Foto: Matts Lindqvist

"Pakkå Ruåtsi" blir kul i Jesses regi

Låt dem rappa på svenska, säger Jesse P, som via sin musik får också de mest motsträviga eleverna att både skriva och rappa på svenska.

Han har 90 minuter på sig, ibland bara 45, för att få elever i finskspråkiga skolor att gilla svenska språket.

Men det räcker oftast för Sverigefinske rapartisten Jesse P, eller Jesse Piisinen som han egentligen heter. I slutet av hans workshoppar rappar så gott som alla elever i klassen. På svenska.

– Jag går in på deras svensklektion och så lär jag eleverna rappa. Det handlar om finska elever som först säger "en mä ymmärrä", men som 90 minuter senare står och rappar en svensk text som de själva skrivit, säger Jesse P.

Så, vad handlar det egentligen om?

Jo, det handlar om kampanjen Svenska.nu, som har som mål att få finska elever att gilla svenska och om en viktig kugge i kampanjen, Jesse P.

Jesse lyckas med det som många andra går bet på, att få den så kallade tvångssvenskan, eller "Pakkå Ruåtsi" som den heter på en av hans skivor, att kännas som nyttosvenska för ungdomarna.

Jesse gör det genom att resa runt i finska skolor. Och han har fördelen av att kunna göra det med både finska och svenska i ryggsäcken, född i Finland och uppvuxen i Sverige som han är. Fast den viktigaste nyckeln till framgången ligger kanske i musiken.

– Jag gör allt det här med hjälp av min musik och med hjälp av min bakgrund som rappare. Utan den skulle jag vara vem som helst.

Nyfikna på svenska
Jesse P tar död på myten att det finns ett utbrett hat mot svenskan. Motstånd finns självfallet hos en del elever, men det brukar vända innan lektionen är över. De flesta är nyfikna på språket.

– Det finns de som är emot innan, men en lektion är tillräckligt för att få dem att ändra inställning och för att få dem att inse att det här bara är ett språk som vilket annat språk som helst.

Fast ibland får han ta till en del knep. Som när det handlar om "tuffa" killar som mest hatar svenska för att de är så stenhårda hockeyfantaster.

– Då kan jag säga, men okej gör så här: rappa om hur ni "dissar" det svenska hockeylandslaget. Många kan också säga: jag vill inte rappa svenska, jag pratar bara finska. Då får de rappa så. Till slut funkar det i alla fall. Det handlar bara om att hitta det de tycker är intressant. Man får möta dem på deras planhalva.

Kör finska på slutet
Jesse kör sin workshop enbart på svenska. Han kommer in i klassen och presenterar sig som Jesse från Stockholm.

– Jag säger direkt att jag är svensk. Det tvingar dem att tala svenska med mig. Det spelar ingen roll vad de säger på finska, jag förstår dem inte.

Fast det är en sanning med en stor dos modifikation.

Jesse är född i Kuopio, men flyttade till Umeå vid två års ålder tillsammans med sin mamma och storasyster. Så finska kan han, även om den låg i träda i några år i skolåldern. Det var när musiken kom in i bilden på allvar som Jesse på nytt fattade intresse för finskan.

Men att han talar finska vet eleverna inte om. Förrän lektionen är över.

– I slutet på lektionen brukar jag rappa för eleverna och då rappar jag på finska, säger Jesse P med ett skratt.

Dottern blir svenskfinsk
När Hbl träffar Jesse en het junidag på Medborgarplatsen på Södermalm, Stockholm, för en sommarintervju är han i full färd med att planera för höstens skolturnéer tillsammans med Max Jansson, programkoordinator för Svenska.nu.

Det blir en intensiv höst, men det har Jesse ingenting emot. Han säger att han kommer att hålla på med det här så länge det finns behov och efterfrågan.

Att Jesse brinner för sin språkmission är inte att ta miste på. För honom är det självklart med flera språk. Och det är inte bara svenskan han jobbar för. I Sverige besöker han skolor för att göra PR för finskan, något av ett spegelvänt Svenska.nu.

Så det är inte så konstigt att dottern på tre månader kommer att växa upp med flera språk.

– Jag vill att hon ska vara både finsk och svensk.

Själv då, var trivs du bättre, i Finland eller Sverige?
– Både och. Jag trivs jättebra i båda länderna. Jag börjar se mig allt mer som en sverigefinsk medborgare.

Håller du på Finland eller Sverige i ishockey?
– Jag har en tröja där det står "Piisinen 19", en finsk matchtröja. Det är Finland hela vägen.

Vad tycker du om skolsvenskan, ska den vara obligatorisk eller frivillig?
- Obligatorisk. Jag tycker inte ens att det ska behöva ses som något obligatoriskt. Den diskussionen förs ju inte om något annat skolämne.