldrig ätit ostron naturell men här fick hon smaka på det också.

Norsk jul

– I december besökte tv-teamet Oslo och Valdres och bland annat restaurang Maaemo, där finländaren Pontus Dahlström är en av ägarna. Oslokrogen har nu fått en Michelinstjärna, berättar Johanna Stenback som är producent för serien.

Programmet går ut vid jultid och handlar bland annat om julprydnader och norskt julbord.

Nästa vecka är det inspelning på gång i norra Österbotten i sällskap med cateringkocken Lasse Forsman. Inslaget handlar om smak och form och två unga designer Anna Aromäki och Minna Östman får i uppdrag att inreda och designa ett matbord i ett tomt växthus. Två veckor senare står Borgå med omnejd i tur och då besöker inspelningsgänget Malmgård, Wildemans och Lilla chokladfabriken. Sedan blir det Gotland och till sist Åland veckan efter midsommar.

Dubbelt jobb

Sonja Kailassaari som har pendlat mellan morgonprogrammet Min Morgon och Mat så in i Norden är förtjust över möjligheten att få jobba med båda programmen samtidigt.

– Dels är det underbart att få resa i Norden, och dels är det givande att få träffa en massa nya människor som är passionerat intresserade av sina jobb, mat och matlagning i alla former, säger hon.

– Som liten var jag väldigt besvärlig när det gällde mat, det var inte mycket som dög. Men det har gått över. Jag har lärt mig laga mat i vuxen ålder, och den som kanske inspirerat mig mest är min man som jobbar med matkultur. Dessutom har jag lärt mig massor av matprogrammen i Min Morgon. Det roligaste jag vet är faktiskt att umgås med goda vänner och laga mat tillsammans med dem.

 

MAT SÅ IN I NORDEN
 
+ Matprogrammet lyfter fram nordiska råvaror och glada matentusiaster.
 
+ Det blir program från åtta platser i Norden, två från Finland, Norge och Sverige och ett från vardera Danmark och Åland.
 
+ Arbetsteamet består av bland andra Leo Gammals och Johanna Stenback från produktionsbolaget Jokowski samt regissören Susanne Skata från Sus Production i Vasa.
 
+ Programledare är Sonja Kailassaari och Michael Björklund.
 
+ Programmet produceras av Jokowski i samarbete med Svenska Yle, SVT och NRK.
 
SONJA KAILASSAARI
 
• Ålder: 31 år.
• Familj: Gift med Ville.
• Hobby: Film, dokumentärer, naturfilm.
• Ville bli: Skådespelare, blev journalist.
• Har jobbat: Bl.a. som servitris.
• Erfarenhet: Jobbat tio år inom tv-mediet och sytt sina egna kläder i tonåren.
• Aktuell med: Tv-programmet Min morgon och Mat så in i Norden.
• Svagheter: Efterrätter.
• Behöver: Inget större än att få lära mig något nytt varje dag.
 
MICHAEL BJÖRKLUND
 
• Ålder: 36 år.
• Familj: Gift med Jenny, som är lärare, barnen Agnes, 6, och Anton, 8.
• Hobby: Fälla skog, dra ihop riset och elda upp det.
• Ville bli: Möbelsnickare, blev kock.
• Har jobbat: Som kock i Göteborg.
• Erfarenhet: Årets Kock i Finland 1997, Årets kock i Sverige 2000, tog femte plats i Bocuse d’Or-tävlingen 1999.
• Aktuell med: Tv-programmet Mat så in i Norden, boken Min nordiska mat.
• Svaghet: Mammas ärtsoppa.
• Behöver: Mera tid för familjen.