Foto: Cata Portin. Pippiperuken matchar mina glasögon så därför väljer jag den, säger Jaakko Klemettilä.

Män på stan: ”Kvinnor – ta för er!”

Alla kan inte födas till kvinna. Men alla kan fantisera om hur det skulle vara. Den internationella kvinnodagen till ära frågade Hbl några unga män på stan vad de skulle göra om …de var kvinna för en dag.

Jaakko Klemettilä, 18

"Jag skulle genast köpa en kjol och gå klädd i den resten av dagen. Och säkert skulle jag sminka mig också. Sedan skulle jag lyfta upp manliga frågor, som kvinna, för som man är det svårt att tala om vissa oförrätter. Som konkret exempel kan jag ta hur svårt det är att hitta en hyresbostad, vilket jag försöker göra just nu. En tredjedel av annonserna riktar sig till kvinnor: ”prydlig kvinna sökes för en etta här och prydlig kvinna sökes för en tvåa där”. Jag skulle också tala för att militär- eller civiltjänstgöringen borde vara frivillig – eller obligatorisk – för alla. Män och kvinnor.

Aj, om jag är nyfiken på något annat med livet som kvinna? Kanhända, men det avslöjar jag verkligen inte i en tidningsartikel!”

Toivo Tolonen, 19

"Vaknade jag upp som kvinna skulle jag försöka provocera männen den dagen och se hur de reagerar. Jag skulle till exempel ställa dem frågor om jämställdhet, för fortfarande är kvinnorna i underläge, både socialt och lönemässigt. Männen har alltid dominerat. Jag gör som bäst min civiltjänst och kvinnor slipper ju det, men de har andra nackdelar. Det är större tryck på hur en tjej ska se ut. Det är många tjejer som inte kan gå ut utan smink. Jag skulle gärna förbjuda smink i en vecka och se vad som händer. Det skulle säkert bli kaos!

Jag tycker det är starkt av en kvinna att föda barn och jag beundrar det. Det måste vara hemskt i den stunden men underbart efteråt.”

Panu Nättiaho, 27

"Jag tycker om starka kvinnor och alla mina vänner är kvinnor, så det är svårt att säga vad jag skulle vilja veta om jag plötsligt själv var kvinna. Kanske skulle jag försöka föra fram att många män gärna skulle se att fler kvinnor tar initiativ och tar för sig. Jag vet många män som vill ha en dominerande och stark kvinna.

Jag skulle aldrig klara av att föda barn, det är säkert. Det är en skrämmande tanke och jag känner ingen man som mentalt skulle klara av det. Samhälleligt sett finns det många bra kvinnor som jobbar för kvinnans ställning och överlag tycker jag att vi har det rätt bra ställt. Vi behöver bara åka 500 kilometer åt ett håll så ser det väldigt annorlunda ut.

Men visst finns det orättvisor. Nog blir jag förbannad när jag tänker på kvinnans 80 cent. Eller ta fallet Hilkka Ahde. Hade det varit en man så hade de säkert gått bakom knuten och gjort upp om saken. Men kvinnor är säkert bättre på att uppfatta orättvisor och föra dem vidare och de får betala för det.

Å andra sidan slår bristerna i jämställdhet också mot mannen, till exempel i många vårdnadstvister. Alltför ofta säger folk att en galen kvinna får barnen fast pappan skulle vara bättre som vårdnadshavare.”

Joonas Kramsu, 16

"Vad skulle jag göra först som tjej … det var en svår fråga. Antagligen bara gå ut och titta på världen genom en flickas ögon. Jag skulle knappast sminka mig, det verkar så svårt. Men kvinnlig logik – det funderar jag verkligen över.

Jag är hellre pojke.

Egentligen är det inte så stor skillnad mellan pojkar och flickor i vårt samhälle. Alla klarar av samma yrken. Själv ska jag försöka anstränga mig lite mer i skolan.”

Timi Riikonen, 21

"Jag skulle bli chockad …om jag vaknade som kvinna! Sedan skulle jag ta en dusch och efter det skulle jag säkert ta tillfället i akt och besöka damernas avdelning i en klädaffär, helt i testsyfte naturligtvis.

Kvinnans ställning i samhället är rätt bra, tycker jag. Hellre skulle jag födas som kvinna i Finland än någon annanstans i världen.
Fast visst finns det ojämställdhet. Jag studerar till ingenjör i Kuopio och som kvinna skulle jag slå ett slag för fler kvinnliga ingenjörsstuderande. Det behövs mer information och marknadsföring om utbildningen ska kunna locka fler kvinnor. Jobbet hänger ju inte på könet utan på ett bra mattehuvud. Tyvärr har jag hört att många kvinnliga ingenjörer får ett kargt bemötande på arbetsmarknaden. De får inte ha örhängen i öronen och knappt hår på huvudet. Det finns fortfarande fördomar om manliga och kvinnliga jobb.

Förresten. Det där med att vakna som kvinna: i morgonduschen skulle jag säkert fundera en stund på kvinnans biologi. Men inget mer om det, ha ha.”

Männen på stan fick välja mellan tre peruker för att illustrera sin feminina sida: en blond med skruvlockar, Pippiperuken eller det svarta håret. Fyra av fem valde Pippi, en valde den svarta, ingen av de intervjuade valde den blonda peruken.