FLÖRT. Vintagestylisten och sjukskötaren Hanna Valtonen lär ut konsten att leka med hattar. Foto: Benjamin Suomela

Hatten kan stärka ditt ego

Världens enda hatterapeut vill höja kvinnans självkänsla genom lek framför spegeln. Livet – och hatten – ska inte tas så allvarligt.

Hanna Valtonen bor i Tammerfors och är en sprudlande dam som firar sin 50-årsdag i år. För dagen är hon klädd i pariserblå klänning med matchande pärlhalsband och remskor i lack. Läpparna är röda och ögonskuggan glittrande blå.
Valtonen beskriver sig som en ”vintageprinsessa”. Redan i tonåren började hon handla kläder och accessoarer på loppmarknader, vilket hon har fått utstå mycket spe för. Det är aldrig lätt att vara den som trampar upp en väg som andra först långt senare vill börja följa.
– Men vi kan välja att inte vara offer.

Till vardags arbetar Valtonen som sjukskötare på Koukkuniemi, Nordens största äldreboende, vilket hon har gjort under de senaste 23 åren. Ur den vardagen finns mycket att ösa, för den som har öga för såväl absurd situationskomik som livsbejakande visdomar.

Dessutom har Valtonen sin ungdom att fiska vilda historier ur; som när hon bodde i London, jobbade på en japansk restaurang och var känd som fatala ”Hannelore” vars uppgift var att få gästerna att trivas.
Både Hanna och Hannelore tycks ha förmågan att hitta ett förlösande skratt i allt.

Unik terapiform
Hatterapin är sprungen ur Valtonens eget huvud och saknar internationellt motstycke.

Handväskan är som en symbol för kvinnans könsorgan, en gömma och en hemlighet, full av mystiska saker. Utseendet på handväskan berättar mycket om kvinnans personlighet, liksom hur hon hanterar den. Det finns kvinnor som bär sin handväska som ett statsöverhuvud, och så finns det kvinnor som sorglöst slänger och dänger med den.

Allt började 1995 då en diskussion om respekten för de äldre seglade upp. På Valtonens jobb debatterades ivrigt hur de äldres självkänsla kunde stödjas. Valtonen, som är en handlingens kvinna, ställde till med en modeshow på sin arbetsplats, och fick en aha-upplevelse på kuppen.

– När jag började utrusta sköterskorna för modevisningen och vi klev ur våra arbetskläder förstod jag att en arbetsuniform tar bort din personlighet men lämnar kvar hjärtat och händerna. Jag märkte att vissa kläder och accessoarer lockar fram olika sidor hos oss, och att de lockar fram olika minnen och associationer.
– Men sättet du klär dig på styr också hela ditt sätt att föra dig och känna dig. Sätter du en miserabel väska i handen på någon så får du en miserabel människa.

Ett hundratal modevisningar senare har den första aha-upplevelsen utvecklats till en unik form av terapi som Valtonen erbjuder kvinnor i alla åldrar, och missionen är solklar:
– Att kvinnor ska bekanta sig med sig själva, lekfullt. Jag vill ge dem lätthet och glädje. Och om någon kraschar vet jag vad jag ska göra.

Viktig beröring
Hatterapin bygger på validation, en modell som även används inom vården av dementa. Genom att lyssna, se och bekräfta känslor kan man stärka självkänslan hos patienten.

Beröring är viktigt, liksom kroppsspråket. Detsamma gäller för hattterapin.
– Hatterapi är att komma väldigt nära, säger Valtonen och demonstrerar hur hon först brukar testa folk genom att mjukt stryka med handen över deras kind.
– Det märks tydligen vem som har fått tillräckligt med kärlek som liten, och vem som törstar efter den. En del människor riktigt trycker sig mot min hand när jag smeker deras kind.

På samma sätt kan hatten fungera. Den stryker din kind som tröst eller döljer din blick om du är blyg.Genom hatten kan bäraren signalera sina behov och önskemål.

Konkret går terapin till så att kunden, alltså kvinnan, ställer sig framför en spegel och börjar prova olika slags hattar: Vad döljer hatten, vad blottar den, vilka färger känns bra och vad kan vi signalera genom hatten?
– Jag fungerar lite som en konstnär som med min pensel ritar en silhuett av personen.

Hon är stolt ägare till över 100 hattar och 300 handväskor så det finns att välja mellan för de kvinnor som deltar i terapin.En reserverad iakttagare med stort behov av ensamhet kanske väljer en bredbrättad hatt att gömma sig under, medan någon som gärna står i fokus vill ha en extravagant turban.

Höjden av dårskap
Valtonen är noggrann med att påpeka att hatterapin handlar om att ha roligt och visa att även en vuxen kvinna kan släppa loss.
– Det här är ju höjden av alla dårskaper! Det är lek, inte business. Samtidigt är terapin ett motdrag mot alla Idolsprogram och all negativism och alla krav vi står inför redan som små barn; om hur våra kroppar borde se ut och vad som anses vara ett passande beteende.

Huvudbonaden däremot, är som blomman på en stjälk.

– Lev lite framför spegeln! brukar jag säga till unga flickor. Livet är inte så allvarligt. Man borde se på sig själv med ömhet och acceptans.
Valtonen är fast övertygad om att kvinnor kan vara systrar till varandra, inte rivaler eller rivjärn. Och männen då? Tja. Inget fångar väl effektivare en mans blickar än en stolt kvinna i en snofsig huvudbonad.

Säger hatterapeuten Hanna Valtonen och gapskrattar i sin gröna filthatt med flörtigt uppvikt brätte. Självkänslan är det inget fel på.