Foto: Benjamin Suomela. Om sin första slottsbal i Finland säger ambassadören Henk Swarttouw: God mat och bra musik. Men det återkommande samtalsämnet varje år missade han, bålen.

Svenskan har varit till stor hjälp, säger ny ambassadör

Han har jobbat med säkerhet och i en organisation som motarbetar piraterna vid Somalias kust. Hollands nya ambassadör i Finland talar fem språk – och svenskan är ett av dem.

Hollands nya ambassadör Henk Swarttouw tar emot på klingande skånska – språket har han lärt sig flytande tack vare sin svenska fru. Bland andra Europa- och utrikeshandelsministern Alexander Stubb (Saml) har uttryckt sin förvåning över den skånska accenten.

– Och en artig finlandssvensk herre sade att jag talar en vårdad skånska, säger Henk Swarttouw.

Hans svenskkunskaper kan ha spelat en roll vid utnämningen till ambassadör i Finland. Henk Swarttouw är säker på att svenskan varit till nytta under hans fyra första månader här.

– Utan svenska har du en begränsad tillgång till information om Finland. Vissa ambassader delar med sig av artiklar de översatt, men du kan inte ta del av debatten. Det underlättar väldigt mycket att jag kan lyssna på radio och titta på Yle Fem.

Han har precis läst klart Kjell Westös Där vi en gång gått. Nästa munsbit är Henrik Meinanders Finlands historia.

Swarttouw håller också på att lära sig finska, den största språkliga utmaningen hittills.

– Att lära sig finska är som att lösa en sudoku som är 100 fyrkanter bred och hög. Tänk att det finns åtta väderstreck i stället för fyra, och varför har månaderna så konstiga namn? Men vill man förstå ett folk måste man lära sig språket.

Aldrig så här nära

I turerna kring eurokrisen och nödlånen till den grekiska staten och de spanska bankerna har Finland och Nederländerna ofta nämnts i samma mening. Dessutom har de båda länderna den högsta kreditvärderingen, tre A:n.

– Samarbetet mellan Nederländerna och Finland i EU har aldrig varit så nära och intensivt som det är nu, säger Henk Swarttouw.

Därför är det en intressant kontext den nya ambassadören har landat i.

– Jag har haft tur. Det viktigaste jag kommer att jobba för är den ekonomiska diplomatin. Nederländerna är en viktig handelspartner för Finland, vilket få finländare känner till. Och ännu färre holländare gör det. Det görs även en hel del holländska investeringar i Finland.

Enligt Tullstyrelsen är Nederländerna Finlands femte viktigaste handelspartner, och räknar man enbart EU-länderna ligger landet trea. Samtidigt ligger Finland på sextonde plats i Nederländerna.

Han vill inte säga vad Finland borde lära sig av hans hemland, men infrastrukturen för cykelåkning i centrum av Helsingfors kunde utvecklas. Som exempel nämner han den flaskhals som uppstår när cyklisterna möter turisterna på cykelbanan vid Salutorget. Eller att det sticker upp träd i cykelbanan på Bulevarden.

Den som någon gång besökt Nederländerna vet hur omfattande och välfungerande nätverket av cykelvägar är där. Redan nästa år kommer Helsingfors att samarbeta med holländarna i en cykelworkshop. I den deltar bland annat Helsingfors cykeltrafikplanerare Marek Salerno och biträdande stadsdirektör Pekka Sauri.

Under en treårsperiod har både Finland och Nederländerna stängt flera ambassader. Hur de framtida ambassaderna kommer att se ut är något som både det finska Utrikesministeriet och det holländska utrikesdepartementet grunnar på.

– En ambassad är en gammaldags institution som måste moderniseras. Jag skulle gärna vilja att ambassadörens jobb är transparent och synligt på gatunivå. Jag har sagt till utrikesdepartementet att ambassaden i Helsingfors gärna får bli en försökskanin där vi testar nya sätt att jobba.

Läs mer i dagens Hbl.