Olo är nya stjärnan på kroghimlen

Restaurang Olo på Kaserngatan i Helsingfors har förlänats en Michelinstjärna. – Visst känns det som en lottovinst, säger Olos köksmästare Pekka Terävä.

Olo, som leds av Petri Lukkarinen och Pekka Terävä, har redan tidigare valts av tidningen The Observer till bästa stället att uppleva finländsk mat.

Utmärkelserna och den skinande nya Michelinstjärnan kommer ändå inte att ändra på något, varken arbetssätt eller meny, säger Terävä. Tvärtom, det här visar att krogen är inne på rätt linje.

– Framför allt är Michelinstjärnan ett fint erkännande för vår personal.

Terävä anser att Michelinstjärnorna också kommer att bidra till en bättre bild av den finländska matkulturen, utveckla krogbranschen ytterligare och fungera positivt för resorna till vårt land.

– När vi startade som den första krogen med fokus på det nordiska köket undrade många vad det här nu är för något. Men det gäller att tro på sin sak. Vi har också haft tur och legat rätt i tiden med tanke på hur mycket det ekologiska och närproducerade betonas. Nu hoppas jag att varenda finländare skulle förstå att uppskatta vilka fantastiska råvaror vi har, säger Pekka Terävä.

Övriga Helsingforskrogar som får behålla sin Michelinstjärna är Demo, Luomo och Postres. Den enda krogen i Helsingfors med två Michelinstjärnor i fickan är Chez Dominique som lotsas av Hans Välimäki.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.