Den nya champagneavdelningen i Alkos flaggskepp vid Arkadiagatan lockar finländarna inför valborg. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Till valborg köper vi dyra drycker

Finländarnas dryckesvanor under valborg följer de allmänna trenderna för hela året. Tyngdpunkten är på väg att skifta från starksprit till viner och folk köper drycker med högre kvalitet än tidigare.

Under valborgsmässofirandet är det framförallt mousserande viner som går åt: jämfört med en vanlig vecka säljer Alko mer än fem gånger så mycket bubbel veckan inför valborg. Varuinformationschef Taina Vilkuna säger att framförallt försäljningen av champagne och andra fina drycker ökat de senaste åren.

Förutom mousserande vin tycker finländarna om aromatiserade och övriga lätta viner, som kring valborg är nästan sex gånger så populära som normalt.
Försäljningen av vita och mousserande viner ökar framförallt i klassen 7–9 euro, i röda viner i klassen 13–17 euro.

Samma utveckling kan skönjas i övriga produktgrupper. Trots att de allra populäraste dryckerna fortsättningsvis är de billigaste, köper finländarna allt mer specialiteter. Kunderna har också blivit mer kvalitetsmedvetna.

Vilkuna säger att dryckesvanorna har ändrats av flera orsaker. Bland annat har finländarna, och därmed dryckesvanorna, blivit mer europeiska.

– Säkert påverkar också skattehöjningarna på starksprit, säger Vilkuna.

Genomsnittlig europeisk nivå

Trots att finländarna satsar mer på kvalitet, betyder det inte att de inte skulle satsa på kvantitet. Alko uppger att alkoholförsäljningen ökat stadigt under de senaste tio åren. Nu är finländarnas alkoholbruk på en genomsnittlig europeisk nivå.

Trots att de starkare dryckernas andel av försäljningen gått ner är också de fortsättningsvis populära i Finland. Strax före valborg är det framförallt okryddat brännvin och vodkasorter som går åt.

Veckan före valborg är Alkos försäljning 40 procent högre än under en genomsnittlig vecka under resten av året. På valborgsmässoaftonen är försäljningen tredubbel jämfört med en vanlig dag.

Strax efter valborg är det däremot folktomt i affärerna. Men lugnet varar inte länge: sommarens festsäsong inleds i maj och försäljningen börjar öka igen.