Svärmors smörgåsar smakar bäst utomhus

Nu när havet åter svallar fritt och stugan börjar locka är det också dags att tänka på matsäcken. Och vad är då bättre än att tillreda tilltugget ute, i stället för i ett kök med kvardröjande dofter av den vinter som flytt.

Ett gammalt beprövat knep är att ta fram de gamla goda smörgåsjärnen av gjutjärn – låt vara att de väger som synden – och låta svärmor fixa sina vansinnigt goda smörgåsar.

Eftersom svärmor förvandlas till en gudinna så fort hon närmar sig allt som ens har minsta likheter med ett kök är slutresultatet också därefter – även om det bara handlar om öppen eld och smörgåsjärn. Det ser lätt ut, men frågan är om det är det. Vad säger fysikens lager om eld, gjutjärn och smörgåsar? Hur mycket ved behövs, hur heta ska järnen vara och hur vet man när allt är färdigt?

Frågorna är många, man lär sig genom att pröva sig fram och det enda som behövs är bröd, smör, ost, lök och köttfärs av yppersta kvalitet, gärna mald två gånger om det bara är möjligt, och olja.

Sen är det bara att forma till biffar som läggs mellan dubbla brödskivor och lägga dem i järnet och vidare på elden.

Och slutresultatet? Tja, det är svårt att beskriva i ord, men om kocken är en gudinna kan maten inte bli annat än gudomlig.

Ljusa bröd

14 stycken: första satsen: 50 g jäst (1 paket), 8 dl vatten, 300 g vetemjöl (5 dl).
Andra satsen: 25 g salt (1 1/2 msk), 780 g vetemjöl (1,3 liter) + ev. 60 g (1 dl), 1 msk olivolja, vatten, några nypor vetekli.


Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i bunke eller ännu hellre direkt ner i degblandarens skål. Lös upp jästen med det tempererade vattnet. Rör eller starta maskinen och arbeta ner den första satsen mjöl. Arbeta deggrunden i 3–4 minuter. Täck över med handduk och låt den jäsa i 30 minuter.


Salta och tillsätt olja. Arbeta in andra satsen mjöl. Arbeta degen i 20 minuter eller till dess degen släpper från bunkens kanter och är slät och smidig. På med handduk och jäs 30 minuter till.


Dela degen i 14 delar på 140–150 g var. Forma avlånga bröd och lägg på plåt. Jäs ytterligare 20 minuter under handduk. Pensla med ljummet vatten och strö över en nypa vetekli på varje bröd. Grädda lågt i 225 graders ugn i 10 minuter. Låt bröden svalna på galler under handduk.


Kycklingben

För 8–10 personer: 8–10 kycklingben, (sesamfrön).
Marinad: 1/2 dl sweet chili-sås, 2 msk soja, 2 pressade vitlöksklyftor, 2 msk olja, 1/2–1 tsk chilipeppar, 1 krm svartpeppar.


Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg ner kycklingbenen och gnid in dem med marinaden. Ställ in skålen ett par timmar i kylen. Ta fram kycklingen en halv timme innan den ska tillagas. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kycklingarna på ett galler över en folieklädd form och ställ in den i ugnen i cirka 30–35 minuter. Vänd på kycklingen efter halva tiden. Linda en bit folie runt varje ben (och rulla dem i sesamfrön). Låt kycklingarna kallna innan de packas ner i en låda.


Tortillor med majsfyllning

För 6–8 personer: 6–8 tortillabröd (mellanstorlek), 250 g philadelphiaost, 3 skivade tomater, salt, peppar, 1 burk majskorn, 250–300 g riven ost, 1/2 röd chilifrukt, finhackad.


Bred philadelphiaosten på hela brödet ända ut i kanterna. Lägg tomatskivor på den ena halvan, salta och peppra. Skölj majskornen i kallt vatten för att få bort burksmaken. Fördela majskorn, riven ost och chilifrukt på tomaterna. Vik ihop och kläm till lite i kanterna så klistras de ihop av osten. Packa ner dem i en låda för att grilla dem senare på plats eller grädda dem hemma i ugnen cirka 10 minuter i 225 grader.


Crêpes med potatis och getost

För 8 personer: 2 dl vetemjöl, 1/2 dl havrekli, 1/2 tsk salt, 4 1/2 dl mjölk, 2 ägg.
Fyllning: 400 g kokt potatis (gärna nypotatis), 250 g getost (chèvre), 2 tomater, 1 färsk lök, 500 g grynost, 150 g färsk spenat, 1 msk sweet chili-sås, salt, peppar, örtsalt.


Blanda mjöl, havrekli och salt i en skål. Vispa sakta i mjölken till en jämn smet. Vispa sist i äggen. Smörj stekpannan med en klick smör och grädda stora plättar.


Fyllningen: Skiva potatis, getost, tomater och lök. Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen på plättarna och rulla ihop dem.


Musselsallad
För 4 personer: 2 burkar musslor i vatten, ca 300 g, 1 huvud isbergssallad, 3 tomater, 1/2 gurka, 1 knippe rädisor, 1 liten rödlök, 2 msk olivolja, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 kryddmått salt, 1 citron, dill.


Packa ner sköljda grönsaker och musselburkar i en väska. Om man köper dill i en tättsluten förpackning har den chans att klara sig ända fram till serveringen. Olja, vinäger och salt blandas och hälls på en liten flaska med tättslutande kork. Ta även med en vass kniv, skärbräda och en liter vanligt vatten och hushållspapper.


Vid serveringen skär vi ner grönsakerna och fördelar dem på tallrikar. Låt musslorna rinna av innan de läggs på salladsbädden. Avsluta med dressingen, citron och dill. Bjud av ljusa brödet till.