Mufloni. Ölet har färg av mahogny med ett lätt skum. Doften är ganska neutral med humle i bakgrunden.

Tio unika öl från småbryggerierna

Alko fyller i år 80. För att fira jubileet har monopolet tillsammans med Finska Småbryggeriförbundet tagit in tio öl från de finska småbryggerierna i begränsad upplaga. Ölen finns tillgängliga i cirka 150 Alkobutiker runt om i landet.

Med i provsmakningsjuryn satt denna gång André Brunnsberg, Axel Nyman, Tommi Seitajoki, Kristian Kurki, Fredrik Forssell, Mikael Baarman samt Joakim Ekroos, aktiva ölentusiaster inom Sällskapet Ölarne rf.

Alla jurymedlemmar var eniga om att kvaliteten på de inhemska småbryggerierna stigit under de senaste tio åren, nu håller den internationell nivå. Att lansera dessa öl i sortimentet utan att kräva att bryggerierna levererar ölet under ett helt år kan ses som en god gest, men samtidigt påminner det oss om att de finska småbryggerierna inte ännu heller får sälja sina öl direkt till konsumenterna, något som de inhemska vingårdarna får göra.

American Amber IPA, Stadin Panimo, Helsingfors.

Betyg: 4 stjärnor

Stadsbryggeriet i Sumparn fick ut sitt första öl på marknaden 2000, efter det har verksamheten gått både upp och ner. Nu har man fått fart på tappningen av öl på flaska och framtiden ser säkrare ut. Stadin Panimo har alltid varit duktigt på att använda sig av amerikansk humle. I Indian Pale Ale har bryggeriet använt sig av typerna Amarillo, Chinook och Citra. Slutresultatet är mycket gott. Ölet har en bärnstensfärg med en passlig mängd skum och kolsyra. Doften är söt och präglas av den amerikanska humlen. Smaken är fyllig och lämpligt söt. Ett av bryggeriets mest lyckade öl.

Huvila X-Porter, Malmgårds Bryggeri, Pernå.

Betyg:  4 stjärnor

Bryggeriet i Malmgård tog över från bryggrestaurangen Huvila i Nyslott 2009. I ölframställningen använder sig bryggeriet av gårdens egna råvaror, vilket ger en trevlig lokal prägel åt drycken. Huvila X-Porter är en porter av baltisk typ som också exporteras till USA. Färgen är mycket mörk, doften domineras av mocka och choklad. Smaken är mycket fyllig och aromerna i doften kommer också fram på ett trevligt sätt. En mycket god porter som känns som en efterrätt!

India Pale Ale Stallhagen, Finström.

Betyg: 3 stjärnor

Bryggeriet började sin verksamhet under namnet Ålands Bryggeri 2004. I fjol tog bryggeriet steget ut och började brygga öl av också annan typ än lager, något som ölvänner glatt sig över. Detta öl är en Indian Pale Ale av brittisk typ bryggd med de traditionella europeiska humletyperna Northern brewer, Styrian golding och Fuggle. Färgen på ölet är kopparröd med ett lätt skum. Doften domineras av fruktig humle och smaken bärs upp av en kraftig maltdoft. En fungerande IPA, dock kunde mängden kolsyra vara aningen mindre.

Juhlaolut Lammin Sahti, Tavastehus (bryggt hos Saimaan Juomatehdas, Villmanstrand).

Betyg: 4 stjärnor

Bryggeriet i Lampis är Finlands äldsta småbryggeri i drift. Bryggeriet grundades 1985. Sahti började man brygga 1997. Huvudägaren Pekka Kääriäinen är ordförande i småbryggeriförbundet och aktiv arrangör av ölfestivalen Stora Öl – Små Bryggerier. Bryggeriets festöl är en ale som för tankarna till de belgiska klosterölen. Färgen på ölet är gyllenbrun med ett svagt skum. Doften är banan och karamell. Den komplexa smaken är elegant, dock kunde ölet ha aningen mera kolsyra. Mycket gott!

Kaurakaapo Teerenpeli, Lahtis.

Betyg: 2½ stjärnor

Bryggeriet började sin verksamhet 1995 som bryggerirestaurang i Lahtis. I dag bryggs ölet i en skild lokal, men utrustningen från den första bryggerirestaurangen är fortfarande i aktivt bruk i Tee­renpelis restaurang i Helsingfors. Kaurakaapo är en stout bryggd med havre. Färgen är mycket mörk med ett svagt skum. Doften är syrlig och lätt rostad. Smaken är söt lakrits och fyllig. Dock känns ölet aningen platt och slut­knorren saknas.

Keisari Juhla Ale, Nokian Panimo, Nokia.

Betyg: 2 stjärnor

Bryggeriets första öl såg dagens ljus 1991, då hette bryggeriet Pirkanmaan Uusi Panimo. Nokian Panimo tog en hård smäll 2007 då vattnet i staden blandades med avloppsvatten, men bryggeriet klarade sig ur krisen, och mår i dag bättre än någonsin tidigare. Bryggeriets Keisari Juhla Ale är ett öl av brittisk ESB-typ (Extra Special Bitter). Färgen är grumligt röd. Doften är inte helt ren. En viss, inte helt tilltalande örtighet finns i ölet och smaken känns också lite obalanserad med den påtagliga humlebeskan.

Kukko Pils Kellariolut, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Letala.

Betyg: 3½ stjärnor

Bryggeriet grundades 1995 och det har vuxit mycket sedan dess. I dag är Laitilan Wirvoitusjuomatehdas det näststörsta inhemskt ägda bryggeriet efter Olvi, då både Hartwall och Sinebrychoff numera är i utländsk ägo. Kukko Pils Kellariolut är en ofiltrerad version av Kukko Pils, med en lätt grumlig gyllene färg. Doften är typisk för källaröl, en svag jästdoft och humle. Smaken är trevlig, humlerik och fyllig med toner av honung. Juryn hoppas att en svagare version av detta öl dyker upp i matbutikerna.

Marsalkka IPA, Sai­maan Juomatehdas, Villmanstrand.

Betyg: 3 stjärnor

Bryggeriverksamheten kom i gång i slutet av 1990-talet i S:t Michel under namnet Pienpanimo Naapuri. I dag finns bryggeriet i Villmanstrand med bryggerirestaurangen Bruuveri i Kampen som dotterbolag. Marsalkka IPA såg dagens ljus som ett experimentbryggeri i Bruuveri. Färgen i denna Indian Pale Ale är till färgen ljus med ett svagt skum. Doften domineras av fruktiga humletoner som fortsätter i den mycket bittra smaken. Ett trevligt, men lätt överbittert öl för sin alkoholstyrka.

Mufloni IPA, Beer Hunters, Björneborg.

Betyg: 2½ stjärnor

Bryggerirestaurangen Beer Hunters grundades 1998 och höll fram till några år sedan en låg profil. I dag sätts ölet också på flaska och bryggeriet valdes av Internetforumet Olutopas.info till årets inhemska bryggeri 2011. Mufloni IPA är en Indian Pale Ale av brittisk typ. Ölet har färg av mahogny med ett lätt skum. Doften är ganska neutral med humle i bakgrunden. Den fylliga smaken har stor humlebeska och känns mogen, dock inte helt ren. Ett ok öl från ett bryggeri som kan prestera mycket bättre.

Prykmestar HunajaBock, Vakka-Suomen Panimo, Nystad.

Betyg: 3½ stjärnor

Bryggeriet hör till de yngsta i landet, det första ölet såg dagens ljus sommaren 2008. I dag brygger bryggeriet öl av både ale- och lagertyp och är mycket uppskattat av både nystadsbor och ölentusiaster. Hunajabock är ett starkare lageröl som kryddats med honung från Nystadstrakten. Färgen är gyllengul med en angenäm doft av honung. Smaken är söt och blommig, men också en viss smak av tjärpastill kommer fram. Ett exemplariskt honungsöl!

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.