”Jag har lärt mig göra pop och rock genom de plattor jag lyssnat på. Har inte gått nån högskoleutbildning i hur man sätter ihop musik.”

Håkan Hellström känner sig yngre nu

Vad betyder framgång för Håkan Hellström? Hbl gjorde en intervju per mejl med den folkkäre artisten och fick besked.

Vissa rykten har antytt att du lämnat rocksoundet för gott på nya skivan, håller du med om det?
– Nej haha, det är ju ungefär lika mycket rock som på förra skivan. Men det är svårt att beskriva skivan i ord. Skivan är speciell. Ryms inte i rockklichéer eller namedropping.

Hur har åldrandet påverkat din musik?
– Jag tror att åldrande alltid letar sig in i musiken. Men på ett positivt sätt. Känner mig faktiskt yngre nu än jag gjorde när jag var 17.

Hur mycket handlar låtarna om dig själv i dag?
– Allt handlar om mig, men kanske inte bokstavligt alla gånger. Men man måste känna med personerna man sjunger om. Annars blir det svårt att formulera sig.

Du har tidigare haft en tradition av att låta dig inspireras av andra artister, gäller det även nu?
– Det gäller alltid. Jag har lärt mig göra pop och rock genom de plattor jag lyssnat på. Har inte gått nån högskoleutbildning i hur man sätter ihop musik. Allt kommer från vad jag lärt mig från mästarna på skivorna när jag växte upp. Plus egna erfarenheter så klart.

Nya skivans demor har du spelat in på din Iphone i sängen, varför just där och så?
– Jag är dålig på tekniska prylar, men lyckades hitta en enkel inspelningsfunktion på mobilen. Den har jag använt sen dess. Varför sängen? Den är så skön och mjuk.

Du lär ofta ha velat dra tillbaka dina skivor och att sagt du är känslig när det kommer till att lyssna på dem, vad är du rädd för att ska hända?
– Nja det var mest i början, på senare tid har jag mest varit ivrig att släppa dem. Men tidigare var det väldigt jobbigt att bli bedömd hela tiden. Har vant mig nu.

Hur klarar man livespelningar om man redan tycker lyssnande är obehagligt?
– Är så van vid att spela att vid det här laget är inget jättejobbigt, live är dessutom enda tillfället då musiken och känslan blir till och förmedlas i stunden. Den är ny och varierar för varje ny kväll. Älskar det.

Vad tycker du om din mammas Christina Hellströms skivdebut (albumet Ett hål i verkligheten) som kom i januari?
– Underbar. Det är en stark och vacker skiva. Gripande och ärlig.

Hur är det att vara så folkkär?
– Tänker inte så mycket på det. Folkkär låter trevligt så det är jag gärna. Men alla vet givetvis att musiker och artister är precis som alla andra. Ingen skillnad.

Hur ser en vanlig måndag ut för dig?
– Så olika. Den här veckan är en vanlig dag att jag ska signera skivor. Nästa att repa med bandet och sen väntar turnerande i sommar.

Berätta om spelfilmen Känn ingen sorg som bygger på dina låtar och har svensk premiär i sommar. Vad känner du inför den?
– Det är en fin Göteborgssaga om en kille som inte riktigt har något mål. Han vet inte vad han ska bli och pendlar mellan sorglöshet och bekymmer. Ingenting kommer ut riktigt som han vill. Han ställer till det för sig skulle man kunna säga. Det är en underbar film. Rolig och med ett fint budskap – att man kan gå sin egen väg.

Vad innebär framgång för dig?
– Att man får förnyat förtroende att göra ny musik.

Ska du komma till Helsingfors, när i så fall?

– Vet inte, hoppas verkligen det! Spelat där ofta. Alltid grymt skoj att få komma till er!

Läs Philip Teirs recension av Håkan Hellströms nya skiva här.