Foto: David Lundberg. Hos familjen Galland är det inte bara barnen som har ett lekrum. Star Wars-filmerna har förändrat Sonny Gallands liv.

Är Darth Vader universums värsta farsa?

Det är ett av världens mest kända och förvrängda filmcitat: "Luke, I am your father". Så här i farsdagstider finns det skäl att ventilera problematiken i förhållandet mellan Luke Skywalker och hans ikoniskt elaka far Darth Vader. Till hjälp skrider Star Wars-experten Sonny Galland.

Det är i crescendot av den femte (ursprungligen andra) Stars Wars-filmen The Empire Strikes Back (1980) som Luke och Darth Vader hamnar i en duell med ljussablar uppe på en smal brygga ovanför det massiva ventilationsschaktet på rymdstaden Cloud City, som svävar 60 000 kilometer ovanför planeten Bespin.

I striden, som Darth Vader verkar ta med yttersta ro (Luke är inte en färdig Jedi ännu), hugger han av Lukes högra hand som tillsammans med hans ljussabel faller ner i ventilationsschaktet. Luke är chanslös och försöker dra sig undan medan Vader försöker locka honom över till den mörka sidan, med visionen om att tillsammans störta kejsaren och ta över hela galaxen. Men Luke vägrar.

DV: "Obi-Wan never told you what happened to your father."

LS: ”He told me enough! He told me you killed him!"

DV: "No. I am your father."

LS: "No … that's not true! That's impossible!"

Luke inser ändå att det är sanningen, men hellre än att gå över till mörkret kastar han sig ner i ventilationsschaktet och undkommer.

Dysfunktionell familj

– Det är ju en ganska dysfunktionell familj, Skywalkers, säger Sonny Galland, Star Wars-expert och samlare från Stockholm. Men jag skulle ändå inte säga att han är den värsta farsan i filmhistorien.

Galland har varit biten av Stjärnornas krig ända sedan han såg den första filmen när den hade premiär i hemstaden Lund, vid årsskiftet 1977-78.

– Min mamma bodde då i USA så jag hade koll på att det var något häftigt på gång. Den filmen förändrade mitt liv.

Det är Darth Vaders tragiska historia som går som en röd tråd genom den ursprungliga trilogin, och ännu mer tydligt i de tre senare delarna som är placerade till tiden innan Anakin Skywalker (Vader) blev korrumperad och gick över till mörkrets makter.

– Om man läser Expanded Universe-serien så framkommer det också att Vader hela tiden söker efter sin son som han vet att finns där ute någonstans, påpekar Galland. Men det är ju lite lustigt att han ska vara den mäktigaste Jedin men ändå inte lyckas hitta Luke …

Laddat fadersförhållande
I de ursprungliga manuskripten var Lukes pappa bara en fantomröst som ledde honom intuitivt. Idén att göra ärkeboven Darth Vader till hjältens far kom till mycket sent i skrivprocessen, men var sannolikt en starkt bidragande orsak till att Star Wars-serien fått den ofantligt stora betydelse den har inom sci-fi och hela filmhistorien.

– Man ska minnas att det är kejsaren Palpatine som ger Darth Vader order om att döda Luke. Och han erbjuder ju Luke möjligheten att ta över galaxen, så helt rutten är han inte.

Det ultimata offret blir oundvikligt för försoningen mellan generationerna.

– Trots att han varit en ganska taskig farsa så offrar Darth Vader till slut sitt eget liv för att rädda Luke.

– Trots att han varit en ganska taskig farsa så offrar Darth Vader till slut sitt eget liv för att rädda Luke.

Blod är tjockare än vatten. Vader dödar i stället den onda kejsaren, och med sina sista andetag ber han att Luke också ska hälsa sin syster, prinsessan Leia som också är Vaders dotter, att "det nog fanns något gott i honom".

Fars dag i rymden?

Liksom Anakin Skywalker har Sonny Galland också två barn, en son och en dotter.

– Min son som är 22 år har också alltid varit ett Star Wars-fan, och min dotter som är knappt två tvingar jag att klä sig i Star Wars-babykläder, skrattar Galland.

Några egentliga farsdagstraditioner har familjen Galland inte, men det händer ofta att sonen ger honom någon Star Wars-pryl.

– Jag blir så otroligt glad för allt smått, det kan vara ett klistermärke eller vad som helst bara det står Star Wars på det.

Galland är en av få i världen som till och med uppskattar Jar Jar Binks, den hårt kritiserade rastafarirymdvarelsen som dök upp i Episode 1 – The Phantom Menace (1999).

uke var alltid lite för mesig, Han Solo tyckte jag var dryg och Darth Vader läskig som fan, men Boba Fett … han var bara cool.

– Men min favoritfigur genom tiderna är Boba Fett, ända sedan första filmen. Luke var alltid lite för mesig, Han Solo tyckte jag var dryg och Darth Vader läskig som fan, men Boba Fett … han var bara cool.

Boba hade för övrigt också en far. Eller rättare sagt var han en klon av rymdimperiets stora krigare Jango Fett. Men nu får vi lämna farsdagstemat i galaxen långt, långt borta. Galland håller med.

– Fars dag har aldrig varit någon stor grej hemma hos oss. Inte firade dom Fars dag i Star Wars heller.