Majnyheter på vinfronten

Månaden bjuder än en gång på ett mångsidigt utbud med sommarens närhet klart markerad. Rosévinerna kommer snart och de smakar utmärkt till våra inhemska bär, som alltid är härligt söta och av hög klass.

VITA VINER

511307 Terra Antiga Vinho Verde 2010. DOC. Portugal.
Pris: 8,98 euro
Betyg: ★★

Det gröna i namnet betyder ungt – inte färgen. Detta nordportugisiska distrikt använder alvarinhodruvan som i Nordspanien heter albariño och ger härliga viner av lite annan typ. – Mycket ljust gult med lätt druvig doft med rena mineralinslag och mycket torr smak med citruskaraktär. Till sallader eller som kir.


552694 Jurtschitsch Sonnhof Schenkenbichl Grüner Veltliner Auslese 2006. Kamptal. Österrike.
Pris: 10,89 euro
Betyg: ★★★

Vin från druvor som vuxit intill Donau. Druvan, Österrikes egen, är känd för fina torra peppriga viner, men kan nog också mogna till söta delikata dessertviner. – Vackert gyllengult med charmig doft av honung och marmelad. Smaken söt men balanserad av fin syra. Prisvärd helhet till efterrätter och grönmögelost.


596907 You, me and the gatepost Chardonnay Viognier 2009. Australien.
Pris: 11,48 euro
Betyg: ★★

En mycket kommersiell etikett, men ett gott vin. – Ljusgulgrönt med välutvecklad druvig doft och torr trevlig fruktig smak med nötter och vänlig syra.


538687 Cono Sur Visión Single Vineyard Chardonnay 2010. Casablanca. Chile.
Pris: 12,99 euro
Betyg: ★★

Fräscht vin från en sval dal nära Stilla havets kust. – Ljusgult med ren druvig frisk doft och torr fyllig smak med tropiska frukter, behärskad ek, lämplig syra och en eftersmak av mandel. Mångsidigt vin.


ROSÉVINER

440734 Spinelli Cerasuolo d’Abruzzo 2010. Italien.
Pris: 5,88 euro
Betyg: ★★

Rosévin på lämplig halvflaska som ett glas till räksmörgåsen före varmrätten. – Klarrosa med tilltalande fruktig doft och torr saklig smak. Ok till priset och trevligt med halvbutelj!


441468 Longue-Dog Rosé 2010. IGP Pays d’Oc. Frankrike.
Pris: 7,85 euro
Betyg: ★★

Vin på enliters tetra, lämpligt för utflykter i det gröna. Blekrosa med lätt bärig, ren doft och torr, förvånansvärt fyllig smak. Bra pris för ett sakligt okomplicerat vin!


461497 Casa Rivas Rosé 2010. Maipo Valley. Chile.
Pris: 7,98 euro
Betyg: ★★

Vackert mörkrosa med generös trevlig bärig frisk doft och torr harmonisk smak med bra frukt och fräsch syra. Utmärkt till priset!


RÖDA VINER
471587 Savia Viva Familia Tempranillo 2009. DO Penedès. Spanien.
Pris: 7,98 euro
Betyg: ★★

Vin från trakten väster om Barcelona. – Spännande djuprött med generös mustig kryddig doft och fyllig smak med tannin och frukt i harmoni. Härligt, mycket prisvänligt grillvin! Fynd till slanten!


487547 Chakana Estate Selection Syrah 2010. Mendoza. Argentina.
Pris: 15,95 euro
Betyg: ★★★

Vin producerat i Anderna på 900 meters höjd, vilket ger druvorna friskhet. – Djuprött med välutvecklad varm rostad doft och fyllig smak med en del tannin, men också frukt. Värt att testa.


445128 Drop in Red 2009. IGP Vinho de Lisboa. Portugal.
Pris: 15:98 euro (1½ liter)
Betyg: ★★

Vin på druvor som vuxit nära Lissabon, och tappats på 1½ liters plastpåse med kran. Originellt, men praktiskt på utfärder. Svartrött med behaglig rostad sydlig doft och fyllig smak med rätt höga tanniner. För kraftigt till lättare rätter, men ok till den grillade korven och hushållskotletterna.


413797 Scheiblhofer Blaufränkisch Classic 2009. Burgenland. Österrike.
Pris: 18,90 euro
Betyg: ★★★★

Framgångarna med Österrikes röda viner fortsätter över hela världen och de lokalt förädlade druvorna har helt sin egen charmiga personlighet. – Svartrött med generös, spännande, mycket aromatisk doft och fyllig trevlig smak. Förvånansvärt mjuk med balans i tannin och frukt. Värt slanten!


453757 Post House Penny Black 2008. WO Stellenbosch. Sydafrika.
Pris: 19,68 euro
Betyg: HHHHI

Vin gjort på ett flertal röda druvor, balanserade med lite av den vita chenin blanc. Svartblårött med välutvecklad kryddig rostad doft och fyllig, eldig (15 % alkohol) mäktig smak. Härligt grill- och viltvin.


PORTVIN
 

396537 Fonseca Crusted Port. Douro. Portugal.
Pris: 23,30 euro
Betyg: ★★★★

Klassiskt portvinshus som producerat detta vin på ett flertal druvor och med blandning av olika årgångar. Vinet har en fällning och bör dekanteras. Mycket mörkrött med ännu ungdomlig ton, härlig mustig doft av solvarma druvor, bärig sötma och krydda. Smaken mycket fyllig med nyanser av torkad frukt, och balans mellan saft, socker och alkohol. – Ett användbart vin i bra prisklass till desserter, inklusive sådana med choklad och grönmögelost.


VECKANS VIN

474877 Jacob’s Creek Pinot Noir 2010. Orlando Wines. Australien.
Pris: 8,48 euro
Betyg: ★★

Det finns olika versioner av detta stora varumärke, inklusive mousserande vin. Här kommer nu en välgjord pinot noir. Medelrött med varm sydlig, charmig doft av mogna bär och fyllig aromatisk smak med bra frukt. Fynd!