Fullkornsgröt fyller sin funktion som riktig mat.

Lev längre

Diskussionen om LCHF-dieter, hårda fetter och kolhydrater böljar fram och tillbaka på Hbl:s insändarsidor. En insändare medger att det verkar vara så att snabba kolhydrater (vitt bröd, socker, pasta) kan ersättas med långsamma fullkornsprodukter om man vill vara mån om hälsa och kroppslinjer.

Så är det nog. De flesta av oss är måna om hälsa och kroppslinjer och fullkorn är smart mat. Fullkornsprodukter är inte bara bröd utan spannmål i alla dess former. Därför är fullkornsvarianter av ris, pasta och müsli att föredra framom vita varianter, där säden behandlats och förädlats så grundligt att nyttiga fibrer, fetter och mineralämnen gått förlorade.

Även om fullkornet malts ner till mjöl har det sitt naturliga skal kvar. Fullkorn innehåller kostfibrer som är viktigt för människans hälsa. Det tar lång tid för kroppen att bryta ner fullkornskost vilket gör att man behåller en jämn blodsockernivå.

Fullkorn ger av allt att döma gott bränsle för våra celler. Fullkornsprodukter innehåller värdefulla mineraler, E-vitamin och folsyra samt fibrer. De dämpar sötsuget och ger en mättnadskänsla som varar längre än med motsvarande fibersnål kost som vitt ris, vitt vetebröd och traditionell vit vetepasta.

Enligt en färsk amerikansk studie kan man sänka risken att dö i olika sjukdomar med över tjugo procent genom att äta mycket kostfiber. Enligt en ny nordisk studie handlar det framför allt om kostfiber från korn, och då speciellt råg.

– Vår forskning visar att det i hög grad är rågkärnorna som kan sänka dödligheten, säger Anne Tjønneland, avdelningschef på danska Kræftens Bekæmpelse och den som lett det nordiska forskningssamarbetet Nordic Health Whole Grain Food.