Foto: Colourbox

Slå klackarna i taket och drick champagne

Alla skaldjur passar bra till champagne, men hummer och champagne anses ingå det mest lyckade gastronomiska giftermålet.

Champagne som genomgående dryck till avslutningen är en fin gåva. Tillbehör kan variera i smak och utseende, men helst njuter vi av smakbitar, som sitter perfekt mellan pekfingret och tummen. 

Ostron till champagne är en klassiker. Kaviar, tryffel och anklever är också ypperliga smakhöjare. Bortsett från dessa luxuösa ingredienser passar champagne också till många enkla smakbitar och kan med fördel kombineras med en hel rad läckra och billigare rätter.

Fisk och skaldjur får ett lyft av den eleganta champagnen, tänk dig en mild gösfilé eller byxade abborrfiléer med kräftor och dillsås, eller lax- och plattfiskar. Rätter som inte gräver en alltför djup grop i plånboken.

Pilgrimsmusslor, räkor, rom och grönsaksrätter smakar fint till champagnen, sparris och fågel likaså. Inte minst det japanska köket med sina milda smaker kompletteras väl av den bubblande drycken.

Men rött kött och vilt ska man undvika. Feta, tunga rätter, som är starkt kryddade, saltade och kanske rökta är också fel i det här sammanhanget. Rätter med mycket syrlighet, till exempel starka vinägrettsåser och citrusfrukter är inte heller bra.

En del franska ost passar väl till champagne, glöm inte heller chokladtryffel och färska jordgubbar.

Källa: Michael Björklund, Jukka och Päivi Sinivirta samt Rickard Juhlin.

Parmesankex

Cirka 60 kex: 1 dl vetemjöl, 1 dl grahamsmjöl, 2 krm salt, ½ tsk bakpulver, 1 krm cayennepeppar, 2 msk pumpakärnor,  3+1 dl finriven parmesanost (120 g), 100 g kallt smör, 2 msk vatten.

Blanda de torra ingredienserna med 3 dl av osten och smöret i bitar i matberedaren. Kör tills smöret är finfördelat, tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. Forma en rulle, 4-5 centimeter i diameter. Lägg i frysen i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Skär den kalla rullen i skivor, tunna om du vill ha spröda och lätta kex till champagnen eller medeltjocka om du vill ha tuggmotstånd. Strö över parmesan. Grädda i mitten av ugnen cirka 10- 12 minuter.

Vridna pinnar

Cirka 25 pinnar: 3 frysta smördegsplattor, 1 ask sardeller (ansjovis), 50 g smör, 1 tsk dijonsenap, 50 g riven parmesanost, 1 äggula, 1 msk vatten.

Sätt ugnen på 200 grader. Tina smördegsplattorna och kavla ut dem till kvadrater, cirka 22 x 22 centimeter. Finhacka sardellerna och blanda dem med smör och senap. Fördela blandningen på smördegsplattorna. Strö på hälften av parmesanosten. Skär plattorna i cirka 2 centimeter breda remsor och snurra dem några varv. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med äggulan blandad med vatten. Strö på resten av parmesanosten och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.

Getostgömma

För 8 personer: 25 g pinjenötter, 125 g getost, malaxlimpa (ta ut 8 rundlar med hjälp av ett upp och nervänt glas), 2 ½ msk flytande honung, timjan.

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Bred ut getosten på rundeln i ett jämnt lager. Gör en liten grop i mitten med tummen. Fyll gropen med honung. Strö över pinjenötterna. Ställ rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Värm gömmorna mitt i ugnen cirka 2 minuter, precis före servering. Garnera med timjan.

Äppeltartelette

10-12 bitar: Pajdeg: 100 g smör, 1 dl florsocker, 2 krm salt, 2 1/2 dl vetemjöl, 2 äggulor.
Mandelfyllning: 250 g mandelmassa, 150 g smör, rumsvarmt, 1 citron, rivet skal, 3/4 dl hackad mandel, 2-3 äpplen, fast sort, 2 1/2 dl vispgrädde med jordgubbssmak eller med mixade jordgubbar, florsocker.

Hacka smör, socker, salt och mjöl till en grynig massa. Tillsätt äggulorna och blanda samman till en smidig deg. Låt vila i kyl i 1 timme. Kavla ut degen tunt och klä en smord pajform eller många små. Sätt ugnen på 175 grader.

Riv mandelmassan grovt. Rör ihop mandelmassa och smör till en slät smet. Blanda ner citron och mandel. Bred ut smeten i pajskalet. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor och lägg på smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Pudra över florsocker och servera med vispad jordgubbsgrädde.

Crêpes


För 4 personer: 1 msk smör, 1,5 dl
 vetemjöl, 3 dl 
havredryck, 1 
ägg, vitlöksklyfta, 1,5 dl
 grovt hackad dill, en nypa
 salt, 1/2 krm 
vitpeppar.

Smält smöret och ställ åt sidan. 
Mät upp mjölet i en bunke. Tillsätt hälften av havredrycken och vispa till en slät smet. Tillsätt resten av havredrycken. Vispa ner ägget i smeten och rör ner det smälta smöret. Blanda den hackade dillen med smeten. Smaksätt med riven vitlök, salt och peppar. 


Grädda 4 crêpes i en het stekpanna med lite fett, gärna utan om pannan är tillräckligt infettad – några minuter på varje sida. Låt svalna, lägg en klick rom på plätten, vik ihop till en strut.