Hungrig. Hur man tämjer vrålet i magen. Foto: Matilda Mannström.

Vrålhungrig

Apropå små läckra böcker.

Matilda Mannströms lilla hungerbok Vrålhungrig, mat nu eller genast är av samma omfång som Karin Erlandssons bok Sött och nött, båda utgivna på  Söderströms, numera Schildts & Söderströms. Lika näpna, lika fyrkantiga och lika läckra.

Utgå från ett välfyllt kylskåp. Soppor och sallader blir genast intressantare att laga när det dyker upp korta, bekväma recept och ingredienser att välja mellan. Snabba maträtter ska smaka och överraska. Kolla också in tips som kommer på köpet. De flesta bilder är generösa och fina, ibland så intensiva att kameralinsen nästan snuddar vid ägghalvan i spenatsoppan. Se boken som en liten pärla, lätt att gömma i fickan på väg till butiken.

Mannströms lilla bok innehåller recept för den hungriga sorten men framför allt för den som vägrar att underkasta sig matbutikens färdigmat i plastemballage. Bekvämt ska det vara, men samtidigt enligt gör det själv-metoden till innehåll och utseende. Hon har själv skrivit, planerat, illustrerat och fotograferat boken. Och förhoppningsvis lagat maten. Maria Appelberg har hjälpt till med omslag och layout.

Matilda Mannström: Vrålhungrig, mat nu eller genast, 70 s. 2012. Söderströms

Recept:

Fänkålskompott

Smakbit: 1 fänkål, 1 stor gul lök, 1/2 zucchini, 1/2 chilipaprika, några skvättar sojagrädde, 1 tsk flingsalt, nymalen peppar.

Strimla fänkålen.  Skär löken och chilin fint och zucchinin i halvmånar. Fräs allt i olivolja och flingsalt i en stekpanna under lock tills grönsakerna mognat och fått färg. Häll på grädde. Låt badda några minuter. Salta och peppra efter smak.