Skrämselhickan att privata meddelanden publicerats gick över.

Offentligheten kändes mer privat förr

Kan privata meddelanden faktiskt hamna i offentligheten på Facebook? De drabbade användarna som Hbl ringde upp var inte längre så säkra.

Johanna Sjöblom tog i bruk Facebooks nya profilutseende, tidslinjen, under helgen. Hon gick då igenom hela sin historia på Facebook för att granska vad som kommer att synas offentligt.

– Där syntes flera meddelanden på min offentliga profil från flera år tillbaka som kändes väldigt privata.

I söndags var hon säker på att det faktiskt handlade om privata meddelanden, men efter lite betänketid är hon inte längre så säker.

– De var i alla fall skrivna på ett sådant sätt som ingen skulle göra offentligt i dag.

I söndags blev också Carita Alfthan upprörd då hon noterade flera privata meddelanden som var offentliga. Men efter att hon funderat på saken är hon inne på samma linje som Johanna Sjöblom. Kanske är det trots allt inte fråga om ett fel i systemet?

– Någon sa att man inte ens kunde skicka privata meddelanden år 2007. Nu har jag lugnat mig.

Ständigt i förändring

Orsaken till den här misstanken kan helt enkelt vara att man skrev på ett annat sätt på varandras offentliga väggar för bara några år sedan. Så pass annorlunda att det inte längre går att känna igen som ett offentligt samtal.

– Ett av de stora problemen med Facebook är att de med jämna mellanrum ändrar sina system för de privata inställningarna. Det här är väldigt krävande för användarna som varje gång måste lära sig hur det nya fungerar, säger dataskyddsombudsmannen Reijo Aarnio.

Det här har kanske inte blivit så tydligt tidigare som det är just nu. Det finns kanske trots allt ingen orsak till panik. Men orsak till att gå igenom vad som visas finns det alltid.

– Jag är lite förvirrad och känner att jag noga vill gå igenom allt, säger Carita Alfthan.

Hon påpekar att trots att tidslinjen kan kännas förvirrande kan den medföra att alla i fortsättningen tänker sig för vad om de publicerar.

– Det är säkert nyttigt att tvingas gå igenom hela sin Facebook-historia på det här viset.

Samma, men överskådligt

Den nya funktionen är egentligen ett verktyg för att göra användarnas information mera överskådlig. Precis samma saker som redan har varit offentliga kommer att förbli det, men på ett mera överskådligt sätt. Därmed blir det nu enklare för andra att granska vad vännen höll på med 2008, och kanske hitta tidigare glömda men fortfarande obehagliga minnen.

Då tidslinjen aktiveras har Facebook redan försökt lista ut de viktigaste händelserna i ditt liv. Men det finns alla skäl att själv granska innehållet.

– Du kan på förhand granska hur din nya profil ser ut i en annan persons ögon, säger talesmannen för Facebook i Norden, Jan Fred­riksson.

Det här gör du genom att använda dig av funktionen ”visa som”. Den förutsätter att du har tagit i bruk den nya profilen. Med den här funktionen kan du, om du vill, granska hur din profil ser ut för varje vän du har.

Välj vem som ser vad

För alla inlägg du gör kan du välja vem som får se dem. Du kan till exempel skapa listor av ”kolleger” eller ”nära vänner” för att göra det här enklare.

Dataexperten Petteri Järvinen konstaterade kallt i går på sin blogg att Facebooks användare är i Facebooks händer vare sig de vill det eller inte.

– Facebook beordrar ”granska innehållet” och du granskar. Annars finns det risk för att din information som du skrivit i förtroende förvandlas till offentlig information. Även om du är missnöjd kan du inte begära att få dina pengar tillbaka … Du har betalat med din personliga tid och information, och det kan inte återbördas.