Skogspromenad. Turistbussarna gör ofta en avstickare till Noux. Foto: Cata Portin

Allemansrätten är obekant för turisterna

Möjligheten att röra sig fritt i naturen, tälta och plocka bär lockar naturentusiaster till Finland. Men för många turister är det unika nordiska fenomenet okänt.

– Skämtar du! utbrister en tysk kompis när han får höra vad allemansrätten innebär. Hur i all världen kan det fungera i praktiken? undrar han.

Allemansrätten har varit en självklar, nedärvd del av det nordiska samhället. Men i synnerhet i Sverige funderar man nu på om den bör begränsas.

Orsaken är att det bedrivs kommersiell verksamhet i naturen i allt större skala. Bärplocknings-, forspaddlings- och sportfiskeföretag skor sig på mark som ägs av andra, anser en del, och den svenska miljöministern Andreas Carlgren vill utreda en eventuell inskränkning av allemansrätten.

Överraskar turisterna

Också i Finland har allemansrätten satts under lupp, men inga konkreta inskränkningar har föreslagits. Det gläder Turistservicen i S:t Michels region, där turistsommaren varit extra livlig i år.

– Allemansrätten har en central betydelse, åtminstone i våra trakter dit många kommer för att uppleva insjönaturen och plocka svamp och bär. En begränsning av den skulle ha negativa konsekvenser för turismen i området, säger marknadsförings- och utvecklingschef Maisa Häkkinen.

Häkkinen berättar att S:t Michel haft många tyska och ryska turister som kommit för svamp- och bärplockningens skull. Den här sortens matturism är en uppåtgående trend i regionen.

– De turister som inte känt till allemansrätten är alldeles förbluffade när de förstår vad den går ut på. Jag tycker den borde föras fram mycket mer, eftersom den är så speciell i ett globalt perspektiv, säger Häkkinen.

Ingen knäckfråga

Centralen för turistfrämjande (MEK), som marknadsför Finland som turistmål ute i världen, lyfter ändå inte fram allemansrätten särskilt mycket i sina internationella Finlandskampanjer.

– Nej, allemansrätten är inte så viktig i vår marknadsföring. Visst nämner vi den, men i samma veva betonas alltid det ansvar som hör till den, till exempel att man inte får störa andra när man rör sig i naturen, säger utvecklingschef Liisa Hentinen.

Hon skyndar sig att försäkra att det tyska paddlarsällskap som nyligen skapade saftiga rubriker med sin övernattning på en stugtomt i Leppävirta i Norra Savolax inte på något sätt kan kopplas till MEK:s kampanjer. Hon tror inte heller att allemansrätten inverkar nämnvärt på utlänningarnas Finlandsbild eller på antalet turister som besöker landet.

– Jag tror inte det skulle ha någon som helst effekt på turismen om man begränsade allemansrätten, säger Hentinen.

I Väståboland, en av de mest populära semesterkommunerna, är marknadsföringschef Niklas Gestranius inne på samma linje.

– Nog omtalas allemansrätten i våra broschyrer, och utlänningar upplever den som en mycket positiv grej, men den är inte en huvudsak på något sätt.

Tyskt och japanskt i Noux

Hentinens och Gestranius synpunkter bekräftas av en busslast med japaner som tagit sig till Haukkalampi naturstuga i utkanten av Noux nationalpark.

– Det här med allemansrätten kom som en lustig överraskning, för något liknande finns inte i Japan. Men det var inte därför vi kom hit, säger Katsumi Kito som tillsammans med ett stort japanskt sällskap är på en nio dagars bussturné i Finland.

Japanerna har bråttom ut ur skogen och brummar i väg mot nästa sevärdhet, men lite längre bort vid sjön sitter de tyska väninnorna Nathalie Martin och Tanja Knobelspies och dricker kaffe. De har ryggsäckar med sig och ska snart bege sig ut i skogen. Men inte heller de har kommit för att plocka bär eller tälta.

– Jag tror inte att så många kommer specifikt för att allemansrätten finns. Det gjorde i alla fall inte vi, säger Martin.

– Kanske är det lika bra att ganska få utlänningar vet vad allemansrätten är. I Tyskland skulle man aldrig kunna ha ett sådant system, säger Knobelspies.

Vikarierande parkmästare Matti Hyhkö, som håller på med vedarbete alldeles intill, bedömer ändå att allemansrätten betyder mycket för dem som kommit för naturupplevelsens skull.

– Nu är vi ju i den bekvämaste delen av nationalparken, som går lätt att nå från staden. De verkliga friluftsmänniskorna finns längre bort i terrängen, ler Hyhkö.

Enligt Hyhkö är det särskilt norrmän och tyskar som sysslar med naturturism i Finland.

– De stannar inte kvar vid naturstugorna och dräller, utan sticker ut i vildmarken direkt, med detaljerade kartor och en massa utrustning.

Hyhkö säger att det är för de här människorna allemansrätten verkligen betyder någonting. Han betonar också att de som känner till allemansrätten har stor respekt för reglerna.

– Det är mycket sällan man hör att någon turist med avsikt skulle ha missbrukat allemansrätten.