Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård i KAJ.

En humorresa till Kajland

KAJ är humortrion som tagit Svenskfinland med storm. Det har varit julkalendrar, sommarhits och utsålda hus på Wasa Teater – det mesta på diftongrullande Vörådialekt. I dag har gruppens nya podcast Kajland premiär. HBL ringde upp en av medlemmarna, Axel Åhman, för att få veta mera.

Vad är Kajland?

– Det är ett sketchprogram och en podcast där det händer allt möjligt, mycket ganska skruvat. Podcast kan vara lite missvisande för det är inte så att vi sitter och pratar om allt möjligt. Kajland är en sorts fiktiv samlingsplats för allt som vi kommer på dit alla är välkomna. Det tacksamma med radio är att man inte behöver visa allt som händer. Man kan göra mycket med ljud och ta sketcher till platser där man inte annars rör sig.

Vilken är hemligheten bakom KAJ:s framgång?

– Vi är ett starkt team som har samma mål och alla förstår vad de andra menar. Sedan älskar vi det vi gör. Vi var också vänner länge innan vi började göra saker för allmänheten.

Hur ser rollfördelningen ut i gruppen?

– I stora drag är det jag som har managerrollen och håller i det praktiska. Kevin (Holmström) är vår ljudguru som spelar in mycket av det vi gör och blir bättre på det hela tiden. Han är också den som kläcker många låtidéer. Jakob (Norrgård) är vår texttrollkarl – när det gäller rim är det han som drar det längsta strået. När vi kombinerar allt det här blir det bra eftersom vi har lärt oss utnyttja varandras styrkor.

Hur skulle du karaktärisera KAJ:s humor?

– Vi tar mycket intryck av det som händer runtomkring oss. Många av våra skämt går ganska långt tillbaka i tiden och är sådant som vi fått distans till och kan se i en annan dager i dag. Sedan är den också ganska österbottnisk. Vi tycker om att driva med oss själva, både med oss som grupp och personer, och oss som österbottningar. Självironi tycker vi om.

– Vi tänker ofta på hur mycket dialekt som är lämpligt. Vi vill absolut inte överge dialekten som vi uttrycker oss bäst på eftersom den är vårt modersmål, men samtidigt vill vi inte exkludera någon. Begripligheten har kanske ändå utmålats som ett större problem än det är. När vi varit på turné i Svenskfinland har vi ytterst sällan upplevt att publiken inte hänger med, utan skratten brukar komma på rätt ställen.

Vilka är era förebilder?

Cornelis har vi alla lyssnat på i något skede. Annars är det svenska klassiker som Robert Gustafsson och Killingänget. Och när Radio Pleppo kom för tio år sedan lyssnade vi jättemycket på dem. Vi rör oss på något vis i samma vatten, även om det är stora skor att fylla och vi förstås gör det på vårt sätt.

Vad har ni för planer för framtiden?

– På kort sikt är det Kajland. På lite längre sikt planerar vi en ny skiva. Vi upplever att vi hela tiden växer som musiker och låtskrivare, och vi är ganska peppade på att ge ut en ny skiva. Varje avsnitt av Kajland kommer att innehålla en ny låt så det blir ju som en skiva i sig. Sedan vill vi gärna göra en ny show. Vi kommer från en livebakgrund och tycker det är kul att vara ute på vägarna.

Vem är roligast i Finland?

– Det måste nog vara regeringen. De är ju bara för mycket. De producerar mer material på veckobasis än någon komiker.

Podcasten publiceras på Yle Arenan fredagar kl. 9 och sänds även i Yle X3M lördagar kl. 17.