Studentbuffé med små medel

En enkel och kravlös studentmottagning ligger högt på önskelistan. Till det behövs det planering, tid att förbereda inköp, matlagning och plats för uppbevaring av maten. Salta tilltugg, som är lätta att hantera och kan ätas på stående fot, kan dukas upp inomhus eller i trädgården – om vädret tillåter.

Nästan alla rätter går att förbereda i god tid. Rätterna är varken svåra eller krångliga att laga. Recepten går utmärkt att både halvera och dubblera.

Glöm inte prinskorv åt de yngsta, kalla köttbullar åt tonåringarna och tortillasnurror åt de kräsna i mittemellan åldern. Servera kaffe och tilltugg så att alla trivs tillsammans med dagens huvudperson.

Eva Wörlund
dagbok@hbl.fi

***

Toast Skagen
För 4 personer

4 skivor vitt bröd
1 msk smör
400 g räkor med skal
1 dl  lättmajonnäs (1/2 dl majonnäs + ½ dl grekisk yoghurt)
2 msk hackad dill
4 msk sikrom (valbar rom)
2 ägg
4 tunna citronklyftor
dillkvistar

Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda räkor, majonnäs och dill. Stek brödskivorna i smör (eller rosta i brödrosten) och låt dem svalna. Lägg på räkröran  och toppa med en klick rom. Garnera med dill och citron.
Tips: För att få röran matigare kan man hacka i hårdkokta ägg.

***

Sillpytt
För 10 personer

2 lättsaltade sillfiléer
1 stor gul lök
1 bit purjolök
2 kokta ägg
2 delikatessgurkor
1–2  gräddfil naturell
1 grönt äpple
vitpeppar, dill

Skölj sillfiléerna under rinnande kallt vatten. Torka väl och klipp filéerna i små bitar. Skala och hacka löken. Putsa och skölj purjolöken, skär den i strimlor. Skär delikatessgurkan i bitar, äpplet likaså. Skala de kokta, kalla äggen och skär dem i bitar. Lägg alla ingrediens i en skål och blanda med gräddfilen. Krydda med vitpeppar och dill. Rör om och klipp över mera färsk dill. Låt stå några timmar eller över natten. Servera på en skiva malaxlimpa eller skärgårdslimpa.

***

Pastasallad med penne, päron och pasta
För 25 personer

500 g pasta, penne (valbar)
2 dl crème fraiche
3 dl gräddfil (turkisk yoghurt)
1 stor grillad kyckling
3 paket bacon
1 liten purjolök (vårlök)
2 paprikor (röd och gul)
2 päron
200 g fetaost
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Pesto:
3 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
50 g pinjenötter
1 dl olivolja
100 g färskriven parmesanost
2 krm salt
Tillbehör:
färska salladsskott, oregano

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Spola i kallt vatten och låt rinna av. Blanda med crème fraiche, gräddfil och eventuellt turkisk yoghurt.

Pesto kan man köpa färdig men vill du laga själv, gör såhär:
Skala och pressa vitlöken. Mixa basilikablad och pinjenötter. Häll i olivoljan, blanda ner parmesanost och vitlök. Smaka av med salt. Blanda ner peston i pastan.

Bena ur och skär kycklingen i bitar. Skär bacon i bitar och stek det knaprigt i stekpannan. Låt det sedan rinna av på hushållspapper.

Ansa och finstrimla purjolöken. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skär päronet med skal i bitar. Skär osten i små tärningar. Blanda pastan med kyckling, bacon, purjolök, paprika, päron och fetaost. Smaka av med salt och peppar. Garnera förslagsvis med salladsskott, oregano och röd ängssyra.

***

Laxspett
För 10 personer

1 kg laxfile, 30 träspett
Marinad:
½ dl rypsolja
1 dl teriyakisås
1 dl limesaft (citron)
1 tsk salt
1 msk strösocker

Putsa laxfilén, skär bort skinnet och plocka laxen benfri. Skär köttet i tunna skivor. Trä upp laxskivorna på träspett. Blanda marinaden och rör om tills sockret löst sig. Häll marinaden över och låt laxspetten marinera ett par  timmar. Sätt ugnen på 225 grader. Häll av marinaden. Placera spetten i en långpanna. Ugnsbaka laxen i mitten av ugnen 3–5 minuter. Servera spetten kalla. Knip av de långa skaften en bit om de känns obekväma vid serveringen.

***

Tortillasnurror
45 stycken

5 stora wrap-tortillabröd
Fyllning:
200 g bredbar leverpastej
1 ½ dl delikatessgurka (i bitar)
1 dl mjukost
bredbar smältost
körsbärstomater

Blanda samman fyllningen. Bred den på tortillawrapsen och rulla ihop dem med plastfolie runtom. Lägg dem kallt några timmar. Skär upp varje tortillawrap i nio bitar. Halvera körsbärstomaterna. Lägg upp tortillasnurrorna på fat och garnera med en halv körsbärstomat.
Marängtårta 
med bär
2 äggvitor
1 ¾ dl socker
1 ½ dl rice krispies ( krossad corn flakes)
Bärkräm:
2 dl vispgrädde
½ burk kvarg
2 msk florsocker
250 g hallon (jordgubbar)
Garnering:
bär av olika slag (frukt)

Sätt ugnen på 150 grader. Rita en cirkel på cirka 26 centimeter på bakplåtspapper.
Botten: Vispa vitorna till fast skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa några minuter tills marängen är blank. Blanda ner rice krispies eller liknande krispiga flingor. Bred ut smeten i cirkeln. Grädda mitt i ugnen 60–70 minuter. Låt svalna och dra av pappret.
Bärkräm: Vispa grädden, blanda med kvarg, socker och bär . Bred ut den på tårtan och garnera med ännu mera bär.