Highway 1 - med fyra barn i bilen

1. KOMPROMISSA

Men inte middle-of-the-road, så att alla alltid tycker allt är okej men ingen någonsin blir salig. Lyssna på barnens önskemål och låt alla i tur och ordning göra vad de helst vill. Så med fyra prinsessor är Disneyland en självklarhet, men också camping i nationalparker och konstmuseer i San Francisco. Hollywood-skylten på kullarna, Shrekfilmen i 4D på Universal Studios och shopping på Haight-Ashbury visade sig vara upphetsande också för föräldrar, liksom för barnen fågelsafari i Elkhorn Slough och det opulenta Hearst Castle.

2. VI ÄR ALLA KALIFORNIER

Kalifornien är överraskande bekant också för barn som aldrig varit där. För allt ser ut som på film och TV. Det innebär att barnen kommer att tjoa av förtjusning över att se en Starbucks eller Golden Gate Bridge. Utnyttja den här entusiasmen för det bekanta (som barn alltid har) och fördjupa med nya upptäckter. Motsvarande ger också den direkta bekantskapen ny innebörd till legendariska namn: Malibu Beach, John Steinbecks romaner, Red Hot Chilipeppers Californication. Amerika är ett samhälle som - precis som barn - är inriktat på omedelbar behovstillfredställelse. Snabbmat, underhållning, förundran och fruktan. Njut av det och försök att inte moralisera.

3. DET BLIR DYRT

Sex personer på resa blir dyrt. Men varför åka till andra sidan jorden och sedan inte göra något alls? Så det går inte att undvika de fruktansvärda inträdessummorna till Disneyland och Sea World (fast försök hitta erbjudanden - finns i tidningar, butiker, överallt) men det går att ta med en egen picknick (även om det står att det är förbjudet och ens bagage blir genomsökt säger ingen någonting - kunden har ju alltid rätt.) Det går inte att ta sig runt utan hyrbil och bensin, men det går att bo på campingplatser och laga sin egen mat - dessa summor är dessutom ganska konstanta oberoende av hur många man är i bilen eller på campingplatsen. Ät glass eller en grillad höna på stranden i stället för att gå på restaurang - barn är ofta lika så nöjda över att slippa bete sig prydligt.

4. MEN SE OCH GE EN GULDKANT

Ingen kan som barn uppskatta motellets jacuzzi i ösregn eller en tv med 300 kanaler. En hett önskad souvenir på nöjesfältet kan bli ett minne för livet. En stor poäng med att campa och fotvandra är att EFTER en sådan sensorisk deprivation njuter alla oerhört av rena lakan, en dusch, färskt bröd.

5. THERE IS SUCH A THING AS A FREE LUNCH

Låt inte ekonomerna lura dig. En stor del av Kaliforniens håvor får resenären njuta av helt eller nästan gratis. Här finns världens finaste klimat, mil av världens vackraste beacher helt gratis, ibland med söta sälkutar som i La Jolla. De legendariska stjärnornas hand- och fotavtryck utanför Graumans Chinese Theatre (aldrig har jag känt mig så nära Clark Gable och Marilyn) eller gatucirkusen på Venice Beach kostar inte en cent. San Franciscos konstskatter kan ses gratis vissa dagar.

6. GE BARNEN MAT OCH SÖMN MED JÄMNA MELLANRUM

Vuxna resenärer kan relativt lätt vaka genom jetlag, gå en hel dag utan mat och sedan njuta av en teaterpjäs. Inte barn. Ordentlig frukost, nyttiga mellanmål och drycker i bilen (och beroende på färdens längd till slut chips och läsk), lunchstopp (Subway blev vår favorit), riktig mat till kvällen (med potatis, ris, pasta, krävde barnen). Har barnen verkligen svårt att sova i tält så ta med jämna mellanrum in på motell eller hos bekanta så barnen får sova ut.

7. SÅ ÄR DE OCKSÅ TILL STOR PRAKTISK HJÄLP OCH NYTTA

Vissa barn är utmärkta kartläsare, andra sätter upp tält som ingenting. Beroende på ålder och talanger kan de bära grejor, steka ägg och bacon, agera bilradio, guida. Som förälder till degiga stadsbarn som trivs framför tv och dator tror man lätt att de inte orkar gå uppför berg eller genom öknar. Ingenting kunde vara mer fel. Barn har en häpnadsväckande mängd energi när de så vill, och deras fysiska kondition är i allmänhet hjälplöst bättre än även en hurtig vuxens.

8. NATUREN ÄR MINST LIKA SPEKTAKULÄR SOM KULTUREN

I Europa går resor oftast till kulturarvet och barn kan tycka att den tuktade naturen är slö. Men allt är stort och dramatiskt i USA - bergochdalbanefaktorn är inbyggd. Kalifornien är mycket mer vildmark än man tror. Barn blir imponerade av att med bilen köra igenom ett redwood-träd, att själva hitta och hålla briljant röda sjöstjärnor i handen, att åka skateboard ner för bergsvägar. Kusten stupar brant ner i havet. Vilda djur är närmare inpå än i Finland: på beachen går en flock hjortar, valar stryker längs kusten så man urskiljer deras vattenhål, ökenödlor stirrar på en med död blick, örnar dalar över vägen, hundratals sjölejon ligger i klungor på bryggor i storstadshamnarna.

9. FÖRSÖK INTE GÖRA ALLT

Kalifornien är enormt, lika långt som från Östersjön till Medelhavet. Trots effektiva highways är det helt omöjligt att hinna se alla sevärdheter. Avstånden är häpnadsväckande långa, trafiken ofta omöjligt långsam. En bra tumregel är: aldrig en hel dag i bilen. 10. Njut!

Ju yngre barn desto mer njuter de av vardagliga ting: ett paket russin, en skimrande kolibri, att hela familjen alltid är tillsammans. En stor del av nöjet med att resa är att läsa tidningarna, gå till kvartersbutikerna (t.ex. i Monterey en tvättäkta mexikansk med pinjatas och tiotals sorter chili), jogga på morgnarna: att se hur människor lever, tänker, bor, går i skolan.

SARA EHNHOLM HIELM, TEXT OCH FOTO
resa@hbl.fi

FAKTA: MARS-APRIL BÄSTA TIDEN ATT RESA

-   Resa:
600-800 euro flyg med Finnair Helsingfors-New York-San Francisco.

-   Hyrbil:
Familjebil med alla behövliga försäkringar, ca 500 euro i veckan. Bensinen kostar hälften jämfört med Finland.
-   Logi:
Dubbelrum/natt: motell 80 dollar, hotell 140. Det billigaste hotellrummet vi hittade där hela familjen kunde sova: 80 dollar. Camping med tält/natt: 15 dollar

-   Mat:
Alla snabbmatskedjor finns bokstavligen överallt, billigare och med större portioner än hemma. Fräscha råvaror, amerikansk mat billig i butikerna men importvaror, typ kanel, är dyrt. Prisnivå: Big Mac: 5 dollar, kaffe: 1.75 dollar lunch 15 dollar, middag 50 (inkl. vin), flaska vin: 8 dollar, glass (Baskin Robbins): 3.75 dollar, babymatsburk: 60 cent.
- När:
I mars–april. Kallas Emerald Month för Kaliforniens gyllene kullar är gröna och täckta av vildblommor. Öknarna blommar (vissa år). Temperaturen kring 20–25 grader på dagarna, men kan falla nära 0 på nätterna. Fortfarande snö i bergen i Yosemite National Park och i Sequoia National Park, som öppnas för biltrafik först i slutet av maj. Många ställen bokade under spring break. Inför sommarsäsongen som börjar senast i juni lönar det sig att boka i förväg – hotell, ev. restauranger, campingplatser, nöjesparker. Juli-augusti är högsäsong, medan det i september igen finns plats.
-   Guideböcker. 
Välj efter behov.
-   Australiensiska Lonely Planet
skriver för hippieresenärer med minimal budget (se upp med restauranttips, de väljer alltid riklig mat framom god) som till varje pris vill bort från allfarts­vägarna, även om det innebär att hamna i anonyma landskap och slöa sevärdheter.
-   Brittiska Rough Guide
är komiskt orolig över alla faror: hajar, insekter, vågor, inbrott, jordskalv. Den är inriktad på att komma ut i naturen och smått snobbig när det gäller t.ex. kommersiella Disneyland.
-   Amerikanska Frommer’s Guide
var den mest detaljerade och användbara för att den uppenbart var skriven av lokala för lokala och därmed hade mängder av tips som de andra saknade. Den var också tydligare riktad till olika behov: både lyx och budget, och de bästa tipsen för att klara Disneyland eftersom det ändå skulle göras. För campingen var biblarna av Tom Stienstra oumbärliga.