Sin fars vittne. Göran Rosenberg har skrivit en berörande bok om sin pappa.

Vägen från Auschwitz slutade i Södertälje

Göran Rosenberg ville lära känna sin far som begick självmord när sonen var elva år. Resultatet blev boken Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz.

Polsk-judiska David Rosenberg var en av de sista som skickades till Auschwitz när tyskarna tömde ghettot i Lodz i augusti 1944. I Auschwitz undgick han gaskamrarna och förpassades till en lastbilsfabrik för att sedan, efter att ha tillbringat flera dagar lastad på öppna godsvagnar tillsammans med andra undernärda judar, landa i lägret Wöbbelin där det var tänkt att han  skulle dö.

Mot alla odds överlevde David Rosenberg Förintelsen, tack vare ett svenskt matpaket. Via Röda korset hamnade han i Sverige där han sedermera återförenades med sin fästmö Hala som även hon mirakulöst hade klarat sig.

Kriget tog inte kål på David Rosenberg men traumat från kriget ödelade hans psykiska hälsa och ledde till att han tog livet av sig. Det sista dråpslaget kom när han i Sverige fick avslag på sin ansökan om gottgörelse av Tyskland för de skador han åsamkats som lägerfånge.

– Min pappa försökte leva vidare i kamp med skuggorna, säger författaren och journalisten Göran Rosenberg.

Göran Rosenbergs bok Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz belönades i fjol med Augustpriset. Nu har den översatts till finska (Lyhyt pysähdys matkalla Auschwitzista, Atena) och Rosenberg var en av stjärnorna på Bokkalaset i Ekenäs och bokmässan i Åbo.

I boken följer Rosenberg sin far i spåren – till Auschwitz, genom olika irrfärder i Tyskland och landar till slut i Södertälje där han själv föddes 1948.

– Nästan allt jag fick fram om min far var nyheter för mig, förutom bilden av den varma och ljusa männi­ska jag minns honom som. Jag tyckte så oerhört mycket om honom.

Många av David Rosenbergs upplevelser är outhärdliga att ta del av. Sonen säger att han under vissa skrivperioder måste ta paus för att orka vidare men att han ändå förmådde vara behärskad.

– Boken är svårare att läsa än den var att skriva, säger Rosenberg.

När fadern var borta flyttade modern med sina två barn till Israel men återvände till Sverige efter några år. Göran Rosenberg säger att han var väldigt orolig för hur hon skulle ta emot boken om sitt livs stora kärlek men att farhågorna inte besannades.

– Mamma fick sitt liv tillbaka. Det var så mycket hon hade förträngt och när minnena återvände gav det henne ny energi.