Inspirationskälla. Dirigenten är den som musikerna avläser för att veta hur musiken borde klinga. Dirigenten är samtidigt hela orkesterns ansikte utåt, säger Santtu-Matias Rouvali. Foto: Cata Portin.

Santtu har stora planer

Ända sedan debuten med RSO 2009 har Santtu-Matias Rouvali varit en eftertraktad dirigent. Nu blir han högsta chef för Tammerfors filharmoniska orkester, ett uppdrag som han är uppenbart entusiastisk över.

Santtu-Matias Rouvali, 26, ritar upp stora och vidlyftiga planer för sin kommande tid som chefsdirigent för Tammerforsfilharmonin från hösten 2013. Han talar om tv-reklam, om att förnya orkesterns image och om att häftigare föra fram det som orkestern gör för att locka ny publik.

– Varför inte ta orkestern till ställen där den inte annars uppträder? Om inte publiken vill komma till Tammerforshuset, kan vi väl uppträda med utomhuskonserter vid sommarteatern i Pyynikki till exempel. Vi pratade också med nuvarande intendenten om att man kunde bygga en restaurang på Tammerforshusets tak – kanske det kan hjälpa att locka ny publik till konserterna, funderar Rouvali.

Rouvali tror tydligt på sin ungdomliga image. Han hoppas att flera yngre musiker skall söka sig till orkestern och att en yngre publik söker sig till konserterna. Inte sällan ger han också intrycket av att vara mera idealist än realist.

Realisten i Tammerfors kommer att bli Musikhusets tidigare direktör Helena Hiilivirta, som nyligen utnämndes till ny intendent för orkestern från och med november.

– Helena är en erfaren person och hon sade att jag kan fråga henne vad som helst när som helst. Hon vet att jag är ung och det känns bra att inte behöva kunna och veta allt från första början.

Flirtar med medierna

För att locka en större publik vill Santtu-Matias Rouvali bland annat involvera medierna och han drar sig inte för att smickra en kritiker.

Profil
Santtu-Matias Rouvali
  • Född: 5.11.1985.
  • Yrke: Dirigent.
  • Familj: Flickvän.
  • Karriär: Slagverkare i grunden. Dirigerade Sebastian Fagerlunds Döbeln på Karlebyoperan i juli 2009. Debuterade strax därefter med RSO på Helsingfors festspel. Dirigerar regelbundet bl.a. RSO, Tapiola sinfonietta och Residentie-orkestern i Haag.
  • Aktuell: Ny chefsdirigent för Tammerforsfilharmonikerna från 2013. Tillträder samtidigt som förste gästdirigent för Sjællands symfoniorkester. Tillfrågades nyligen att bli chefsdirigent för Residentie-orkestern. Debuterar denna säsong med Frankfurts HR-symfoniorkester, Franska radions symfoniorkester, Sveriges radios symfoniorkester, Bergens och Dresdens filharmoniker.

– Jag tror kulturredaktörerna spelar en otroligt viktig roll när det gäller att öppna upp musiklivet. Men det krävs att man skriver träffsäkert och entusiasmerat och gärna lite sensationsmässigt med fina bilder. Till exempel Harri Hautala (journalist vid Aamulehti, red.anm.) är en bra journalist och tillsammans kunde vi presentera det kommande programmet inför våra konserter, menar Rouvali.

För att locka mediernas uppmärksamhet tror Rouvali också på att göra större satsningar.

– Orkestrarna spelar redan i dag tillräckligt många underhållningskonserter, men tänk om man kunde göra större satsningar utomhus med visualisering och dans till låga biljettpriser? Det vore jättehäftigt att till exempel göra Stravinskys Våroffer så, säger Rouvali.

Söker energiska musiker

Rouvali har nu klargjort att han vill göra Tammerforsfilharmonkerna till en trendig orkester med låg tröskel. Till orkesterns styrkor räknar han bland annat en bra blandning av gammalt och erfaret folk samt en förmåga att tända på riktigt när man blir entusiastisk. Dessutom har orkestern en utmärkt konsertmästare.

– Jag vågar påstå att orkestern har en av världens bästa konsertmästare i Dennis Kim. Han har fötterna på jorden och förmågan att skapa en bra stämning i orkestern och samtidigt stödja dirigenten. Jag vill ha musiker med en viss typ av energi till orkestern, speciellt som stämledare. Därför ser jag fram emot kommande provspelningar. Om stämledaren är skärpt skärper sig hela sektionen och då är det också roligt att dirigera, säger Rouvali och visar med händerna hur en stämledare taggad till tusen ser ut.

Orkestern svaghet säger han är att den inte ännu är tillräckligt känd utomlands, men den saken vill han råda bot på genom aktivt turnerande.

Nytt och gammalt

Om Rouvali drömmer om att locka ungdomen med bekanta verk som Våroffer och Carmina Burana, vill han i konsertsalen dirigera tonsättare som Leoš Janáček, Steve Reich och rysk musik, såväl gammal som ny. Bland dirigenter vill han anlita sina tidigare lärare Hannu Lintu och Leif Segerstam, åtminstone för en konsert per säsong, samt jämnåriga kolleger. Rouvali nämner också holländaren Theo Verbey (f. 1959) som ett namn på lut för ett beställningsverk.

Under de senaste åren har Rouvali rest världen runt och dirigerat ett otal orkestrar i USA, Storbritannien och Asien. Han har också en klar uppfattning om vilka orkestrar han trivs bäst med: Tokyo Symphony, Sjællands symfoniorkester och Residentie-orkestern i Haag.

I huvudstadsregionen hoppas han på att kunna fortsätta uppträda med ungdomliga SE Ensemble, som han grundat tillsammans med vänner och kolleger och som på senare tid dirigerats mest av kollegan Erkki Lasonpalo.

– Jag har varit borta en tid, men jag tror att det är bra om jag kan fortsätta dirigera ensemblen. Kanske kunde SE Ensemble också besöka Tammerforshuset, säger Rouvali.

Rouvali kommer också att fortsätta dirigera Tapiola Sinfonietta och Radions symfoniorkester. I början av december står Sebastian Fagerlunds violinkonsert på programmet med RSO.