Olo är nya stjärnan på kroghimlen

Restaurang Olo på Kaserngatan i Helsingfors har förlänats en Michelinstjärna. – Visst känns det som en lottovinst, säger Olos köksmästare Pekka Terävä.

Olo, som leds av Petri Lukkarinen och Pekka Terävä, har redan tidigare valts av tidningen The Observer till bästa stället att uppleva finländsk mat.

Utmärkelserna och den skinande nya Michelinstjärnan kommer ändå inte att ändra på något, varken arbetssätt eller meny, säger Terävä. Tvärtom, det här visar att krogen är inne på rätt linje.

– Framför allt är Michelinstjärnan ett fint erkännande för vår personal.

Terävä anser att Michelinstjärnorna också kommer att bidra till en bättre bild av den finländska matkulturen, utveckla krogbranschen ytterligare och fungera positivt för resorna till vårt land.

– När vi startade som den första krogen med fokus på det nordiska köket undrade många vad det här nu är för något. Men det gäller att tro på sin sak. Vi har också haft tur och legat rätt i tiden med tanke på hur mycket det ekologiska och närproducerade betonas. Nu hoppas jag att varenda finländare skulle förstå att uppskatta vilka fantastiska råvaror vi har, säger Pekka Terävä.

Övriga Helsingforskrogar som får behålla sin Michelinstjärna är Demo, Luomo och Postres. Den enda krogen i Helsingfors med två Michelinstjärnor i fickan är Chez Dominique som lotsas av Hans Välimäki.