Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    Kultur & nöje
    • Film
    • Musik
    • Litteratur
    • Scen
    • Personporträtt
    • Recensioner
    Fler val
    Ambient
    Barock
    Bokmässa
    Dans
    Finlandssvensk teater
    Internationell opera
    Manskör
    Museer och gallerier
    Andligt
    Damkör
    Facklitteratur
    Finsk teater
    Inhemsk opera
    Kammarmusik
    Konstutställningar
    Teater
    Barnmusik
    Fiktion
    Lied
    Musikal
    Blues
    Finlandssvensk litteratur
    Opera
    Country
    Operett
    Poesi
    Electro
    Finsk litteratur
    Oratorium
    Electro
    Orkestermusik
    Roman
    Etno
    Sakprosa
    Samtida konstmusik
    Flamenco
    Svensk litteratur
    Tidig musik
    Filmmusik
    Vokalmusik
    Folkmusik
    Funk
    Fusion
    Gospel
    Hiphop
    Indie
    Jazz
    Klassiskt
    Körer
    Musikinspelningar
    Orgel
    Piano
    Pop
    Progg
    Rap
    Rock
    Schlager
    Soul
    Spelmusik
    Världsmusik
    Recensioner
    Samhälle
    Radio
    Scen
    Personintervjuer
    Spel
    Skivor
    Tidskrifter
    TV
    Underhållning
    Litteratur
    Konst
    Konserter
    Bildkonst
    Barn
    Festival
    Film
    Foto
    Musik
    Arkitektur

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Det renoverade kupoltaket i en av lobbybarerna i Pera Palace.

    Bokrecension: Politik, kuriosa och tragik i Istanbul

    Pia Ingström
    Publicerad: 08.03.2015 06.05

    Ämnesord

    • Facklitteratur
    • Turkiet
    • Istanbiul
    • Pera Palace
    • Nationalism
    • minoriteter

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Hur skulle det vara för oss finlandssvenskar i Helsingfors om Sveriges armé landsteg i Vasa för att befria Österbotten från finskans ok? Recensenten läser en bok om Istanbul och funderar på minoriteters prekära liv.

    Pärmbild
    Midnight at the Pera Palace. The Birth of Modern Istanbul
    Charles King

    SAKPROSA

    W. W. Norton & Company 2014

     

    Under alla mina decennier med Istanbul som särintresse och högsta nöje har jag saknat bra läsning om stadens konvulsiviska decennier under mellankrigstiden. Det var då ett imperium krymptes ner till en hanterlig republik och ottomanernas pragmatiska minoritetspolitik övergick i enhetskulturell nationalism och påbjuden "modernitet" i klädedräkt och stavning.

    Charles Kings studie över ett av Istanbuls mest berömda hotell, Pera Palace, är förföriskt lättläst och späckad med fakta och frågor. Kulturhistoriska skrönor och juveler, politisk historia och mänskliga tragedier samsas inom dess pärmar.


    Republikens födelse
    Hotell Pera Palace byggdes på 1890-talet av järnvägskompaniet Compagnie Internationale des Wagon Lits et de Grand-Express Européens för att hysa Orientexpressens passagerare. Läget norr om Gyllene Hornet, i det som då kallades Pera och i dag heter Beyoglu, gör att man väl kan föreställa sig hotellet och de kringliggande kvarteren som skådeplatsen för allehanda dramatiska nationella och internationella transaktioner, möten och konflikter. Pera var nämligen det mångkulturella, Europatillvända Istanbuls hjärta. Där fanns europeiska ambassader och banker, kristna kyrkor och synagogor och restauranger och företag ägda av Turkiets grekiska, armeniska och judiska minoriteter som av religiösa och kulturella skäl varit ottomanimperiets kontaktlänkar västerut och mot Ryssland.

    Under ottomanimperiet hade dessa minoriteter levt någorlunda väl i ett slags kulturell och religiös autonomi, bara hotade av enstaka pogromer och diskriminerande beskattning.

    Den turkiska republiken föddes under och efter första världskriget ur ruinerna av ottomanimperiet. Och då fanns det många som ville vara med och dela på resterna.  De allierade - Ryssland, Storbritannien, Frankrike – hade sina planer och sympatier, liksom det forna imperiets provinser på Balkan, och inte minst Grekland.

    Minoriteter på fel sida
    Början av boken är bister politik. I några spänstigt berättade kapitel lyckas King gestalta något vi känner igen från dagens akuta konflikhärdar. Kolonialism och stormaktspolitik fungerar som katalysatorer, skärper religiösa och etniska motsättningar och får tidigare någorlunda väl tålda minoriteter att avteckna sig bjärt och fientligt i majoritetens ögon.

    Så gick det för armenierna i Anatolien, som ansågs smittade av nationalism och landsförrädiska tendenser under kriget mot Ryssland och som därför straffades med massdeportation och folkmord 1915. I folkmordets makabra kalendarium avtecknar sig natten mellan den 24 och 25 april samma år; då greps mer än 200 armeniska intellektuella, präster och andra märkespersoner i Istanbul. De flesta deporterades till Anatolien, en del hängdes som landsförrädare utanför Kilic Ali Pasha-moskén i stadsdelen Tophane.

    Några år senare var det dags för Greklands stora idé om återerövringen av Istanbul – underblåst av Europas filhellenska romantiker – att komma till vägs katastrofala ände. I maj 1919 landsteg premiärminister Elefteridis Venizelos' trupper i Izmir/Smyrna. 1922 drev turkarna ut de sista grekiska trupperna ur staden, och med dem flydde också över 200 000 greker och armenier vilkas familjer i oräkneliga generationer under ottomanimperiets dagar utgjort en del av dess befolkning.

    Vare sig de önskat det eller inte hade de nämligen genom den grekiska ockupationen tvingats in på fel sida med tanke på ett fortsatt liv i den nya turkiska republiken. Detta gällde hela den grekiska befolkningen i Turkiet, såväl Svarta Havets pontiska greker som den grekiska minoriteten i Istanbul. Föreställ er till exempel att svenska armén beslöt sig för att landstiga i Vasa för att befria Österbotten från finskans ok. Hur skulle det här påverka det finlandssvenska livet i Helsingfors?

    Ryska emigranter, jazz och tango
    Den historieintresserade kan läsa mera om armenier och greker i landsflykt någon annanstans, men vi nöjer oss här med att notera att det mångkulturella Istanbul aldrig varit någon absolut idyll för de icke-muslimska minoriteterna, och värre blev det i den nya republiken, grundad 1923. I dag är staden full av förfallande hus som ägarna "lämnat" i samband med våg på våg av nationalistisk turkiskt vrede och etnisk-religiös syndabocksfokusering.

    Det oaktat fortsatte livet i staden, brokigt och mångskiktat, med otaliga inslag intrasslade i varandra.  Vi får läsa om ryssar på flykt från bolsjevikerna, affärsmän, skurkar och spioner som kryllade på Peras gator, bodde på Pera Palace eller konspirerade i lobbybaren.
    På smågatorna kring hotellet såldes sex, droger och utfattiga ryska emigranters trattgrammofoner till vrakpriser. På restauranger, tavernor (på turkiska meyhane), barer och nattklubbar kunde man bekanta sig med nymodigheter som jazz och tango.

    Den unga turkiska republiken sökte olika uttryck för sin modernitet. 1932 debuterade en artist kallad Seyyan Hanim (Madame Seyyan) med den första turkiska tangon som hette "Mazi kalbimde bir yaradir", Det förflutna är ett sår i mitt hjärta, vilket många Istanbul-bor efter decennier av krig, ockupation och förföljelser kunde instämma i.

    Den välrenommerade publicisten Yunus Nadi, grundaren av den renläriga kemalismens språkrör Cumhüriyet, hade för sin del beslutat att skönhetstävlingar är ett måste för en modern nation, särskilt som titeln Miss Europa 1930 förargligt nog förärats en skönhet från Grekland. Han övertalade en respektabel affärsman vid namn Halis Bey, vars stamtavla var späckad med pashor och religiösa ledare, att låta sin vackra och dygdiga dotter Keriman Halis ställa upp i en skönhetstävling. 1932 kröntes hon till Miss Universum i Belgien, och bevisade därmed att en ärbar turkisk kvinna kunde erövra världen med samma meriter som en europeisk.

    Man kan jämföra turkarnas stolthet över detta med finländarnas glädje när Armi Kuusela 20 år senare vann samma titel och bevisade för världen att finnarna minsann hörde hemma i väst och inte i den genetiska kategorin av "mongoler" där gamla rasläror tenderat att placera oss.

    Judiska tragedier
    Efter några kapitel av liknande lättsam kuriosa blir boken mörkare och mörkare läsning. Judeförföljelserna och andra världskriget innebär massiva strömmar av judiska flyktingar från olika håll i Europa.

    Många turkar tycker i dag om att påminna om de insatser som turkiska diplomater i Europa faktiskt gjorde för att slussa ut judiska flyktingar via Turkiet. Men för många flera utgjorde Istanbul av stormaktspolitiska skäl en katastrofal flaskhals. Heroiska och sega insatser av människor som den judiska textilmagnaten Simon Brod, eller Vatikanens apostoliska delegat i Istanbul, biskop Angelo Giuseppe Roncalli räddade många liv, men de arbetade i hårt motlut.

    Därför drunknade till exempel 784 judiska flyktingar i Svarta havet den 24 februari 1942. Fartyget Struma hade varit på väg från Rumänien till Palestina, men britterna ville reglera den judiska immigrationen till Palestina och beordrade turkarna att hindra Struma från att komma vidare. Turkarna ville inte ha flera judiska flyktingar och släppte inte iland passagerarna. Britterna beviljade till slut några av dem – barn mellan 11 och 16 års ålder – visum, men turkarna ville inte ha i land dem ens för överresa. Struma låg för ankar utanför Istanbul i nästan två månader, med hunger och panik ombord, innan turkarna bogserade fartyget längs Bosporen tillbaka till Svarta havet, där det sänktes av en rysk u-båt.

    Stillsam förföljelse och cymbaler
    Kings bok ger en djupt fascinerande, myllrigt detaljrik och fantasieggande bild av Istanbul med det mångkulturell Pera/Beyoglu och dess ikoniska hotell som knutpunkt. Vill ni veta mera om personer som Betty Carp, Chaim Barlas, Halide Edip Adivar eller Thomas Whittemore så ska ni läsa den här boken.

    Efter att ni gjort det kommer ni att betrakta mosaikerna i Hagia Sophia med nya ögon. Och när ni lyssnar på slagverksmusik kommer ni att höra klangen av flera generationers hantverksskicklighet som armeniern Aram Zildjian tog med sig när han i slutet av 1920-talet flyttade sin familj och sin business från det älskade men farliga Istanbul till Massachusett och blev världsledande i cymbalbranschen.

    Men mellankrigstidens historia är ingen övervägande glad berättelse, och i det mångkulturella är minoriteten nästan alltid potentiell förlorare. En fatal stöt mot det etniskt och religiöst pluralistiska Istanbul sattes in i november 1942 genom en förmögenhetsskatt (för att finansiera ett eventuellt deltagande i kriget) som tillämpades selektivt och drabbade landets icke-muslimska minoriteter med bedövande kraft. Och så har det fortsatt, steg för steg.

    Kings bok slutar alltså i sorg, men konceptet för boken är avundsvärt och glädjande. Man tar en plats vars blotta namn har en mytologisk lyster och vars konkreta läge i tid och rum gör den till en sannolik skådeplats och mötesplats för intressanta transaktioner och personer. Sedan är det bara att rulla fram anekdoter, människor och historiska tragedier som liksom av sig själva får liv och pregnans genom att läsaren kan placera dem och fantisera kring deras poetiska synkronitet, osannolika parallellitet, märkliga tragiska kausalitet, eller ohjälpliga förvandling:  "tänk att just där sammanstrålade x med y" eller "tänk att just där avlöstes x av y", "så förgår världens härlighet", "allt som är fast förflyktigas" och så vidare. En ordning som smeker skönhetssinnet, trots att hjärtat värker.


     

    Pia Ingström
    Ta kontakt Flera artiklar av Pia Ingström
     
     
     

    Aktuella ämnen

    1. Regeringskris i Sverige
    2. HBL 150 år
    3. könsneutral äktenskapslag
    4. Guggenheim
    5. medborgarinitiativ mot skolsvenskan
    6. språk

    Webbfrågan

    Enkät: Vem skulle du rösta på i USA?
    Rösta: Vem är bäst bland unglejonen?
    Enkät: Finland eller Sverige till final?
    Enkät: Okej att visa bröstet när man ammar?
    Enkät: Förbjud raketer på nyår?
    Tänker du inleda 2016 med en vit månad?
    Rösta fram den populäraste klappen
    Vem är det som i kväll knackar på dörren med säcken full?
    Hur mycket pengar lägger du på julklappar?
    Sparar du för dina barn?
    Hur hög elräkning har du för tillfället?
    Klockan 12 får vi veta vem som blir Finlands lucia, klockan 13 offentliggörs SFP:s nya partisekreterare och klockan 14 blir det klart vem som får årets Finlandiapris. Vilken nyhet kastar du dig över först?
    Hur vill du ha ditt kaffe?
    ENKÄT: Trikoloren för sent?
    Borde snus i hockey förbjudas?
    Är skatteuppgifterna relevanta?
    Folkkulturarkivet kommer inte med några direktiv, men vi undrar vad ni tycker. Ska vi ha pumpor som gravlyktor?
    Finaste finlandismen: här är kandidaterna
    Enkät: Behövs skolidrottstävlingar?
    Vad tyckte du om Juha Sipiläs tal?
    Är skolskjutsar onödiga?
    Enkät: Ska semesterfinnen lösa problemen?
    Borde biståndet minska?
    Enkät: Hur ofta handlar du på H&M?
    ENKÄT: Kulturfondens logo – tummen upp eller ner?
    ENKÄT: Går PKN vidare i kväll?
    ENKÄT: Hur firar du första maj?
    Var går gränsen för psalmens innehåll?
    Tycker du att matbutikerna ska få sälja vin?
    ENKÄT: Hur ofta ser du på Tv-nytt?
    Enkät: Är gaykuppen av Stockmanns spöken rolig?
    ENKÄT: Gillar du Ferd'nand?
    Enkät: Vilken är den bästa finska maten?
    Enkät: Är Ryssland ett hot mot Finland?
    Borde huggormen fridlysas?
    Vad tycker du om skolsvenskan?
    Säger du sorry, sori eller ursäkta?
    ENKÄT: Är yoghurt lämplig mat för barn?
    ENKÄT: Drinkar under konserten?
    ENKÄT: Sylt eller mandelmassa?
    ENKÄT: Vad tycker du om Vegas musik?
    Talar du i mobilen medan du kör?
    Tycker du det är okej att publicera provokativa karikatyrer med religiösa motiv?
    RÖSTA: Svenskfinlands bästa webbvideo
    Vad tycker du om postens nya logo?
    Enkät: Behöver kvinnlig onani ett eget namn?
    Enkät: Vad gör du om arbetstelefonen ringer när du är hemma?
    Säger ni Hufvudstadsbladet, HBL eller Husis?
    ENKÄT: Slarvar du på toaletten?
    Hur firar du svenska dagen?
    Enkät: Intresserar skatteuppgifterna dig?
    ENKÄT: Mingla eller shoppa på bokmässan?
    ENKÄT: Hur väljer du din lucia?
    Funderar du på etiska frågor när du köper kläder?
    ENKÄT: Svårt att tala om mens?
    Enkät: Hur gammal ska partnern vara?
    Enkät: Ska skolor få sko sig på skolfotografering?
    Enkät: Ska du se Mamma Mia?
    Enkät: Använder du cykelhjälm?
    Enkät: Hur ofta köper du kläder?
    Är du nöjd med din teleoperatör?
    Webbenkät: Tyck till om Natosamarbetet
    Borde fler affärsverk byta namn?
    Var handlar du din mat?
    Borde skolstarten senareläggas?
    Enkät: Vad ska HBL satsa på?
    ENKÄT: Hurdan mat ska småbarn äta?
    Hur noggrant ska man planera när barnet föds?
    Är det okej att ungdomar dricker?
    Enkät: Vad har du på din bucket list?
    Enkät: Nakenbada med grannarna?
    Enkät: Intresserar kungligheter dig?
    Föredrar du lakrits eller salmiak?
    Enkät: Kränker Muffe Hellberg dig?
    Enkät: Vilken är bästa presenten?
    Vad anser du om Haglund som fotomodell?
    Enkät: Hur firar du valborg?
    ENKÄT: Vem vill du se som Samlingspartiets nästa ordförande?
    Enkät: Vilken restaurangkedja saknas?
    Enkät: Tyck till om skäggiga män
    Enkät: Vilken är den rätta dagen?
    Enkät: Hur upplever du säkerheten?
    Enkät: Är det okej att köpa följare?
    Delta: Vem ska ersätta Katainen?
    Enkät: Skulle du vilja ta tåget till Tallinn?
    Enkät: Kan man vara för gammal för att ställa upp i val?
    Enkät: Har du gått på ett aprilskämt i dag?
    Enkät: Är Ryssland ett reellt hot mot Finland?
    Enkät: Kvinnor och män i samma rum?
    Enkät: Är det rätt att skära i barnbidraget?
    Enkät: Slut på religiösa skolfester?
    Enkät: Hur ska lärarutbildningen ordnas?
    När ska sommarlovet hållas?
    Enkät: Borde Finland gå med i Nato?
    Hur äter du din fastlagsbulle?
    Enkät: Vad ska Maddes bebis heta?
    Enkät: Räcker Arhinmäkis ursäkt?
    Enkät: Behöver vi en till film om Mannerheim?
    Enkät: Är du rädd för svininfluensan?
    Enkät: Skulle du jobba utan lön?
    Vad tycker du om Kunnas referat?
    Enkät: Ska tjejtoan också vara gratis?
    Enkät: Har du haft sex i armén?
    Enkät: Vad ska den nya skolan heta?
    Enkät: Vad betyder Marimekko för dig?
    Enkät: Är du beroende av Facebook?
    Är du orolig för att en robot ersätter ditt jobb?
    Enkät: Borde marijuana vara tillåtet?
    MAT: Vad ska den lilla lyxen heta?
    Enkät: Bör Finland bojkotta hockey-VM?
    Vilken är årets fattigaste dag för dig?
    Vad tycker du om Hbl Kväll?
    Tyck till om Hbl Kväll
    Vilken Jörnkarikatyr är din favorit?
    Gillar du den nya sedeln?
    Hur vill du ha din julskinka?
    Är det för lätt att bidragsfuska?
    Har plagiatmisstankarna påverkat din syn på Marimekko?
    Ingen dans på självständighetsdagen - hur påverkar det ditt firande?
    Borde andra trosinriktningar än kristendom få sändningstid i Yle?
    Webbfråga: Vad tycker du om att Sandstrand stängs?
    Webbfråga: Vilket land tror du vinner Eurovision Song Contest i kväll?
    Webbfråga: Tar Krista sig vidare till finalen?
    Vad tycker du att biblioteket ska heta?
    Rösta på bro över Kronbergsfjärden i Helsingfors
    Enkät: Hur ofta använder du Wikipedia?
    Nytt id-tvång rätt sätt att skydda minderåriga?
    Webbfråga: Bör säkerheten i våra skolor höjas?
    Har du julkrans på dörren?
    Vilket av förslagen till Centrumbiblioteket tycker du bäst om?
    Dagens fråga: Vad vet du om din lön?
    Webbfråga: Hur ser du på bostadsmarknaden?
    Enkät: Vad anser du om utbudet i fiskdisken?
    Hurdan är den bäste busschauffören?
    Rösta: Billiga biljetter eller bra villkor?
    Borde maxhöjden på nya hus vara 100 meter?
    Fett, e-koder, salt - vilket tycker du är värst?
    Hur ska statsfinanserna nästa år användas?
    Har du betalat svart det senaste året?
    Var tillbringar du semestern i år?
    Är du orolig för dina pengar till följd av eurokrisen?
    Vilket land har hanterat eurokrisen bäst?
    Vilket lag koras till mästare i fotbolls EM-2012?
    Är du för eller emot alkoholreklam?
    Vågar du hyra ut din lägenhet till turister?
    Ska barn under 13 år få vara på Facebook?
    Hbl.fi firar 1 år – vad tycker du om sajten?
    Borde vapenförvaring i hemmen förbjudas?
    Vem vinner Eurovisionen?
    Borde plastpåsar i matbutiker förbjudas?
    Tror du Pernilla går vidare till ESC-final i kväll?
    Vad vill du ha på Glaspalatsets innegård?
    Hur läser du helst tidningen?
    Vad tycker du är den bästa maten för småbarn?
    Hur går det för lejonen i VM?
    Vem vill du att ska leda SFP?
    Hur vill du att Stora Robertsgatan skall se ut?
    Tänker du delta i Earth Hour?
    Är Finland bättre än Nya Zeeland?
    Vem röstade du på i presidentvalets andra omgång?
    Vem tänker du rösta på i andra omgången?
    Vem röstade du på i presidentvalet?
    Tänker du taktikrösta i presidentvalet?
    Borde Eva Biaudet taktikera och kasta in handduken i presidentvalet?
    Hur ofta använder du Wikipedia?
    Har du drabbats av stambyte? Dela med dig av dina erfarenheter
    Ska kommentarer till nyhetsartiklar tillåtas?
    Tänker du köpa julklappar via nätet i år?
    Borde vi införa tvåspråkiga skolor i Finland?
    Förälder, se hit! Skulle du sätta ditt barn i en tvåspråkig skola?
    Dagens fråga: Varför besöker du bokmässan?
    Dagens fråga: Vem vill du höra på Hbl:s scen på bokmässan i dag?
    Dagens fråga: Varifrån har Tottiscenen på bokmässan fått sitt namn?
    Dagens fråga: Vad är temat för årets bokmässa?
    Vem ska sköta de svenska referaten under ishockey-VM? Rösta här!
    Hur många rader har du spelat på lotto i kväll?
    Är VR:s nya biljettsystem bättre än det gamla?
    Ska anonyma kommentarer på webben tillåtas?
    Vem vill du se som Finlands nästa president?
    Varför reagerar vi aldrig på humanitära katastrofer i tid?
    Tycker du att man borde kunna betala mer skatt än man är skyldig till?
    Vem vill du se som statsminister?
    Vad tycker du om nya sajten?
     
     
     

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     

    Recensioner

    TV
    Ronja Rövardotter
    Musik
    Finländska barockorkestern
    Musik
    Sibafest: Movies
    Musik
    Einojuhani Rautavaaras solokonserter
    Musik
    Exaudio
    Böcker
    Sapfo har lämnat oss. Sapfostudier från sex årtionden
    Böcker
    Särdrag, stavning, självbild. En idéhistorisk studie av svensk språkplanering i Finland 1860–1920. SLS 2015
    Musik
    Tapiola Sinfonietta
    Musik
    Sibafest: Sibelius-Akademins vokalensemble
    Musik
    Koko Jazz: Blicher–Hemmer–Gadd
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl - Hufvudstadsbladet
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet