Räkröra. Enkel förrätt med ägghalvor och en kryddstark röra.

Överraska med lättlagad mat till jul

En del av charmen inför julen är stressen. En del är glatt förväntansfulla, andra helt upprivna, ju närmare helgen kommer. Julmaten framstår som ett spöke och kraven växer sig orimligt stora.

Julen är kort i år, nästan bara ett förlängt veckoslut. Hemresan från julfirandet inleds i många familjer tidigt på annandagen. Redan på tisdag är det vardag och julmaten känns kanske inte så aktuell längre.

Låt i stället lagom gälla och välj det som familjen faktiskt tycker om. Välj bort och välj vid behov nytt. Varför kan inte en kokt ägghalva med majonnäs, räkor eller en klick Kalles kaviar kännas som jul?

Men en jul utan traditionella favoriter som skinka, kalkon och fisk – och i en del hem lamm – vill de flesta inte undvara. Lite lax, sill, rom, kallskuret och naturligtvis en eller flera lådor hör till.

Alla röror måste inte vara majonnässtinna och mastiga. Yoghurt av grekisk eller turkisk typ är ett smalare alternativ som också tillför en frisk syra i allehanda sammanhang. Glöm heller inte bort grönsakerna på julbordet. Det är lätt hänt att allt kretsar kring skinka, köttbullar, korv och sill. Kål och rotfrukter har säsong, det innebär inte bara att de är billiga, de är också som godast just nu.

Ingefärssill

6–8 portioner: 2 burkar urvattnad inläggningssill  (à 420 g), 1/2 dl ättika (24 %),  5 dl vatten, 2 msk socker, 2–3 msk färskriven ingefära, 1 dl majonnäs, 1 dl gräddfil, 1/2 msk honung, 1 stort syrligt äpple, 1 liten purjolök.

Skölj sillen och låt rinna av ordentligt. Rör samman ättika, vatten och socker tills sockret har löst sig. Lägg i sillen, täck över, ställ svalt och marinera i två dygn. Häll av lagen. Blanda ingefära med majonnäs, gräddfil och honung. Smaka av. Skär sillen i rejäla bitar och blanda ner i ingefärsdressingen. Täck över och låt dra, helst minst i ett dygn. Kärna ur äpplet och hacka, strimla eller skär i klyftor. Skölj och strimla purjolöken. Blanda ner i sillen inför serveringen och dekorera med lite extra äpple och purjo­lök.

Citrusgravad lax med äppelslaw

6–8 portioner: ca 1 kg lax, benfri mittbit, 1 lime, 1 apelsin, 1 citron, 2 msk salt,  2 msk strösocker, 1 tsk grovkrossade rosépepparkorn.
Äppelslaw: 5 äpplen, 1–2 msk riven pepparrot, 2 tsk äppelcidervinäger, 1 dl matyoghurt, 1 msk russin, salt.

Frys laxbiten 1-2 dygn. Skölj och torka av laxen. Tvätta cit­rusfrukterna noggrant. Riv skalet från alla citrusfrukterna och blanda med salt, socker och rosépeppar. Gnid in laxen ordentligt med blandningen. Pressa över saften från citrusfrukterna.

Plasta in laxen och låt vila i rumstemperatur i en timme. Ställ in i kylen i minst ett dygn. Vänd efter halva tiden. Gör gärna en äppelslaw inför serveringen: Skala, kärna ur och riv äpplena. Blanda med pepparrot, vinäger, matyoghurt och russin. Smaka av med lite salt.

Rökt lammfiol med rosmarin-  och ansjoviskräm

6–8 portioner:  1 liten lamm­fiol eller annat rökt kött,  1 liten ask ansjovis, 1 dl crème fraiche, 200 g Philadelphiaost, 1 kruka gräslök, 1 msk hackad färsk rosmarin,  1 citron.

Skiva upp köttet, men om du har en lammfiol är det finare att skiva lite efter hand. Hacka ansjovis och rör ihop med crème fraiche, Philadelphiaost, gräslök och rosmarin. Riv ner citronskal och smaka av. Tillsätt gärna lite av ansjovisspadet. Servera det rökta köttet med krämen vid sidan om.

Ägghalvor med het räkröra

6 portioner: 6 ägg, 250 g  skalade räkor, 1 dl majonnäs,  1/2 dl turkisk yoghurt,  1 tsk rökt paprikapulver,  1/2–1 tsk chili (eller chilipasta), 1 lime, salt, 1 kruka gräslök, fint strimlad.

Koka äggen i åtta minuter, låt dem svalna. Skala och dela i halvor. Hacka räkorna grovt och blanda med majonnäs, yoghurt, paprikapulver och chili. Riv ner limeskal och smaka av med salt och några droppar limesaft. Lägg en klick av röran på varje ägghalva. Strö över gräslök.

Sellerifyllda  kalkonrullar

För 6–8 personer: Cirka 500 g färdig risgrynsgröt, 500 g grynost, 1 dl turkisk yoghurt, 1/2 tsk kanel, 1 tsk vaniljsocker, 50 g mandelsplitter,  4 apelsiner, 1/2 granatäpple.

Blanda risgrynsgröt, grynost och yoghurt. Tillsätt kanel, vaniljsocker och mandelsplitter (spara lite) och blanda väl. Filea eller hacka apelsinerna. Banka ut kärnorna ur granatäpplet med baksidan på en slev. Se till att du inte får med några hinnor. Rör ner apelsinbitarna i grötblandningen, men spara lite till dekoration. Garnera med apelsin, granatäppelkärnor och mandelsplitter.

Recept. TT spektra