Lionne. Som två lejoninnor vill Marie Stens (t.v) och Cia-Maria Selenius motivera och inspirera sin läsekrets på webbtidningen Lionne. Foto: Tor Wennström

Webbtidning att växa upp och i kapp med

– Ätstörningar borde kunna förebyggas, säger Marie Stens och Cia-Maria Selenius, två nyutbildade, entusiastiska kvinnor som vill göra en insats genom att starta en tvåspråkig webbtidning, Lionne.

Marie Stens är socionom, företagare och uppsökande handledare, hemma i Larsmo och Cia-Maria Selenius är sjukskötare och företagare från Åbo. De är 24 år och ska nu förverkliga sina drömmar med webbtidningen Lionne, som riktar sig till unga flickor och kvinnor och män i åldern 15–25.

Målet är att förebygga ohälsa bland unga människor.

– Genom en webbtidning för unga vill vi inspirera andra att skaffa sig en sund livsstil och inta en sund inställning till sig själva och samhällets ideal. Samtidigt vill vi uppmuntra våra läsare att ta tag i sina drömmar och våga genomföra dem, kanske rentav starta ett företag.

Sundhet innebär att lära känna sig själv så att man kan ta hand om sig själv på bästa sätt och vara lycklig.

– Vi tycker det är viktigt att inte hetsa unga flickor till samhällsideal om hur flickor ska vara eller ska se ut. Tvärtom vill vi ta upp de rådande idealen och ifrågasätta dem, säger Marie Stens.

– I dag har alla unga tillgång till webben och i vår webbtidning ges läsarna rum att skriva, läsa och medverka på olika sätt.

– Idén fick jag på en föreläsning om ätstörningar på ÅUCS psykiatriska avdelning där jag praktiserade som sjukskötare. Alla talade bara om vården, men ingen om hur man förebygger ätstörningar. I stället för att låta sjukdomen ha sin gång, för många kan det bli en kronisk sjukdom, borde man jobba med preventiv hälsovård. Det är där webbtidningen kan ha en viktig funktion, säger Cia-Maria Selenius.

Flickorna vet att det finns fallgropar och misstänksamhet, men de låter sig inte hejdas. Webbtidningen ska ha en behaglig och inbjudande atmosfär där läsarna känner att de kan påverka och få sina åsikter hörda.

Delta i diskussionen

– Under många år har vi studerat och skaffat oss kunskap. Vi har lärt oss att ta fram information via tillförlitliga källor och ny forskning och det vill vi förmedla på ett relevant sätt. Vi planerar också att med tiden ta med läkare och psykologer och eventuellt andra yrkesgrupper i arbetet. Dessutom vill vi ha läsarna med oss.

Det ska inte bara handla om ätstörningar, det finns många andra viktiga ämnen att diskutera. Samhället bygger på att man som ung vuxen ska gå ut skolan, skaffa sig en utbildning, hitta ett jobb och skapa sig ett hem. Men det är inte alltid så lätt.

– Vägen är inte alltid spikrak. Därför ska vi ta upp ämnen som intresserar många och ge relevant information om hur man ska gå till väga i olika fall. Det kan handla om hälsa, arbete, sommarjobb, karriär, studieplatser, misslyckanden, framtidstro, drömmar och allt möjligt annat som känns viktigt.

Läsarna får skriva ned sina egna berättelser och livshistorier, de får blogga och delta i samtalet – också anonymt.

– Många har drömmar, men förmår inte ta tag i saker och ting i tid för att få någonting till stånd, säger Cia-Maria Selenius.

– För min del kunde jag inte tro att man måste jobba så mycket när man startar ett företag, säger hon.

I sin blogg på lionne.fi skriver Marie Stens: ”Jag är ung, men äldre än jag nånsin varit förut, och i det här skedet börjar det onekligen bli spännande. Det här med att försörja sig och arbeta och leva ett gott och hälsosamt liv och ha fritid och göra något vettigt av den är hiskeligt svårt. Jag blev plötsligt inslängd i en helt ny fas i livet som tog mej med storm och nu hänger jag bara på så gott jag kan. Det är hemskt, stressigt, hysteriskt, hisnande och alldeles underbart”.

I det här skedet har de unga kvinnorna ingen budget men de är beredda att ta småjobb och jobba halvtid för att få i gång verksamheten. Så småningom vill de se tidningen växa och kanske få annonsintäkter för att kunna utveckla tidningen på olika sätt.