Petronella Nordman. Foto: Tatu Lertola.

Novias formgivare ställer ut kollektioner i Riga

Tredje klassen vid modelinjen i Åbo prövar sina vingar på den största modemässan i Baltikum i april. Samtidigt hotas utbildningen av nedläggning.

I Rettigs gamla tobaksfabrik på södra åstranden i Åbo ligger yrkeshögskolan Novias campus och badar i vårsolen. Vi är här för att träffa tredjeklassarna på mode- och dräktformgivningslinjen, som förbereder sin utställning för modemässan Intertextil i Riga, den största i Baltikum.

– Det är ett projekt som hör till tredje årets studier, som vi jobbat på under hösten, säger Elina Sarén.

– Vi studerande har skött allt själva. Gruppen delades in i olika ansvarsområden som att hålla kontakten till Riga, planera utställningen och fixa finansiering, berättar Petronella Nordman.

– Inspirationen för alla kollektioner har utgått från gamla vykort, och utställningen heter därför Yours Sincerely, säger Aura Lehti.

Elina, Petronela och Anna Reite deltar också i designtävlingen Habitus Baltia som arrangeras i anslutning till mässan.

Frihet och disciplin

Modelinjen vid Novia ger en erkänt mångsidig designutbildning över en fyra års kursplan. Enligt lektor Pia Nybom producerar man "de perfekta designassistenterna" med bra kunskaper om alla arbetsskeden inom textil- och modebranschen. Flickorna själva – den här årskursen består uteslutande av tjejer – är också nöjda med skolan.

– Utbildningens krav ska motsvara arbetslivets krav, och det gör de, säger Elina Sarén.

– Linjens inriktning blir vad man själv gör den till säger, säger Petronella Nordman. Det är fritt och kreativt, men den kräver disciplin.

– Vissa av oss har valt en mer konstnärlig, andra en mer kommersiell riktning, tillägger Elina och får medhåll av lektor Nybom.

– Vissa av eleverna väljer att ta anställning efter avslutade studier, andra blir egenföretagare, säger lektor Nybom. Vi har en stark alumniverksamhet som ger stöd och kontakter när man ska ut i arbetslivet.

Rummet vi sitter i är fyllt av provdockor som bär de olika kreationerna som snart ska till Riga. Ett genomgående tema är hållbarhet och återvinning.

Vad hoppas ni mässan ska ge?

– Jag vill se om jag lyckas väcka intresse av något slag. Om ingen reagerar på det man gjort får man tänka om, säger Aura Lehti.

– Kontakter hoppas jag på, säger Petronella.

– Det är den första modemässan för oss alla, så det är en bra erfarenhet helt enkelt, att se hur allt fungerar, tillägger Elina.

Rigamässan arrangeras 15–17 april och eleverna söker nu företagssponsorer för resan. En del av utgifterna täcks av stipendier, men i värsta fall blir det artisterna själva som betalar. 

Hotad utbildningslinje

I enlighet med regeringsprogrammet ska man drastiskt minska antalet kulturutbildningar i Finland. I oktober kom beskedet som chockade högskolevärlden.

– Ingen hade väntat sig att nedskärningskravet skulle vara så hårt, säger Pia Nybom.

För Novias del innebar det att fyrtio nybörjarplatser inom kultursektorn skall bort. Rektor Örjan Andersson tvekade inte länge förrän han bestämde att det är formgivningslinjen i Åbo som ska offras.

Det är dubbleringar i utbudet som i första hand ska avvecklas, och eftersom det på Novia i Jakobstad också finns en formgivningslinje – för grafisk planering och rumsgestaltning – ansåg man att den ena måste offras.

– Novia hade alternativet att skära ner ett stort program eller två mind­re. Formgivningen i Åbo, som har mode- och möbellinjer, är dyr och har skrymmande lokaler, säger Andersson.

Det som också talade för att bevara Jakobstad var att skolan nyligen satsat stort på ett nytt kulturcampus där linjerna för bildkonst, musik och medie­kultur verkar.

– Men hur bra passar formgivningen på ett kultur- och konstnärscampus, frågar Pia Nybom. Design ligger vid sidan av det kreativa arbetet mycket nära teknik och ekonomi.

Modelinjen i Åbo är den enda i sitt slag i Svenskfinland, och räknar sina rötter från 1822.

– Det är regionpolitik som ligger bakom, men vi anser att den finlandssvenska yrkeshögskolan har utbildningsansvar i alla regioner, inte bara Österbotten, säger Nybom.

Enligt Nybom är det extra sorgligt att man offrar en livskraftig utbildningslinje som både är välpresterande och attraktiv för studerande.

– Vi fungerar också som Finlands fönster mot Norden, särskilt mot den stora svenska modeindustrin, och eleverna har varit efterfrågade i arbetslivet.

Sista ordet är ännu inte sagt i kampen om formgivningslinjen i Åbo, men hur det än går så tar man in en ny årskull hösten 2012.

Ansökningar till Novias modelinje sker via Gemensam elevansökan och pågår till slutet av april. www.studieval.fi.