Snygga snitt. Man får skriva om vilka brott som helst men resultatet ska vara hederligt, säger deckarförfattaren Kristina Ohlsson.

Mord som underhåller

Den dag Fredrika Bergman blir lycklig släpper jag henne, säger deckarförfattaren Kristina Ohlsson apropå sin fiktiva hjältinna och brottsutredare.

Om allt går som planerat får vi en ny serie svenska kriminalfilmer från och med nästa år. Planerna på att filmatisera Kristina Ohlssons böcker om Fredrika Bergman och hennes kolleger på Stockholmspolisen framskrider.


– Finansieringen är klar och det är också klart vem som ska spela Fredrika, säger författaren Kristina Ohlsson.


– Men allt är ju så långsamt i filmvärlden!


Fredrika Bergman är småbarnsmamma och skapades som en motvikt till de nu så populära fiktiva poliskaraktärerna.


– Poliser har i allmänhet en väldigt grabbig jargong men det har inte Fredrika. Hon skulle passa bra som tjänsteman på utrikesdepartementet, säger Ohlsson.


Själv har Kristina Ohlsson en bakgrund som säkerhetsanalytiker på Säpo och säger att allt det hon kan om polisarbete har hon lärt sig där.


– Men brotten kan härledas till min egen sjuka fantasi.


Invandring och integration


I den nyaste boken, Davidsstjärnor, inträffar ett antal mord i judiska församlingen på Östermalm. Kristina Ohlsson säger att hon inspirerats av konflikten mellan israel och Palestina men att boken inte är politisk.


– Mitt primära mål är att underhålla.


– Davidsstjärnor handlar om israeler och palestinier som har flyttat till Sverige.


Finns det någon typ av brott som inte intresserar dig?


– Nej. Man får skriva om allt så länge man är hederlig. Skarpa snitt ger snyggt resultat.


Invandring och integration är temat också för Kristina Ohlssons första faktabok som kommer nästa år. Den bekymrade byråkraten heter den
Ingen ny bok om Fredrika Bergman är än så länge på gång. Där­emot har Ohlsson skrivit en fristående bok om en advokat som är till hälften svensk, till hälften amerikan.


– Martin heter han och jag är mycket förtjust i honom.