Kanin med rosmarin eller calvados

I Finland betraktas kaninen som ett gulligt sällskapsdjur, men i Spanien är den vardagsmat och i delar av Frankrike en delikatess.

Kaningryta från Lyon

För 4 personer: 1 kanin av bra kvalitet, 6 gula lökar, 6 tomater, 6 tjocka skivor rökt sidfläsk, 3 lagerblad, 1 kvist rosmarin, 5 dl vitt vin, olivolja, salt och peppar.
Köp en färdigstyckad kanin men se till att få med levern. Skala löken och skär den i tunna skivor. Skär tomaterna i klyftor, sidfläsket i stavar och kaninlevern i tärningar. Stek kanindelarna i en gryta med olivolja tillsammans med löken och sidfläsket tills allt får fin färg. Blanda i tomater, lagerblad, rosmarin och levertärningar. Häll i det vita vinet, vispa ur lite försiktigt, salta och peppra och täck med lock. Sätt in i ugnen i 180 grader cirka en timme.
Lyft köttet ur grytan när det stekt klart, men låt grytan vara kvar i ugnen ytterligare 20 minuter, så att tomatsåsen blir riktigt krämig. Lyft sedan tillbaka kanindelarna i grytan, lägg på locket och värm allt i ugnen 10 minuter.

Kanin i calvados
För 4 personer: 1 kanin (ca 1 1/2 kg), 2 msk russin, 3 msk calvados (konc. äppeljuice), 2 gula lökar, 1 tsk salt, 1–2 krm peppar, 2 msk smör, 1/2 msk tomatpuré, 1 dl vitt vin, 2 1/2 dl vatten, 2 msk kycklingfond, 2 äpplen, 1 dl grädde,  1 1/2 msk maizenaredning för ljusa såser, timjankvistar.
Skär kaninen i 6–8 bitar. Lägg russinen i calvadosen. Skala och grovhacka löken. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn köttet runtom i hälften av matfettet i en gryta. Ta upp det ur grytan. Bryn löken i resten av matfettet i grytan. Tillsätt tomatpurén och fräs en kort stund. Späd med calvados med russin och vitt vin. Låt koka några minuter. Tillsätt vatten och fond. Lägg i köttet och låt sjuda utan lock cirka 30 minuter. Vänd köttbitarna en gång under tiden. Skala äpplena, kärna ur och skär dem i tjocka klyftor. Lägg ner äpplena i grytan. Lägg på lock och låt koka 10 minuter. Häll grädden i grytan och rör i maizenaredningen. Låt grytan koka cirka 1 minut. Garnera med timjankvistar.