Vräkigt värre. Groggbrygga och soldäck och annan lyx till salu för 2,5 miljoner euro. Inte en varmansbåt.

Våta drömmar på båtmässan på Drumsö

Ingen tvekan om vad syftet med den flytande båtutställningen är, habegär och köplust. Det mesta och det nyaste i branschen ligger vid bryggorna och så finns en hel del annat som anknyter till båtar.

Spektakel till båtar, praktiska båtar, båtar till överkomliga priser och farkoster i miljonklassen. Utbudet på den flytande utställningen på Drumsö är brett och ger båtfolket insyn i urvalet både i fråga om inhemska och utländska båtar.

Sammanlagt ligger nästan 300 båtar vid bryggorna och i år tar segelbåtarna mer plats än någonsin. 49 segelbåtar är fler än förr och som dragplåster och flaggskepp ståtar en 50-fotare från danska X-yachts.

X-yachts hör till de större europeiska varven och Birger Hansen, som grundade företaget för drygt 30 år sedan tillsammans med två kompisar, finns på plats för att snusa på den finländska marknaden. X-yachts båtar är visserligen inte nya på våra vatten men den flytande båtutställningen på Drumsö har ökat år för år och hade i fjol nästan 16 000 besökare.

Hansen är aktiv seglare och försäkrar att han fortfarande själv skulle kunna bygga en segelbåt från grunden.

– Vi började i mitt garage och blandade till alla syntetiska material själv, säger han och berättar att X: et har sitt upphov i att de tre inte kunde komma överens om ett firmanamn och hade X som arbetsnamn.

– Och så fick det bli.

FAKTA
Båttätt på finska vatten
  • Båtbranschen ser optimistiskt på framtiden. Men i år har försäljningen av båtar ändå minskat med 11 procent.
  • I synnerhet har försäljningen av stora båtar, som är över 10 meter, minskat drastiskt, med hela 42 procent. Men båtar i storleksklassen 6-8 meter har ökat med 16 procent.
  • I fjol omsatte branschen 500 miljoner euro.
  • Finland hör till de mest båtrika länderna i världen. Man räknar med att det finns 760000 båtar i vårt land. I siffran ingår också roddbåtar.
  • Båtutställningen pågår vid segelföreningen HSK och är öppen i dag klockan 12-20 samt i morgon och på söndag 10-18. Inträdet är 12 euro.
  • Helfinska Helsingfors Segelklubb ligger vid Hallonnäs parkväg på östra stranden av Drumsö.

Själv seglar han en likadan 50-fotare som ligger på Drumsö. För snäppet under en miljon är den din. Men segelbåten är ingalunda dyrast på utställningen. En Sunseeker, med det beskrivande namnet Manhattan, går för 2,5 miljoner euro. En och annan herre med spenderbyxorna på och glänsande guldknappar på klubbrocken stod i går på akterdäck och gav sken av att lägga ut förskott när som helst.

Sjöräddare och skor

Men de flesta båtar är mer vardagsnära. Rejäla och praktiska aluminiumbåtar konkurrerar med olika versioner i glasfiber. Här finns gamla och nya klassiker från bland annat Buster och Minor och många andra duktiga inhemska tillverkare. Båtar som är som gjorda för dagsutfärder och transporter.

Till de mest spektakulära, mest opraktiska och kanske mest onödiga hör farkosten från Sun Trader, som är som en kombination av landstigningsbåt och flytande groggbrygga. Den helt plana båten med beige heltäckningsmatta och vita lädersitsar är avsedd för korta utflykter på stilla soldränkt vatten. Med motor kostar härligheten kring 30000.

På kajen vid HSK har tiotals företagare med mer eller mindre anknytning till båtliv ställt upp tält och säljer kläder, skodon, räddningsvästar och mycket annat.
Och i relativt okommersiellt syfte finns också Sjöräddningen på plats. Esbo sjöräddare förevisar stolt sin nyaste räddningsbåt och berättar om det nödvändiga med att kunna navigera, behärska sin båt, använda räddningsväst och hålla sig nykter på sjön. I fjol ryckte de frivilliga sjöräddarna ut över 1200 gånger och räddade folk både i riktig sjönöd och båtförare som drabbats av så kallade tekniska fel, det vill säga oftast motorstopp som orsakats av att bränslet tagit slut.